KURIJA ŽUPNOG DVORA

Kurija župnog dvora sagrađena je sredinom 18. st., kada i kurije u Sv. Križu Začretju, Mihovljanu i Desiniću.  Kurija je izgrađena s jugoistočne strane nekadašnje župne crkve, a današnje kapele sv. Jurja. Radi se o katnici, zazidanoj od kamena koja je prema podacima iz vizitacije iz 1756. dovršena 1755.

Prema tadašnjem opisu saznajemo kako je kurija sačuvala u velikoj mjeri originalni izgled. Usprkos skromnijoj vanjštini ova kurija spade u važnije primjere barokne kurijalne arhitekture, s podosta očuvanim izvornim unutrašnjim tlocrtom. Od dekorativnih elemenata fasade kojom je pročelje nekad bilo uokvireno do danas se sačuvao razdjelni vijenac između prizemlja i prvog kata.

 

U znanstvenom radu Izgradnja župnih kurija u Hrvatskom zagorju u drugoj polovici 18. stoljeća stoji opis unutrašnjosti kurije: „Unutrašnjost kurije organizirana je na obje etaže oko središnje osi. U prizemlju se nalazi prostrano predvorje, u dnu kojega su u osi smještene stube za kat. Sa sjeverne i južne strane zgrade razmještene su prostorije utilitarne i administrativne namjene.

Pod južnom polovicom kurije smješten je podrum, nadsvođen, kao i prizemlje, bačvastim svodovima sa susvodnicama, koji su u podrumu

u potpunosti izvedeni od kamena.“

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Komtaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com