Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

20

STU

Događanja u studenom

Objavljeno: 20. studeni 2017.   /    Tagovi: svi sveti, belec, nena puklin, karlo frtalj, sv. juraj belec

 

U ovom mjesecu obilježili smo blagdan Svih Svetih, uz blagoslov groblja koji je bio nakon jutarnje mise, u 10:15; a su ove nedjelje misu pjesmom pratili naši najmlađi - mlade snage koje su pripremili vjeroučiteljica Nevenka Puklin i orguljaš Karlo Frtalj. Mladi đaci su u pripremama kako bi pjesmom uljepšali misna slavlja prilikom podjele sakramenta Prve Pričesti i Sv. Potvrde, koji slijede u idućoj 2018. Vlč. Pušec se zahvalio svima na uloženom trudu u ime župne zajednice te vrijednim malim pjevačima nakon mise podijelio čokolade. U studenom su nastavljeni radovi na kapeli sv. Jurja: predstoji zamjena krovišta na sakristiji te postavljanje gromobrana na tornju kapele, kao i radovi na zidovima tornja. Radove nadzire HRZ.

 

i.s.

26

RUJ

Tjedan kulture u našem Belcu

Objavljeno: 26. rujan 2017.   /    Tagovi: tu v belcu sme doma, dkr, vbv, z kurečić, i sambolić, meša z kajkavskemi popevkami, trars, straub

 

Ovog četrvrtka 21. rujna 2017. crkvu sv. Marije Snježne posjetila je delegacija stručnjaka iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji surađuju na zajedničkom projektu Crative Europe TRARS . Projekt Tragom umjetnosti obitelji Straub usmjeren je istraživanju i promociji rada i djela članova kiparske obitelji Straub koji su tijekom 18. stoljeća djelovali na području današnje Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a pretpostavlja se da je u Belcu Straubov glavni oltar. Nositelj projekta je HRZ te se nadamo da će se ovim istraživanjem nešto novo saznati o našem baroknom biseru.  Manifestacija Tu v Belcu sme doma po sedmi put je održana u našem Belcu, a naš dan započeo je ove nedjelje 24. rujna organiziranim pješačenjem članova HPD Belecgrad i ljubitelja zdravog kretanja od 8 sati. Posjetitelji su mogli razgledati ponudu i rad naših udruga koji su se prezentirali na štandovima od 10:00.  U 11:00 počela je svečana misa tj. Meša z kajkavskami popevkami koju je predvodio  vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit. Župni zbor je pratio mešu s pjesmama priređenim iz Cithare octochorde pjesmarice iz 17 st. Nakon Meše slijedilo je izlaganje Ivan Kukuljević Sakcinski i njegov doprinos u istraživanju lokaliteta, kojeg je održala restauratorica HRZ-a Ivana Sambolić. Prošle godine obilježeno je 200 godina od Kukuljevićevog rođenja, a posebno je važan za naš kraj jer njegova majka Antonija rođ. Labaš je iz Lovrečana kraj Zlatara, dok je prvu naobrazbu stakao kod vlč. Josipa  Markulića u obližnjoj Zajezdi. Kako su ove činjenice dosada bila uskom krugu poznate, ciljevi izlaganja bili su osvijestiti publiku o njegovom porijeklu i značaju, te ujedno odati počast osobi koju nazivamo ocem hrvatskog identiteta. U našim krajevima je istraživao natpise u sakralnim objektima, između ostalih i na našim crkvenim zvonima. Nakon izlaganja slijedio je kulturno-umjetnički program u domu DVD-a Belec. U bogatom programu sudjelovali su učenici OŠ Belec, Belečke mažoretkinje, mažoretkinje Društva „Naša djeca“ iz Budinščine, KUD Belec te gostujući Program se nastavio u OŠ Belec, gdje je slijedilo predstavljanje zbornika dječjih radova Pouna smijeha u 18:00. U utorak smo uživali u prekrasnom gostujućem koncertu Varaždinskih baroknih večeri: Istvan Konya izveo je djela srednjeg i zrelog baroka na lutnji te publici približio i objasnio sviranje na ovom instrumentu. A ove subote u Belec nam dolaze stručnjaci iz udruge International Institute for Conservation, a obići će se župna crkva i kapela sv. Jurja!

 

i.s.

20

PRO

Bliži nam se Božić

Objavljeno: 20. prosinac 2017.   /    Tagovi: božićno vrijeme, blagoslov obitelji

 

Još nekoliko dana nas dijeli od najljepšeg kršćanskog blagdana - Božića! Kroz Advent smo se pripremali za ovaj blagdan, u subotu 16. prosinca od 9:00 bila je ispovijed u našoj župi te će se ove nedjelje zapaliti i četvrta svjećica adventskog vijenca pa ako se niste stigli ispovijediti, preporuka je da se pristupi ovom sakramentu pomirenja: u Mariji Bistrici budu svećenici ispovijedali kroz ovo razdoblje. Raspored misa je na naslovnoj stranici, a ovdje možete pogledati raspored blagoslova obitelji:

27.12. od 8:30 - G. Batina, Lončari, Znož (poč. kuća V. Borgudan i završetak kod kuće ob. Kallay)

28.12. od 8:30 - Petruševec, Vižanovec, Kukci, Kušci, Pikutići (poč. kuća F. Kramara. završetak kod kuće S. Puklina)

29.12. od 8:30 - D. Selnica, Jankovići, Borgudani (poč. kuća D. Brčića i završetak kod kuće D. Borgudana)

30.12. od 8:30 - G. Selnica (poč. od kuće A. Kosalec i završetak kod kuće G. Kosalec)

02.01. od 8:30 - Belec (poč. od kuće Đ. Rožić i završetak na župnom dvoru)

03.01. od 8:30 - Juranščina (poč. od kuće V. Topolski i završetak kod kuće P. Šarkanj)

04.01. od 8:30 - M. Repno (poč. od kuće V. Posinjak i završetak kod kuće biskupa Culeja

          od 13:00 - B.Završje, Puklini (poč. od kuće B. Hatz i završetak kod kuće  D. Puklin)

06.01. od 17:00 - Ščrbinec ( poč. od kuće M Pavlin i završetak kod ob. Kiš Šaulovečki)

 

i.s.

25

PRO

Sretan Božić svim ljudima dobre volje!

Objavljeno: 25. prosinac 2017.   /    Tagovi: božićno vrijeme, blagoslov obitelji

 

 

Polnoćkom u 12:00 proslavili smo Božić, blagdan Kristovog rođenja. Svečano misno slavlje predvodio je naš vlč. Milan Pušec uz pratnju zborske pjesme. Polnoćka je već tradicionalno okupila veliki broj vjernika. Na Božić bile su dvije mise: misu u 9:00 predvidio je vlč. Pušec, dok je misu u 11:00 predvodio vlč. Motočić, ispovjednik na Mariji Bistrici. Na blagdan sv. Stjepana na misi u 11:00 vlč. Pušec je udijelio blagoslov kukuruza, dok je idućeg dana na Januševo/Ivanje na misi u 7:30 bio blagoslov vina. Tako je župa Belec na već tradicionalni način proslavila Božićne blagdane, u zajedništvu i radosti. Posebno se radujemo Novogodišnjem koncertu kojeg po treći put organizira KUD Belec , 5. siječnja u 19:30 u našoj župnoj crkvi. Prije koncerta održati će se Nebo želja, puštanje letećih lampiona na igralištu NK Mladost Belec. Detaljan program koncerta je na linku:

Novogodišnji koncert.png

Svim ljudima obilje Božjeg blagoslova povodom Božića!

 

i.s.

1

SIJ

Sretna 2018.!

Objavljeno: 1. siječanj 2018.   /    Tagovi: nova godina, statistika

 

 

Novogodišnja misa u 11:00 koju je predvodio vlč. Pušec okupila je mnoge vjernike  naše župe u zajedničkom slavlju. Na misi je vlč. Pušec predstavio statitiku naše župe sa željom da o navedenim brojkama svaki župljanin savjesno razmisli.

krštenivjenčanipokojnicikrizmaniciprvopričesnici 

Svim župljankama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo uspješnu i sretnu 2018.!

i.s.

2016 - 19

2016 - 6

2016 - 38

2016 - 31

2016 - 13

 

2017 - 17

2017 - 7

2017 - 38

2017 - 0

2017 - 15

 

6

SIJ

Sretna 2018.!

Objavljeno: 6 siječanj 2018.   /    Tagovi: novogodišnji koncert, kud belec, sveta tri kralja

 

 

U petak 5. siječnja u 19:30 sati KUD Belec po treći put organizirao je novogodišnji koncert "Na tem mladem letu" u našem baroknom biseru. Koncert su otvorili najmlađi članovi KUD-a, a potom je slijedio nastup sekcije folklornog pjevanja, tamburaške sekcije KUD-a Belec te gostiju ŽVG “Kajda”, ŽVS Kušlec, profesora klarineta Miroslava Sentea te solist tenora Đanija Stipaničeva, koji su na kraju koncerta zajednički otpjevali Na tom mladom letu i tako oduševili mnogobrojnu publiku. Sve najbolje u 2018. okupljenima zaželjeli su gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i dogradonačelnik Stanko Majdak, koji su ujedno ovim koncertom zatvorili manifestaciju Zlatarska božićnica. Blagdan Sveta Tri kralja proslavili smo misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Motočić, dok je nedjeljno misno slavlje predvodio vlč. Pušec. Nakon mise članovi ŽPV-a pripremili su malo iznenađenje na župnom dvoru uz dobru kapljicu i oblizeke povodom imendana vlč. Milana Pušeca. Božićni duh u našoj župi bio je prisutan kroz sve ove dane!

                                                                                                                                                      i.s.

18

SIJ

Kapela sv. Jurja i belečka monstranca u novom ruhu

Objavljeno: 18. siječanj 2018.   /    Tagovi: kapela sv. jurja, belečka monstranca,

 

 

U prosincu su završena dva projekta na kulturnom blagu naše župe - na kapeli sv. Jurja završeni su radovi na krovištu tornja, dok je belečka pokaznica dobila kovčeg kako bi se mogla pravilno pohraniti i transportirati. Na kapeli sv. Jurja provode se radovi na arhitekturi zadnje tri godine. Valja napomenuti kako se radovi na kapeli sv. Jurja  s većim prekidima odvijaju od 1947. godine. Zatečeno stanje bilo je slijedeće: krovna konstrukcija i pokrov broda i sakristije su teže oštećeni, vidljive su pukotine u zabatnim zidovima unutar prostora krovišta, neadekvatna građevinska limarija i gromobran te vlaga i soli u prizemnoj zoni. U recentnoj fazi radova konzervirane su zidne slike u brodu i svetištu crkve. Izrađena je projektna dokumentacija i rekonstruirano krovište svetišta i trijema crkve, kao i korekcije drenaže te u 2016. radovi na rekonstrukciji krovišta broda. Program  u 2017. obuhvatio je radove na sanaciji zabatnih zidova broda i rekonstrukciji krovišta sakristije, izvedbu gromobranske instalacije i konzervatorsko-restauratorske radove na kamenu, kao i novo krovište tornja. Radovi su se izvodili pod nadzorom Odjela za interventni pristup graditeljskom nasljeđu HRZ-a pod voditeljstvom Ane Škevin Mikulandra, više konzervatorice arhitektice.

Inicijativom gđe Kalaj belečka monstranca će se moći prenositi uz minimalni rizik od oštećenja. U petak, 8.12.2017. u riznicu zagrebačke katedrale stigla je kutija za belečku monstrancu koja se čuva spomenutoj rizici. Zahvaljujući gospođi Kalaj na daru za riznicu ali i belečku župu, belečka pokaznica će se sada lakše moći prenositi do Belca kamo i pripada. Također zahvaljujemo bogoslovu Marku Malek-Solagatu iz susjedne župe Konjščina koji je ustupio fotografije i podijelo s nama ovu lijepu vijest.

 

                                                                                                                                                      i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com