ŽUPA  B.D.M. SNJEŽNE - BELEC

Prema V. Noršiću belečka župa je među najstarijima u Zagorju. Prvo spominjanje crkve u Belcu po Klaiću je već 1242. u ispravi bana Dimitrija, gdje bi se hominess cruciferorum de sancto Georgio  odnosilo na kapelu sv. Jurja. U popisu župa iz 1334. godine ova kapela spominje se kao župna crkva (ecclesia sancti Georgi de Belch), a tada se spominje i crkva sv. Nikole u Selnici, koje u idućem popisu iz 1501. više nema. Sve do 1780. župna crkva bila je crkva sv. Jurja , gotička građevina s tragovima romaničkog stila na tornju. Tadašnja kapela posvećena BDM Snježnoj podignuta je oko 1675. nakon njenog čudesnog ukazanja na mjestu zvanom Kostanjevec, a već 1735. za vrijeme župnika Ladslava Horvata kapela se proširuje. Između 1739. – 1741., za vrijeme župnika Pavla Kuneka  kapela BDM Snježne doživljava veliku obnovu u baroknom stilu, kada postaje zavjetna kapela hrvatskog plemstva te poznato proštenjarsko odredište.

Apostolski protonotar i župnik mihovljanski Josip Gertić proglasio je 5. kolovoza 1780. kapelu BDM Snježne župnom crkvom, nakon čega kapela sv. Jurja gubi na svojoj važnosti, pogotovo nakon što je oštećena u potresu 1778. i 1880. Čak i danas ovaj vrijedni spomenik srednjovjekovne arhitekture je nepravedno zanemaren.  Prema spomenici župe Belec, veliku zaslugu za obnovu kapele sv. Jurja i župne crkve 1910. ima župnik Fran Cesarec, koji je bio u Belcu od 1898. do 1925. Nakon njega dolazi vlč. Ljudevit Jesih koji  1.09.1937. blagoslivlja kamen temeljac budućeg vatrogasnog doma u Belcu te učestvuje u bogatom kulturnom životu tridesetih godina u Belcu. Danas je na čelu župe vlč. Mirko Borjan. Po župi BDM Snježne u Belcu nazivao se nekad Belečki dekanat, koji kasnije mijenja ime u Zlatarsko – belečki dekanat te obuhvaća devet župa: Belec, Zajezdu,Konjščinu, Lobor, Zlatar, Mače, Orehovicu, Zlatar-Bistricu i Mihovljan.

BLAGDANSKA SLAVLJA

Najvažnija blagdanska slavlja specifična za ovu župu su blagdan Gospe Snježne i uskršnji  blagoslov, kada ide svečana procesija od kapele sv. Jurja do župne crkve. Tijekom mjeseca lipnja u župi Belec održavaju se mise u kapelicama/pokloncima na otvorenom uz svečane procesije, ukoliko to dozvoljava lijepo vrijeme. Tako su se do današnjih vremena zadržale procesije, uz najvažniju za Uskrs u Belcu, na blagdan Presvetog Trojstva u Selnici Donjoj, na Antunovo u Petruševcu, na blagdan Srca Isusovog u Juranščini te prilikom hodočašća župe u Mariju Bistricu. Povremeno se održava svibanjska procesija povodom blagdana sv.Florijana u Repnu kraj Belca, rodnom kraju biskupa Marka Culeja – prvog biskupa zaređenog nakon osamostaljenja Hrvatske te prvog varaždinskog biskupa.

RAZGLEDNICE IZ PROŠLOSTI

 

BLAGDANSKA SLAVLJA

 

USKRŠNJA PROCESIJA

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Komtaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com