Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

3

VELJ

Proslavili smo Blaževo

Objavljeno: 3. veljače 2021.   /    Tagovi:  župa belec, blaževo, blagoslov grla i jabuka

 

Na  Blaževo se svake godine po svim crkvama dijeli blagoslov grla, po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!” Tako je bilo i u našoj župi na misnom slavlju koje je započelo u 17:00.  Taj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Sveti Blaž potjecao je iz grada Sebaste u Armeniji. Bio je za ono doba izobražen čovjek i vršio je službu liječnika, u kojoj je bio veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Krvnik mu je godine 317. odrubio glavu. Ta je glava kao dragocjena relikvija godine 972. došla u naš  Dubrovnik, zbog čega je omiljeni svetac u Hrvatskoj. Na Blaževo se također još blagoslivljaju jabuke, a tako je bilo i u našoj župi.

 

 i.s.

6

RUJ

Susret zborova u Sv. Križu Začretju

Objavljeno:  6. rujna 2020   /    Tagovi:  župa belec, susret zborova, sv. kriz zacretje

 

Ova nedjelja, 6. rujna.2020. godine bila je poseban dan za Župu Uzvišenja Svetog Križa iz Svetog Križa Začretja gdje je održan Susret zborova Naime, pjevači su hodočastili  na drugi dan devetnice uoči župnog blagdana i Dana grada. Prije same svete mise nekoliko župnih zborova održalo je kratki koncert za prisutne vjernike. Koncertu su se pridružila sljedeći zborovi: Župni zbor župe BDM Snježne iz Belca, Župni zbor župe BDM Žalosne - Špansko, Župni zbor župe Sv. Nikole biskupa iz Krapine, Župni zbor župe Sv. Petra i Pavla - Petrovsko te zbor iz domaće Župe Uzvišenja Svetog Križa iz Svetog Križa Začretje. Nakon koncerta i mise domaći župnik vlč. Vladimir Drnetić organizirao je za sve sudionike ovog lijepog susreta okrijepu.

 

 i.s.

27

RUJ

Gostovanje Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno: 27. rujna 2020.   /    Tagovi:  župa belec, varaždinske barokne večeri, vbv, dani kajkavske riječi zlatar

 

Na nedjeljnoj misu u 9:00 bio je zaziv Duha svetoga za đake koji su ušli u novu školsku godinu, kako bi u ovim izazovnim vremenima uspjeli savladati nadolazeće obaveze i zadatke. U 17:00 s veseljem smo dočekali gostujući koncert jubilarnih 50.-tih Varaždinskih baroknih večeri u sklopu Dana kajkavske riječi. Ovim koncertom zatvorena je 51. manifestacija Dana kajkavske riječi, u suorganizaciji   VBV-a s POU dr. Jurja Žerjavića Zlatar.  Tom prigodom nastupile su Sofija Cingula (sopran) i Zlata Životić (čembalo), koje su u programu izvele djela Henryja Purcella, G. F. Händela i William Babella, čiju je glazbu Sofija Cingula opisala otkrićem te oduševljenu publiku na kraju koncerta nagradila ponovnim izvođenjem njegove arije. Ulaz je bio slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera, a  interes ljubitelja klasične glazbe bio je tako velik tako da je dio publike koncert slušao unutar cinkture. Ovakav interes i podrška posebno su ganuli sopranisticu Sofiju Cingulu koja se emotivno zahvalila svima prisutnima koji su svojim dolaskom podržali umjetnički rad, te naglasila koliko je posebna i dragocjena interakcije publike i izvođača, čega smo svi u ovim teškim vremenima u velikoj mjeri lišeni.

  i.s.

 

5

KOL

Proslavili smo  Gospu Snježnu, zaštitnicu naše županije

Objavljeno:  5. kolovoza 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, gospa snježna,

 

Ove srijede 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom u 11:00. Misno slavlje predvodio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić, a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar-Bistrica, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Marijan Piskač iz Župe Resnik, vlč. Marko Toplak iz Župe Mače zatim Belčani - vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić i vlč. Antun Motočić (ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke)  te domaći župnik vlč. Milan Pušec. Za protokol misnog slavlja bio je zadužen bogoslov Luka Žeželj iz Konjščine, dok su za ispovjedi obavljali vlč. Matija Knok i vlč. Matija Novački. U svojoj homiliji vlč.  Ivan Valentić je istaknuo ulogu Djevice Marije: … „ Ali prije svega nas privlači kao majka jer svi imamo iskustvo majke. Bilo da ste majke, bilo da imamo majku- bilo  da nas je neka žena rodila i da je brinula o nama. Svi znamo koliko je majka bitno u životu, koliko život bez nje je prazan, koliko osoba-dijete nema orijentira bez majke. Nebeska Majka nas okuplja, ali ljepota ove majke treba naglasiti, nije u tome što ona okuplja oko sebe ili za sebe nego nas uvijek okuplja oko svoga sina i sve što radi uvijek je usmjereno na njezina sina.  Nikakvu čast ne traži za sebe, nego da po njoj dođemo odmah s njime, da njega ljubimo, da s njime i za njega da živimo.“

 

Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god izabrala Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu, stoga na misnom slavlju prisustvovali su predstavnici predstavnici Grada Zlatara: dogradonačelnik Stanko Majdak koji je ujedno obnašao dužnost županovog izaslanika te županijski vijećnici: Ljubica Mikulčić, Štefanija Kolar i Nikola Capak. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, ponajprije domaće - Belečke mažoretkinje i KUD Belec, a bili su prisutni predstavnici 103. brigade HVO-a. Misno slavlje pratila  je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor kojeg je vodi Marko Malek Solgat. Na kraju misnog slavlja slijedio je procesija u crkvu na zagovorničku molitvu.

 i.s

7

OŽU

Hodočašće planinara na Mariju Bistricu

Objavljeno: 7. ožujak 2021.   /    Tagovi:  župa  belec, hpd belecgrad, sv. bernard

 

U ovo korizmeno vrijeme održalo se planinarsko hodočašće u organizaciji HPD-a ”Belecgrad” Belec i PD ”Grohot” Marija Bistrica, u nedjelju 7. ožujka, i to po jubilarni 20.ti put.  NA Romarski put krenuli smo u 6:00 od crkve Marije Snježne u Belcu, a do Marije Bistrice išlo se preko Donje Batine, Brlekovog, Lipovca i Vinskog Vrha. Članovi PD ”Grohot” Marija Bistrica na središnjem bistričkom Trgu organizirali su tradicionalnu dobrodošlicu, a nakon toga u Bazilici MBB-e služena je i sveta misa u 11:00, koju je predslavio vlč. Tomislav Škender. Iako u puno manjem broju okupljenih planinara zbog pandemije, tradicija hodočašćenja povodom spomendana sv. Bernarda, zaštitnika planinara nije prekinuta. Nakon mise i okrijepe slijedio je organizirani prijevoz prema Belcu. Uz Belčane u Mariju Bistricu stigli su članovi HPD-a Ivanec, HPD-a ”Miv” Varaždin, HPD-a ”Izvor” Kalinje i HPD-a Oštrc Zlatar.

 

 

i.s.

8

LIS

Hodočašće na grob Marice Stanković

Objavljeno: 29. ožujka 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, hodocasce, marica stanković, vlc. pusec

 

U poslijepodnevnim satima krenuo je bus s hodočasnicima iz Belca i Konjščine kako bi obišli grob Marice Stanković, službenice Božje koja je u procesu beatifikacije. Nakon Mirogoja,  sljedio je polazak na misno slavlje na Jordanovcu, u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina. Misno slavlje pratili su članovi župnog zbora iz Belca i Konjščine pod ravnanjem Marka Maleka Solgata i muzičkom pratnjom na orguljama Karla Frtalja. Nakon mise zboraše je na kor došao pozdraviti g Pikutić iz domaćinske župe, a koji je rodom iz belečke, te poželio zborašima puno uspjeha u daljnjem radu.

 

 i.s.

 

 

 

1

STU

Blagdan Svih Svetih

Objavljeno: 1. lstudeni 2020.   /    Tagovi:  župa belec, blagdan svih svetih

 

Na blagdan Svih Svetih bile su dvije mise -  u 9 i 11 sati, a blagoslov groblja sljedio je  u 15:00.  Na Dušni dan bude misa u 11:00. Misu na Dušni dan iz naše prekrasne crkve budu  snimali HRT-ovci radi potrebe emisije Alpe-Dunav-Jadran, čime je izuzetna vrijednost barkone umjetnosti u Belcu dodatno proširena putem televizijskog medija.

 i.s.

 

4

TRA

Blagoslovljen, sretan i ispunjen Uskrs!!

Objavljeno: 4. travanj 2020.   /    Tagovi:  župa belec, uskrs, trodnevlje, procesija, dekan

 

Prošla godina će se mnogima urezati u sjećanje zbog toga jer nismo mogli u zajedništvu sudjelovati u misama i obredima Vazmenog todnevlja kao i u Uskrsu u crkvi, te nama posebno dragoj procesiji. Ove godine smo Vazmeno trodnevlje proslavili Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak, čitanjem Kristove muke na Veliki petak te Vazmenim bdijenjem na Veliku subotu kod koje je bio blagoslov vatre, vode i hrane. Blagdan Uskrsa proslavili smo jutarnjom misom u 7:00 kod koje je vlč. Pušec udjelio blagoslov hrane. Misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić, ispovjednik nacionalnog svetišta na Mariji Bistrici, kod koje je također udijeljen blagoslov hrane. Tradicionalna "Vuzmena Prešencija" održala se ove godine u skromnijem broju vjernika zbog epidemije, a počeli smo kao  i toliko puta često u 16:00 od kapele sv. Jurja.  Procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom krenula prema župnoj crkvi sv. Marije Snježne, a procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je dekan vlč. Stjepan Prugovečki, župnik iz Župe Mihovljan. I ove godine za procesiju je korištena vrlo vrijedna belečka monstranca, koja je dostavljena iz  Riznice zagrebačke katedrale, gdje je inače pohranjena na čuvanje. Procesiju je pratila Gradska limena glazba Zlatar te pjesma crkvenog zbora, a sudjelovali su još DVD Belec i Belečke mažoretkinje, čije su članice u bjelini nosile crkvene simbole.

 i.s.

 

26

PRO

Svim na zemlji mir, veselje!

Objavljeno: 26. prosinca  2020.   /    Tagovi:  župa belec, bozic, badnjak, stefanje

 

Ove godine zbog posebnih okolnosti uzrokovane virusom korone, održana je polnoćka u 19:00, čime smo započeli proslavu Božića, najvećeg kršćanskog blagdana. Misno slavlje predvodio je vlč. Milan Pušec, koji je također predvodio mise na Božić u 9:00 i 11:00. Na blagdan sv. Stjepana bila je misa u 9:00, nakon koje je vlč. Milan Pušec blagoslovio kukuruz i sjemenje, a na Januševo, koja je ujedno i nedjelja Sv. Obitelji  bude blagoslov vina na misi u 9:00. Svima blagoslovljen i sretan Božić!

 

 i.s.

1

SIJ

Nova Godina

Objavljeno: l. siječnja 2021.   /    Tagovi:  župa belec, nova godina, statistika

 

Misu na Novu godinu služio je vlč. Milan Pušec u 11:00, na kraju koje je iznesena statistika Župe Belec za vrlo izazovnu 2020., u kojoj je epidemija uvjetovala dosad nezamisliv svagdašnji život. Uz pandemiju, bili smo pogođeni i s potresom u ožujku, dok je potres od 29. prosinca nažalost uzrokovao i vidljiva oštećenja na svodu naše crkve, kao i na trijumfalnom luku.  Vlč. Pušec poželio je svim župljanima u 2021. puno zdravlja, Božje prisutnosti i mira.  Misa na blagdan Sveta tri kralja bude u 11:00.

Donosimo statistiku Župe BDM Snježne u Belcu:

 

                                     2019                                            2020.

 

 i.s.

kršteni   - 15

umrli     - 33

vjenčani - 9

krizmanici - 29

prvopričesnici - 19

kršteni   - 16

umrli     - 33

vjenčani - 12

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com