Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

Od: Ljubo Gamulin

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

<

1

2

3

4

5

6

>

08

SRP

Pedeset godina misništva mons. Blaža Horvata

Objavljeno: 08. srpnja 2014 .   /    Tagovi: mons., blaž, horvat

U crkvi Sv. Marije Snježne održano je svečano misno slavlje povodom pedeset godina misništva mons. Blaža Horvata, rektora varaždinske katedrale. Mons. Blaž Horvat rođen je 31. siječnja u Donjoj Dubravi, gdje završava i pučku školu. Godine 1957. maturira u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, te iste godine započinje Bogosloviju i Bogoslovski fakultet kojeg  završava 1965. u Zagrebu. U svećeničkom poslanju djelovao je u župi sv. Nikole biskupa u Varaždinu, a zatim dolazi u župu Belec gdje ostaje do 1971. U Belcu osniva mješoviti crkveni zbori, čije članice pjevaju još i danas  na svim važnim misnim slavljima i proštenjima. Nakon župe Belec  djeluje u župi Sveti Juraj u Trnju, župi Kotoriba i župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici, a od 2008. godine je na službi rektora varaždinske katedrale. Nakon misnog slavlja održan je mali domjenak sa župljanima, koji su se prisjetili lijepih zajedničkih dana s mons. Horvatom.

24

SVI

Sveta Potvrda

Objavljeno: 24. svibnja 2014 .   /    Tagovi: sveta., potvrda, belec

Sakrament Svete Potvrde u belečkoj župi podijelio je mons.  Lovro Cindori, a sakramentu je pristupilo 29 krizmanika. Vjeronauk i pripremu za Sv. Potvrdu vodio je belečki župnik Mirko Borjan. Misno slavlje pratio je Zbor mladih uz vodstvo M.Parlaja.

11

SVI

Sveta Pričest

Objavljeno: 11. svibnja 2014 .   /    Tagovi: sveta., pričest, belec

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju 11. svibnja  prva Sveta Pričest. Sakrament Svete Pričesti primilo je 16 prvopričesnika. Misu je služio i pričest podijelio župnik Mirko Borjan, dok je prvopričesnike pripremila vjeroučiteljica Nevenka Puklin. Misno slavlje pratio je Zbor mladih uz vodstvo M.Parlaja.

3

PRO

Božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u belečkoj crkvi

Objavljeno: 3. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božićni koncert ansambla lado, sv. marija snježna u belcu

Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO održat će božićni koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, 15. prosinca s početkom u 20,00 sati. Organizatori koncerta su Župa Belec i Dobrovoljno vatrogasno društvo Belec. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO ove godine slavi 25 godina održavanja tradicionalnih božićnih koncerata. Ovogodišnja turneja započinje 15. prosinca koncertom u Belcu i završava 22. prosinca nastupom u Varaždinu. Pored božićnih pjesama iz Baranje, kolendi iz vinodolske doline i Bola na otoku Braču, tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, Ansambl LADO će izvesti i nekoliko božićnih pjesama iz svijeta. Božićni koncert u crkvi sv. Marije Snježne ostvarenje je dugotrajnih težnji i nastavak lijepe suradnje - u svibnju ove godine  imali smo čast biti dio projekta Produkcijskog odjela Zabava HRT-a i Ansambla LADO, kada je u župnoj crkvi snimljen božićni program „Narodil se mladi kralj“. Navedeni program će se emitirati u elitnom terminu poslije Dnevnika na Badnjak, što je velika reklama za našu kulturnu baštinu. Financijsku potporu u realizaciji organiziranja božićnog koncerta Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u crkvi sv. Marije Snježne uz organizatore dali su Grad Zlatar, Udruga Cukovec, Neopisivo Trade, Eurogradnja Škof, Gradnja Sokol, NK Mladost Belec, Elektro Jaklić, Auto Hubert, Croline, Interijer Zagi, Mikromotor, Belec-Grad, HPD Belecgrad, a također se zahvaljujemo se na pomoći KUD-u Belec i Belečkim Mažoretkinjama.

Ansamblu narodnih plesova i pjesama LADO čestitamo na 65 godina uspješnog rada i promicanja naše kulturne baštine!

21

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 21. rujna 2014 .   /    Tagovi: belec, tu v belcu sme doma

Ove nedjelje u Belcu održava se manifestacija Tu v Belcu sme doma, a dio programa odvijat će se u župnoj crkvi BDM Snježne.  Nakon popodnevne mise održat će se program s temom Naš biskup Marko, kojeg izvode učenici OŠ Belec, OŠ Đure Prejca Desinić  te predstavnici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. U 16 sati slijedi gostovanje 44. varaždinskih baroknih večeri uz nastup Laure Vadjon ( barokna violina) i Igora Davidovics (lutnja). Laura Vadjon je umjetnička direktorica Hrvatskog baroknog ansambla, koncertni majstor Hrvatskog baroknog ansambla i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Izvodi djela zaboravljenih kompozitora kao i velikih baroknih majstora. Od 2010. Je koncertni majstor Balkan Baroque Banda. Igor Davidovich dolazi iz susjedne Mađarske, a nakon studija gitare u Budimpešti posvećuje se muziciranju na lutnji i baroknoj gitari. Nastupa s mnogim orkestrima kao što su Hrvatski barokni ansambl, The Orfeo Orchestra i Aura Musicale. Dođite i uživajte!

05

KOL

Blagdan gospe Snježne

Objavljeno: 05. kolovoza 2014 .   /    Tagovi: blagdan, gospe snježne

Na blagdan Gospe Snježne u našoj župi održano je svečano misno slavlje koje je predvodio biskup mons. Valentin Pozaić uz svećenike iz Zlatarsko – belečkog dekanata te domaćina vlč. Mirka Borjana.  Misu je pratila limena glazba Grada Zlatar i članovi zbora iz Belca i Zlatara uz vodstvo Marijana Parlaja. Nakon mise održao se zavjetni ophod oko glavnog oltara posvećenog Blaženoj Djevici Mariji Snježnoj. Uz mnogobrojne vjernike, misnom slavlju prisustvovali su gradonačelnik Grada Zlatara Stanko Majdak, hrvatski branitelji iz redova Puma i Tigrova te predstavnici Krapinsko- zagorske županije koji su i ove godine odali počast zaštitnici Krapinsko – zagorske županije.

31

OŽU

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi

Objavljeno: 31. ožujka 2015 .   /    Tagovi: belec, uskrs, sv. juraj u belcu

 

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi bude slijedeći:

2. travnja održava se liturgija Velikog četvrtka – Misa večere Gospodnje u 18:00

3. travnja budu obredi Velikog petka (služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest) u 16:00 i tada ćemo kao i svake godine skupljati priloge za Svetu Zemlju

4. travnja na Veliku subotu bude Vazmeno bdijenje,  raspoređeno u četiri dijela:  služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba s početkom u 19:00

5. travnja na Uskrs je  jutarnja misa u 7:00 kod koje bude blagoslov hrane,  Sv. Misa je  u 11:00, a u 16:00 bude tradicionalna uskršnja procesija od kapele sv. Jurja , ukoliko to budu dozvoljavale vremenske prilike.  Ako bude loše vrijeme, udijelit  će se blagoslov  u crkvi sv. Marije Snježne s početkom u 16:00.

Vidimo se!

26

PRO

Božić u našoj župi

Objavljeno: 26. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božić,  sv. marija snježna u belcu

 

Na Badnjak smo imali priliku pogledati glazbeni program Narodil se mladi kralj koji je HRT snimao u našoj crkvi u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, nakon čega smo požurili na polnoćku. Zboraši su dali sve od sebe, tako da je polnoćka bila prekrasna, a nakon čestitke vlč. Borjana uputili smo se ispred cinktora crkve na druženje s našim KUD-ovcima. Na Božić bude jutarnja misa u 8:00, zatim u 11:00 te blagoslov u 16:00. Isti raspored bude i na blagdan sv. Stjepana.

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

17

PRO

Božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO u Sv. Mariji Snježnoj u Belcu

Objavljeno: 17. prosinca 2014 .   /    Tagovi: belec, božićni koncert ansambla lado, sv. marija snježna u belcu

U ponedjeljak 15. prosinca u 20 sati održan je božićni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO  u crkvi Sv. Marije Snježne u Belcu. Ansambl LADO ove godine slavi 65 godina rada i 25 godina održavanja tradicionalnih božićnih koncerata te je otvorenje ove sezone božićnih koncerata bilo upravo u jednom od najljepših baroknih interijera u Hrvatskoj. Ovogodišnja turneja započela je 15. prosinca koncertom u Belcu i završava 22. prosinca nastupom u Varaždinu. Na programu bile su božićne pjesme i napjevi u obradama Bože Potočnika. Joška Čalete, Dražena Kurilovčana, Tomislava Uhlika te Ivice i Branka Ivanković. Posjetitelji koncerta uživali su u atraktivnom programu: izvedene su Kolende i božićne pjesme vinodolske doline, Božićne pjesme iz Baranje, Kolendu iz Bola na otoku Braču, Trikraljske pjesme te izbor svjetskih božićnih skladbi iz Poljske, Venezuele, Portorika, Meksika i SAD-a. Dirigenti bili su Joško Čaleta i Dražen Kurilovčan. Ovim putem zahvaljujemo u ime organizatora Župe Belec i DVD-a Belec sponzorima koji su doprinijeli kako bi se božićni koncert uspješno organizirao, a to su Grad Zlatar, Udruga Izvor Cukovec, Neopisivo Trade, Eurogradnja Škof, Gradnja Sokol, NK Mladost Belec, Elektro Jaklić, Auto Hubert, Croline, Interijeri Zagi, Mikromotor, Belec – Grad i HPD Belecgrad. Također se zahvaljujemo na pomoći i finim kolačima KUD-u Belec i Belečkim Mažoretkinjama (i njihovim mama). Božićni koncert Ansambla Lado u crkvi Sv. Marije Snježne u Belcu medijski je praćen zahvaljujući Radiju Marija Bistrica, Radiju Zlatar, Radiju Stubica te HRT-u i Zagorskom listu. Koncert je  foto/video sniman uz pomoć Žarka Piljaka, Dijane Sambolić  i Anamarije Valencia-Špoljarić te navedene materijale možete pogledati na društvenim mrežama župe Belec.

Ovim putem zahvaljujemo se na pomoći i podršci svima koji su na bilo koji način pripomogli da nam ovim koncertom vrijeme Božića bude  još ljepše!

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 460 040

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com