Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

Od: Ljubo Gamulin

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

<

1

2

3

4

5

6

>

08

SRP

Pedeset godina misništva mons. Blaža Horvata

Objavljeno: 08. srpnja 2014 .   /    Tagovi: mons., blaž, horvat

U crkvi Sv. Marije Snježne održano je svečano misno slavlje povodom pedeset godina misništva mons. Blaža Horvata, rektora varaždinske katedrale. Mons. Blaž Horvat rođen je 31. siječnja u Donjoj Dubravi, gdje završava i pučku školu. Godine 1957. maturira u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, te iste godine započinje Bogosloviju i Bogoslovski fakultet kojeg  završava 1965. u Zagrebu. U svećeničkom poslanju djelovao je u župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu, a zatim dolazi u župu Belec gdje ostaje do 1971. U Belcu osniva mješoviti crkveni zbori, čije članice pjevaju još i danas  na svim važnim misnim slavljima i proštenjima. Nakon župe Belec  djeluje u župi Sveti Juraj u Trnju, župi Kotoriba i župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici, a od 2008. godine je na službi rektora varaždinske katedrale. Nakon misnog slavlja održan je mali domjenak sa župljanima, koji su se prisjetili lijepih zajedničkih dana s mons. Horvatom.

24

SVI

Sveta Potvrda

Objavljeno: 24. svibnja 2014 .   /    Tagovi: sveta., potvrda, belec

Sakrament Svete Potvrde u belečkoj župi podijelio je mons.  Lovro Cindori, a sakramentu je pristupilo 29 krizmanika. Vjeronauk i pripremu za Sv. Potvrdu vodio je belečki župnik Mirko Borjan. Misno slavlje pratio je Zbor mladih uz vodstvo M.Parlaja.

11

SVI

Sveta Pričest

Objavljeno: 11. svibnja 2014 .   /    Tagovi: sveta., pričest, belec

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju 11. svibnja  prva Sveta Pričest. Sakrament Svete Pričesti primilo je 16 prvopričesnika. Misu je služio i pričest podijelio župnik Mirko Borjan, dok je prvopričesnike pripremila vjeroučiteljica Nevenka Puklin. Misno slavlje pratio je Zbor mladih uz vodstvo M.Parlaja.

3

PRO

Božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u belečkoj crkvi

Objavljeno: 3. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božićni koncert ansambla lado, sv. marija snježna u belcu

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO održat će božićni koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, 15. prosinca s početkom u 20,00 sati. Organizatori koncerta su Župa Belec i Dobrovoljno vatrogasno društvo Belec. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine slavi 25 godina održavanja tradicionalnih božićnih koncerata. Ovogodišnja turneja započinje 15. prosinca koncertom u Belcu i završava 22. prosinca nastupom u Varaždinu. Pored božićnih pjesama iz Baranje, kolendi iz vinodolske doline i Bola na otoku Braču, tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, Ansambl LADO će izvesti i nekoliko božićnih pjesama iz svijeta. Božićni koncert u crkvi sv. Marije Snježne ostvarenje je dugotrajnih težnji i nastavak lijepe suradnje - u svibnju ove godine  imali smo čast biti dio projekta Produkcijskog odjela Zabava HRT-a i Ansambla LADO, kada je u župnoj crkvi snimljen božićni program „Narodil se mladi kralj“. Navedeni program će se emitirati u elitnom terminu poslije Dnevnika na Badnjak, što je velika reklama za našu kulturnu baštinu. Financijsku potporu u realizaciji organiziranja božićnog koncerta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u crkvi sv. Marije Snježne uz organizatore dali su Grad Zlatar, Udruga Cukovec, Neopisivo Trade, Eurogradnja Škof, Gradnja Sokol, NK Mladost Belec, Elektro Jaklić, Auto Hubert, Croline, Interijer Zagi, Mikromotor, Belec-Grad, HPD Belecgrad, a također se zahvaljujemo se na pomoći KUD-u Belec i Belečkim Mažoretkinjama.

Ansamblu narodnih plesova i pjesama LADO čestitamo na 65 godina uspješnog rada i promicanja naše kulturne baštine!

21

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 21. rujna 2014 .   /    Tagovi: belec, tu v belcu sme doma

Ove nedjelje u Belcu održava se manifestacija Tu v Belcu sme doma, a dio programa odvijat će se u župnoj crkvi BDM Snježne.  Nakon popodnevne mise održat će se program s temom Naš biskup Marko, kojeg izvode učenici OŠ Belec, OŠ Đure Prejca Desinić  te predstavnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. U 16 sati slijedi gostovanje 44. varaždinskih baroknih večeri uz nastup Laure Vadjon ( barokna violina) i Igora Davidovics (lutnja). Laura Vadjon je umjetnička direktorica Hrvatskog baroknog ansambla, koncertni majstor Hrvatskog baroknog ansambla i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Izvodi djela zaboravljenih kompozitora kao i velikih baroknih majstora. Od 2010. Je koncertni majstor Balkan Baroque Banda. Igor Davidovich dolazi iz susjedne Mađarske, a nakon studija gitare u Budimpešti posvećuje se muziciranju na lutnji i baroknoj gitari. Nastupa s mnogim orkestrima kao što su Hrvatski barokni ansambl, The Orfeo Orchestra i Aura Musicale. Dođite i uživajte!

05

KOL

Blagdan gospe Snježne

Objavljeno: 05. kolovoza 2014 .   /    Tagovi: blagdan, gospe snježne

Na blagdan Gospe Snježne u našoj župi održano je svečano misno slavlje koje je predvodio biskup mons. Valentin Pozaić uz svećenike iz Zlatarsko – belečkog dekanata te domaćina vlč. Mirka Borjana.  Misu je pratila limena glazba Grada Zlatar i članovi zbora iz Belca i Zlatara uz vodstvo Marijana Parlaja. Nakon mise održao se zavjetni ophod oko glavnog oltara posvećenog Blaženoj Djevici Mariji Snježnoj. Uz mnogobrojne vjernike, misnom slavlju prisustvovali su gradonačelnik Grada Zlatara Stanko Majdak, hrvatski branitelji iz redova Puma i Tigrova te predstavnici Krapinsko- zagorske županije koji su i ove godine odali počast zaštitnici Krapinsko – zagorske županije.

31

OŽU

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi

Objavljeno: 31. ožujka 2015 .   /    Tagovi: belec, uskrs, sv. juraj u belcu

 

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi bude slijedeći:

2. travnja održava se liturgija Velikog četvrtka – Misa večere Gospodnje u 18:00

3. travnja budu obredi Velikog petka (služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest) u 16:00 i tada ćemo kao i svake godine skupljati priloge za Svetu Zemlju

4. travnja na Veliku subotu bude Vazmeno bdijenje,  raspoređeno u četiri dijela:  služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba s početkom u 19:00

5. travnja na Uskrs je  jutarnja misa u 7:00 kod koje bude blagoslov hrane,  Sv. Misa je  u 11:00, a u 16:00 bude tradicionalna uskršnja procesija od kapele sv. Jurja , ukoliko to budu dozvoljavale vremenske prilike.  Ako bude loše vrijeme, udijelit  će se blagoslov  u crkvi sv. Marije Snježne s početkom u 16:00.

Vidimo se!

26

PRO

Božić u našoj župi

Objavljeno: 26. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božić,  sv. marija snježna u belcu

 

Na Badnjak smo imali priliku pogledati glazbeni program Narodil se mladi kralj koji je HRT snimao u našoj crkvi u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, nakon čega smo požurili na polnoćku. Zboraši su dali sve od sebe, tako da je polnoćka bila prekrasna, a nakon čestitke vlč. Borjana uputili smo se ispred cinktora crkve na druženje s našim KUD-ovcima. Na Božić bude jutarnja misa u 8:00, zatim u 11:00 te blagoslov u 16:00. Isti raspored bude i na blagdan sv. Stjepana.

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

17

PRO

Božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u Sv. Mariji Snježnoj u Belcu

Objavljeno: 17. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božićni koncert ansambla lado, sv. marija snježna u belcu

U ponedjeljak 15. prosinca u 20 sati održan je božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO  u crkvi Sv. Marije Snježne u Belcu. Ansambl LADO ove godine slavi 65 godina rada i 25 godina održavanja tradicionalnih božićnih koncerata te je otvorenje ove sezone božićnih koncerata bilo upravo u jednom od najljepših baroknih interijera u Hrvatskoj. Ovogodišnja turneja započela je 15. prosinca koncertom u Belcu i završava 22. prosinca nastupom u Varaždinu. Na programu bile su božićne pjesme i napjevi u obradama Bože Potočnika. Joška Čalete, Dražena Kurilovčana, Tomislava Uhlika te Ivice i Branka Ivanković. Posjetitelji koncerta uživali su u atraktivnom programu: izvedene su Kolende i božićne pjesme vinodolske doline, Božićne pjesme iz Baranje, Kolendu iz Bola na otoku Braču, Trikraljske pjesme te izbor svjetskih božićnih skladbi iz Poljske, Venezuele, Portorika, Meksika i SAD-a. Dirigenti bili su Joško Čaleta i Dražen Kurilovčan. Ovim putem zahvaljujemo u ime organizatora Župe Belec i DVD-a Belec sponzorima koji su doprinijeli kako bi se božićni koncert uspješno organizirao, a to su Grad Zlatar, Udruga Izvor Cukovec, Neopisivo Trade, Eurogradnja Škof, Gradnja Sokol, NK Mladost Belec, Elektro Jaklić, Auto Hubert, Croline, Interijeri Zagi, Mikromotor, Belec – Grad i HPD Belecgrad. Također se zahvaljujemo na pomoći i finim kolačima KUD-u Belec i Belečkim Mažoretkinjama (i njihovim mama). Božićni koncert Ansambla Lado u crkvi Sv. Marije Snježne u Belcu medijski je praćen zahvaljujući Radiju Marija Bistrica, Radiju Zlatar, Radiju Stubica te HRT-u i Zagorskom listu. Koncert je  foto/video sniman uz pomoć Žarka Piljaka, Dijane Sambolić  i Anamarije Valencia-Špoljarić te navedene materijale možete pogledati na društvenim mrežama župe Belec.

Ovim putem zahvaljujemo se na pomoći i podršci svima koji su na bilo koji način pripomogli da nam ovim koncertom vrijeme Božića bude  još ljepše!

11

SVI

Prva Sveta Pričest

Objavljeno: 11. svibnja 2015 .   /    Tagovi: belec, sveta priččest,  sv. marija snježna u belcu,

 

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju 10. svibnja  prva Sveta Pričest. Sakrament Svete Pričesti primilo je 17 prvopričesnika, koje su vrijedno pripremali vlč. Mirko Borjan, vjeroučiteljica Nevenka Puklin, voditelj pjevanja Marijan Parlaj te orguljaš Patrik Parlaj. Misu je služio i pričest podijelio župnik Mirko Borjan. Mali prvopričesnici su pjesmom pratili cijelo misno slavlje; pričesnu pjesmu su još otpjevali Patrik Parlaj i Elisabeth Lončar, te crkveni zbor Kraljice Neba.

Potaknuti voljom i predanošću u pjesmi naših prvopričesnika pozivamo sve zainteresirane  na sastanak ovog četvrtka u 20:00 u župnu crkvu kako bi obnovili naš crkveni zbor.

Dođite!!

4

SVI

Florijanovo

Objavljeno: 4. svibnja 2015 .   /    Tagovi: belec, sv. Florijan,  sv. marija snježna u belcu, DVD Belec

 

U nedjelju 3. svibnja proslavili smo blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca,  svečanom procesijom od župne crkve sv. Marije Snježne do kuće pok. biskupa Marka Culeja. Procesiju je pratila Gadska limena glazba iz Zlatara, a uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali članovi DVD-a Belec i DVD-a Batina Donja te Belečke mažoretkinje. Svečano misno slavlje održano je u neposrednoj blizini kipa Sv. Florijana kod obiteljske kuće pok. biskupa Culeja, u kojem su uz domaćeg župnika sudjelovali još vlč. Antun Štefan, koji je sudjelovao u misijama u Gani, zatim vlč. Mirko Totović te vlč. Antun Motočić. Nakon misnog slavlja  članice Belečkih mažoretkinja održale su kraći program.

7

TRA

Blagdan Uskrsa u našoj župi

Objavljeno: 7. travnja 2015 .   /    Tagovi: belec, uskrs, sv. juraj u belcu, tradicionalna uskrsna procesija u belcu

 

Ove nedjelje proslavili smo blagdan Uskrsa u našoj župi održavanjem misnih slavlja i tradicionalne uskrsne procesije. Kod jutarnje mise u 7:00 održao se obred blagoslova hrane koju su vjernici prinijeli. Svečanu misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić, uz našeg župnika vlč. Mirka Borjana. Unatoč promjenjivom vremenu, ove godine bili smo u mogućnosti održati našu tradicionalnu procesiju na blagdan Uskrsa s početkom u 16:00. Ova tradicionalna procesija održava se već otprilike 100 godina i kreće od kapele sv. Jurja, kada iz kapele svećenici iznose Presveti oltarski sakrament te završava u crkvi sv. Marije Snježne s misom večernicom. Ispred Presvetog oltarskog sakramenta nosi se kip uskrslog Krista, a zatim djevojke u bjelini nose simbole Kristove muke. Procesiju su pratili Gradska limena glazba Zlatar i župni zbor, a uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali članovi DVD-a Belec, DVD-a Blato,  Loborski kuburaši, Belečke mažoretkinje, te su se po prvi puta pridružile članice novoosnovanog KUD-a Belec.  Ove godine procesiju i misu večernicu predvodio je  vlč. Andrija Jambreuš iz župe Zajezda, uz vlč. Ivana Kovačića iz župe Zlatar-Bistrica i  našeg vlč. Mirka Borjana  te bogoslova. Tradicionalna uskrsna procesija u našoj župi bila uvijek je rado posjećena od mnogih vjernika, kako domaćih tako i iz susjednih župa.

Svima želimo sretan Uskrs!!

5

LIP

Tijelovo

Objavljeno: 5. lipnja 2015 .   /    Tagovi: belec, tijelovo,  sv. marija snježna u belcu, procesije, gradska limena glazba zlatar

 

Ovaj četvrtak proslavili smo blagdan Tijelova,  koji se slavi u četvrtak nakon blagdana Presvetog Trojstva. Puni naziv blagdana je Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, a ovaj blagdan je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Blagdan Tijelova se slavi u crkvama i svetištima širom Hrvatske te je neradni je dan. Tijelovo se obilježava tijelovskim procesijama u kojima se u povijesti tradicionalno prezentirala pobožnost, ali i važnost pojedinih osoba, udruga, crkvenih i svjetovnih dužnosnika, kao i običnog puka. U našoj župi slavi se procesijom s Presvetim Sakramentom  s  četiri postaje od kojih je prva u blizini kapele Svetog Križa uz istočni ulaz u cinkturi, zatim kod Kalvarije te poklonca Gospi Lurdskoj, a posljednja postaja je s lijeve strane kapele Svetog Križa. Procesiju je pratila Gradska limena glazba iz Zlatara, nakon čega je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio vlč. Borjan.

i.s.

1

LIP

Proslavili smo blagdane Duhova i Presvetog Trojatva te imali zanimljiv posjet

Objavljeno: 1. lipnja 2015 .   /    Tagovi: belecko završje, donja selnica, posjet belec, procesija, scherak, valencia špoljaric, sv. juraj

 

Nakon blagdana Duhova -  blagdana silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća koji se još slavi i kao blagdan "rođenja Crkve"  proslavili smo i blagdan Presvetog Trojstva svečanim misnim slavljem i procesijom u Donjoj Selnici. Procesija je kao i uobičajeno, krenula od kapelice - poklonca Gospe žalosne u Belečkom Završju te završila kod kapele Presvetog Trojstva u Selnici Donjoj uz pratnju Gradske limene glazbe iz Zlatara, župnog crkvenog zbora i tradicionalne bjeline. Misno slavlje predvodio je vlč. Mirko Borjan. Prethodni dan imali smo zanimljiv posjet i razgledavanje kapele sv. Jurja od strane direktora Grawe Austria u Ukrajini, Bernda Scheraka s prijateljima iz hrvatske dijaspore u Peruu Anamarije i Hectora Valencia Špoljarić. Nakon što su prethodne godine razgledali župnu crkvu, veliko zanimanje pobudila je i ova srednjovjekovna kapela,  tim više zbog kulturno - umjetničkih i povijesnih poveznica s Austro - Ugarskom Monarhijom.

Ovaj četvrtak slavimo blagdan Tijelova odnosno Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Svečana misa bude u župnoj crkvi s početkom u 11 sati također sa svečanom procesijom.

Vidimo se!

i.s.

19

SVI

Oštećenje velikog zvona u našoj župnoj crkvi

Objavljeno: 19. svibnja 2015 .   /    Tagovi: belec, crkvena zvona,  sv. marija snježna u belcu, ko krapina, gj. szabo

 

Kao što su pojedini župljani već čuli pod župnim oglasima, veliko zvono iz župne crkve nije u funkciji. Još prošli tjedan je naš zvonar Ivan Škof primijetio drugačiji zvuk prilikom zvonjave,  te se nakon pregleda zvona  uočila pukotina na području gdje su još 1994. izvedene intervencije popravaka i krpanja metala. Stoga je veliko zvono isključeno od stane  tvrtke Bosilj Elektro, koja je elektrificirala zvona kako se ne bi pukotina proširila i kako se zvono ne bi raspolovilo. Budući da  je već mnogima poznato kako crkva sv. Marije Snježne podliježe zakonskoj regulativi  unutar Zakona o zaštiti kulturnih dobara temeljem svoje nenadmašne vrijednosti  baroknog stila,  od strane Konzervatorskog Odjela u Krapini dan je naputak kako se zvono nikako ne smije pretaliti.  Zvona u belečkoj crkvi su s početka 18. st. i o njima je pisao Gjuro Szabo, jedan od značajnijih kulturnih povjesničara i konzervatora u Hrvatskoj u Spomenici kotara Krapina i Zlatar iz 1914.

Napise sa dva zvona ove crkve publicirao je već Kukuljević. Na jednom piše Santa Maria ora pro nobis, anno 1703., a na drugom Santa Maria ora pro nobis. Conradu(s) Schneider Cilleae me fudit 1718. Osim ovih ima još jedno iz XVIII, stoljeća sa njemačkim napisom DURCH FEVER UND FLÁMN MIT MARIA HÍLF BIN ICH GEFLOSSEN. FRANZ KEI SER IN CILLI HA T MICH G OSSEN. 1777. Ostala su novija.

Popravak zvona bilo bi moguće  prijaviti na programe Ministarstva kulture pod zaštitne radove na pokretnim kulturnim dobrima, no ukoliko je stanje materijala takvo da ni nakon sanacije pukotine zvono ne bi moglo dugoročno biti u funkciji, tada bi župa trebala naručiti novo zvono. U svakom slučaju, ovaj problem zahtijevati će veće financijske izdatke naše župe.

i.s.

15

LIP

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu

Objavljeno: 15. lipnja 2015 .   /    Tagovi: belec, presveto srce isusovo,  sv. marija snježna u belcu, procesije, gradska limena glazba zlatar

 

Ove nedjelje proslavili smo blagdan Presvetog Srca Isusova svečanom procesijom od župne crkve do pila Presvetog Srca Isusova u Juranščini. Procesiju je pratila Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Misno slavlje predvodio je vlč. Borjan. Blagdan Srca Isusova u našoj župi slavi se još od davne 1899., zahvaljujući tadašnjem župniku Cesarcu koji pokreće izgradnju ovog pila. Sama pobožnost Srca Isusova razvija se u srednjem vijeku kod mnogih mistika ( sv. Bonaventura) kao pobožnost prema Kristovoj ljubavi i žrtvi. U 16. st. njegovali su je kartuzijanci - rimokatolički crkveni red nastao reformiranjem pravila benediktinskog reda 1084. godine, a kasnije istaknutu ulogu u štovanju Srca Isusova imaju isusovci, koji uvelike utječu na ikonografiju tog motiva u likovnim prikazima. Sv. Ivan Eudes daje teološko tumačenje ovoj pobožnosti u 17. st., međutim ova pobožnost se proširila prvenstveno pod utjecajem pokreta koji je započeo u Paray-le-Monial, nakon ukazanja Srca Isusova sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine. Papa Klement XIII je 1765. g dopustio slaviti blagdan Srca Isusova u vidu misa i oficija, nakon čega se ova pobožnost širi te je  papa Pio IX.  1856.  posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u petak nakon blagdana Tijelova. Isto tako se u Katoličkoj Crkvi slavi Bezgrješno srce Marijino kao simbol Marijinih kreposti te njezinog dijeljenja Kristove muke. Ovo je pomični  blagdan i slavi se u subotu nakon 2. nedjelje poslije blagdana Duhova, dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova. Pobožnost se razvila u isto vrijeme kada i Srcu Isusovom zahvaljujući već spomenutom teologu sv. Ivanu Eudusu (1648.  prvi puta se proslavio ovaj blagdan), a posebice su štovanje Srcu Marijinom iskazivali sv. Bernard, sv. Matilda, sv. Gertruda, sv. Toma Beckett, sv. Bernardin Sijenski i sv. Franjo Saleški. Od 1855. službeno je ustanovljen blagdan Bezgrješnom Srcu Marijinu za cijelu Katoličku Crkvu, a  Papa Ivan Pavao II. uzdigao ga je 1996. g. od neobvezatnog na obvezatni spomendan.

i.s.

21

LIP

Proslavili smo blagdan sv. Antuna Padovanskog

Objavljeno: 21. lipnja 2015 .   /    Tagovi: petruševec,  sv. antun padovanski, procesije, belec

 

Ove nedjelje proslavili smo blagdan sv. Antuna Padovanskog svečanom procesijom od raspela/poklonca u Petruševcu do kapele sv. Antuna Padovanskog , gdje je održano misno slavlje. Procesiju je i ovaj put pratila Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Ovim misnim slavljem, koje je predvodio vlč. Borjan, završene su procesijske pobožnosti naše župe. Sv. Antun Padovanski bio je redovnik iz reda franjevaca, porijeklom iz Lisabona.  Njegovo najistaknutije djelovanje bilo je u  Padovi, gdje je i pokopan u veličanstvenoj bazilici zvanoj »il Santo«, mjesto mnogih posjeta hodočasnika. Njegov spomendan je dan njegove smrti, 13. lipnja 1231. Zaštitnik je Padove, braka, žena, djece, pomoćnik u raznim nevoljama, za ponovno nađene stvari...

i.s.

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com