Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

 

5

KOL

Proslavili smo blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije

Objavljeno: 5. kolovoz 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. radigović, blagdan gospe snježne, proštenje u belcu

 

Ovog petka petka, 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije, što je glavno proštenje belečke župe. Samoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna obnova pod vodstvom vlč Radigovića, kod koje su u slavlju muzički dio uljepšali glazbenici iz Marije Bistrice i iz zajednice Dobri pastir iz Zagreba.

Jutarnju misu u 8 sati predvodio je vlč. Dražen Radigović. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio vlč. Luka Sljepčević iz Vrapča, a u koncelebraciji sudjelovali su župnici iz dekanata i okolice: vlč. Dragutin Cerovečki iz Zlatara, vlč. Franjo Mezak iz Desinića, vlč. Ivan Kovačić iz Zlatar Bistrice, vlč. Ivica Šestak iz Orehovice, naše gore list vlč. Antun Motočić, vlč. Stjepan Haložan iz Mača, vlč. Hinko Goričanec iz Blaškovca, vlč. Filip Lucič iz Vugrovca, bogoslov Marko Malek-Solgat iz Konjščine te privremeni upravitelj naše župe vlč. Dražen Radigović. Misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara te pjesma župnog zbora, a slavlju su prisustvovali predstavnici županije - zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i viši stručni suradnik za poslove Županijske skupštine Damir Galoić, te naš gradonačelnik Stanko Majdak i načelnik općine Mače Stjepan Sokolić. Kao i dosadašnjih godina, proslavi blagdana Gospe Snježne prisustvovali su naši branitelji, članovi Vatrogasne zajednice Grada Zlatara - DVD Belec, DVD Zlatar i DVD Donja Batina, te bratska dobrovoljna društva iz Laza, Brezove i Popovače, Belečke mažoretkinje, KUD Belec te članovi udruge Oldtimer kluba Buba VW. Poslije mise slijedio je ophod hodočasnika oko oltara zagovornice Majke Božje Snježne - Belečke te blagoslov oldtimera ispred crkve. Sva događanja ove svetkovine popratio je prilog HRT-a.

U vrtu DVD-a svi hodočasnici su se mogli osvježiti i produljiti zajedničko slavlje i druženje uz kraći program Belečkih mažoretkinja.

Nadamo se da ćemo i dogodine imati jednako lijepo proštenje uz veći broj hodočasnika.

i.s.

29

SRP

Bliži nam se proslava blagdana naše župe

Objavljeno: 29. srpnja 2016 .   /    Tagovi:  duhovna obnova, župa belec, vlč. radigović, blagdan gospe snježne

 

Idućeg petka, 5. kolovoza slavimo blagdan Gospe Snježne što je glavno proštenje belečke župe. Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god izabrala Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu. Kako kaže vlč. Radigović, ne samo da je to poticajno radi duhovne obnove, koja se, posebno u prvim godinama samostalne Hrvatske posebno naglašavala, nego i radi kulturnog dobra, jer time želimo dati značaj i pažnju našoj prelijepoj baroknoj crkvi Majke Božje Snježne u Belcu, koja ide u red najljepših baroknih crkava, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

Za proslavu svetkovine Gospe Snježne, kad naša Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, pripremat ćemo se u župi Belec kroz trodnevnu duhovnu obnovu pod vodstvom vlč. Dražena Radigovića s početkom u 17:30 s pjesmom slavljeničkog tima kroz utorak, srijedu i četvrtak. %. kolovoza bude jutarnja misa u 8:00.

Vrhunac slavlja će biti na sam dan Gospe Snježne, u Belcu 5. kolovoza 2016. god sa svečanom Sv. Misom u 11h, koje će predvoditi vlč. Luka Sljepčević.

Budući da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica KZŽ-a, ovom slavlju upućen je poziv i očekujemo dolazak predstavnika županije: župana Željka Kolara i predsjednice Županijske skupštine, gđe Vlaste Hubicki kao i drugih dužnosnika te predstavnike Grada Zlatara, u prvom redu gradonačelnika Stanka Majdaka i dogradonačelnice Jasenke Auguštan Pentek. Kao i dosadašnjih godina, ovom slavlju će se pridružiti pripadnici braniteljskih udruga, članovi DVD-a Zlatar, Belec i Donja Batina, Belečke mažoretkinje, KUD-a Belec i Olditmer kluba VW Buba te Gradske limene glazbe Zlatar. Nakon Sv.. Mise održat će se tradicionalna vatrogasna zabava u vrtu DVD-a Belec.

Ovim putem lijepo pozivamo sve hodočasnike i štovatelje Gospe Snježne da se pridruže zajedničkom slavlju.

 

i.s.

28

SRP

Posjet bavarske delegacije s ciljem prijavljivanja projekta na program Kreativna Europa

Objavljeno: 28. srpnja 2016 .   /    Tagovi:  eu fondovi, obitelj straub,  glavni oltar sv marije snjezne, oltar sv stjepana, BAyerische LAndesamt für denkmalpflege

 

Prošlog tjedna crkva sv. Marije Snježne u Belcu i crkva Uznesenja BDM u Zlataru udomaćile su delegaciju bavarskih stručnjaka iz Bayerische Landesamt für Denkmalpflege koje su vodili stručnjaci iz HRZ-a.  Program posjete bavarskih stručnjaka u oraganizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda od 17. do 21. srpnja obuhvatio je posjet crkvi s oltarima braće Straub u Kloštru Ivaniću, Velikoj Ludini, Parkacu, Čakovcu, Varaždinu, Zlataru, Belcu i Trškom vrhu, te radionice Zavoda u Zagrebu s ciljem zajedničke prijave projekta Tragom umjetnosti obitelji Straub – prilagodbe škole i mijene stila u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj na natječaj Program Kreativna Europa - Potpora europskim projektima suradnje. Cilj projekta je proučavanje, znanstvena obrada i valorizacija ukupnog kiparskog opusa obitelji Straub koji se proteže kroz četiri države – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku te izradu cjelovitog kataloga radova skulpture obitelji i objavom četverojezične znanstveno-stručne monografije, kao i informativnih knjižica promotivnog sadržaja za sve crkve u kojim se čuvaju djela obitelji Straub. Atribuciju glavnog oltara belečke župne crkve te oltara sv. Stjepana Prvomučenika Flipu Jakobu Straubu je izradila dr. sc. Doris Baričević prema stilskim značajkama skulptura navedenih oltara, dok je glavni oltar zlatarske crkve proučavao  prof.dr.sc. Matej Klemenčič. Tijekom ovog projekta detaljno bi se istražila arhivska dokumentacija u nekoliko zemalja, što bi moglo rasvijetliti tijek izradbe i narudžbi cjelokupnog inventara u crkvi u Belcu, za koje u Hrvatskoj nije pronađen nikakav pisan trag.

Stručnjaci koji su obišli u utorak 19. srpnja crkve u Belcu i Zlataru bili su Dr. Martin Mannewitz, voditelj restauratorskih radionica, Rupert Karbacher, voditelj radionice za skulpturu; dipl. rest. Judith Schekulin i dipl. rest. Andreas Müller te prof. Erwin Emmerling, voditelj Studija za restauriranje na Technische Universität München u pratnji Marija Brauna, ravnatelja HRZ-a, Ksenije Škarić, voditeljica Odjela za drvenu polikromiranu skulpturu i drugih kolega iz Zavoda. Crkveni inventar i povijest zlatarske župne crkve prezentirali su vlč. Dragutin Cerovečki i konzervatorica Martina Ožanić, a belečke crkve konzervatorica - restauratorica Ivana Sambolić. Nakon definiranja svih točki ovog projekta uz Hrvatski restauratorski zavod kao vodećeg partnera s partnerskim institucijama Bayerisches Landesamta für Denkmalpflege iz Münchena, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, te Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta u Grazu i Beču, slijedi prijava na natječaj u listopadu.

 

i.s.

18

SRP

Margaretsko proštenje - hodočašće na Mariju Bistricu

Objavljeno: 18. srpnja 2016 .   /    Tagovi: marija bistrica, hodočašće, belečka fara

 

Ove nedjelje bili smo na margaretskom proštenju - hodočašću k Majci Božjoj Bistričkoj, kada hodočaste župe iz Zagorskog arhiđakonata i okolice Zagreba. Hodočasnici pješaci su krenuli u 3:30 iz Belca hodajući pet i pol sati do Marije Bistrice. Ujutro u 7:00 bio je u župnoj crkvi blagoslov, nakon kojeg su vjernici krenuti put Marije Bistrice osobnim automobilima. Okupljanje hodočasnika Belečke fare bilo je u 8:00 kod svetišta, gdje smo se okupili zajedno s belečkom bjelinom i zastavama, a u  zajedničkom ophodu oko oltara pjesmu je predvodila Štefa Škof. Slijedio je Križni put u 8:30 gdje je molitve predvodio vlč. Zlatko Koren, a glavno misno slavlje bilo je u  11:00, kojeg je prevodio pater Niko Bilić.

Nadamo se da iduće godine sudjelujemo u većem broju!

 

i.s.

15

SRP

Nastavljamo s prikupljanjem donacija za novo crkveno zvono

Objavljeno: 15. srpnja 2016 .   /    Tagovi: zvono, zupa belec, donacije

 

I dalje nastavljamo s prikupljanjem sredstava za novo crkveno zvono, započetu nakon oštećenja glavnog zvona u svibnju prošle godine. Troškovi lijevanja zvona, transporta, demontaže i montaže iznose 130.000,00 kn što je svakako značajan financijski izdatak za župu. Do sad smo uspjeli skupiti oko 75.000 kn, što od raznih donatora i dobrotvora, što od naših župljana, a namjera je uskoro krenuti u postupak lijevanja jer nam je želja da nam novo zvono u našoj prekrasnoj crkvi zazvoni još ovog Božića. Stoga Vas ljubazno molimo da prema svojim mogućnostima podržite naša nastojanja u nabavci novog zvona uplatom donacije na račun Župe Belec. Svaka pomoć je dobrodošla i unaprijed zahvaljujemo za svaku donaciju. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su doprinijeli da prikupimo ovaj iznos.

Vaš dar možete uplatiti na žiro-račun župe Belec:

IBAN HR 0723600001101948180

OIB 22953041275

Svrha doznake: Donacija za zvono

Najljepše se zahvaljujemo na Vašoj pomoći i želimo Vam obilje Božjeg blagoslova.

vlč. Dražen Radigović

 

 

 

 

14

KOL

Posjet časne sestre Antonije Lučić i najava hodočašća na Trsat

Objavljeno: 14. kolovoz 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. radigović, časna sestra antonija lučić

 

Današnje misno slavlje obogaćeno je svjedočenjem vlastitog vjerskog poziva časne sestre Antonije Lučić iz sarajevske provincije, voditeljice katoličkog internata u Sarajevu. Časna Antonija Lučić je tijekom ratnih stradanja u rodnoj BiH stigla u Čazmu, kamo kasnije stiže i vlč. Radigović, koji je, kako kaže s. Antonija, najviše utjecao da spozna Boga. Sestra Antonija se prije zaređenja zvala Ivana, bila je aktivni član dobrovoljnog vatrogasnog društva, a dan danas odigra nogomet i aktivno prati Svjetska prvenstva. Župa Belec tradicionalno hodočasti prve subote nakon Velike Gospe na Trsat, a zainteresirani se mogu javiti na tel.: 092 2200402, mail: belec.zupa@gmail.com i preko Facebooka. Okupljanje je u centru kod crkve, a polazak je ujutro u 5:00, a za one koji ostaju u našem belečkom kraju bude misa u 18:00 u župnoj crkvi. Iduće nedjelje je oproštajna misa vlč. Radigovića u 9:30 jer od 28. kolovoza preuzima upravljanje župom Kašina. Misno slavlje pratit će zbor Alegro iz Lučkog Stupnika, a sve lijepo pozivamo da se vlč. Draženu zahvalimo na velikom doprinosu našoj župi kroz ova tri mjeseca suradnje.

i.s.

22

KOL

Hodočašće na Trsat, oproštajna misa vlč. Radigovića i primopredaja župe

Objavljeno: 22. kolovoz 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. radigović, vlč. pušec, primopredaja župe, hodočašće trsat

 

Belečka župa je hodočastila na Trsat ove subote; polazak je bio u 5:00 iz Belca, a na Trsat smo stigli u 8:25. U 9:00 počeo je križni put, a svečano misno slavlje s procesijom počelo je u 10:00. Nakon misnog slavlja krenuli smo na kupanje u Crikvenicu, a povratak u Belec bio je u kasnim večernjim satima. Ove nedjelje u 9:30 smo imali oproštajnu misu vlč. Dražena Radigovića kao privremenog upravitelja župe. U ova tri mjeseca vlč. Dražen je napravio puno toga za našu župu i zajednicu te će  nam ostati u sjećanju njegove toliko mudre, a opet tople riječi. Vlč. Draženu uručen je simbolični dar te je nakon mise održano druženje uz kavu i kolače u vatrogasnom domu, a nagovorili smo vlč. Dražena da nastavimo suradnju ubuduće. Novi upravitelj belečke župe je vlč. Milan Pušec, koji je danas preuzeo upravljanje župom. Prilikom primopredaje bili su nazočni vlč. Konrad Žižek, nadbiskupijski ekonom, dekan Zlatarsko-belečkog dekanata vlč. Stjepan Prugovečki, dosadašnji upravitelj vlč. Dražen Radigović, novi upravitelj vlč. Milan Pušec, te zvonar Ivica Škof, član ŽEV-a Milan Havoić i tajnica pastoralnog vijeća Ivana Sambolić.  Vlč. Draženu želimo da ga Božji balgoslov prati u Župi Kašina, a isto tako vlč. Milanu Pušecu u Župi Belec i Župi Konjščina.

i.s.

29

KOL

Uvođenje u službu vlč. Milana Pušeca

Objavljeno: 29. kolovoz 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. pušec,  vlč. žižek

 

Svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Konrad Žižek, delegat zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, uveden je u službu vlč. Milan Pušec, novi upravitelj Župe BDM Snježne u Belcu. Na samom početku vlč. Žižek pročitao je Dekret o imenovanju te je predstavio našeg novog duhovnog pastira - Milan Pušec, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rođen je 1962. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Agronomskom fakultetu, a kasnije i na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Obnašao je službu župnog vikara u Šestinama, a poslijediplomski studij duhovne teologije završio je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, a 2001. dodijeljena mu je služba duhovnika u zagrebačkoj bogosloviji. Ujedno je i postulator u postupku za beatifikaciju službenice Božje Marice Stanković. Od siječnja 2005. svake srijede priređuje jutarnji duhovni poticaj i razmišljanje za emisiju »Hvaljen Isus i Marija« na Radio Sljemenu. U svojem svećeničkom radu posebno se bavi duhovnom formacijom budućih svećenika te proučavanjem klasičnih i suvremenih nadahnuća duhovnosti. Vlč. Pušec je tijekom mise obnovio svoje svećeničke zavijete, a prisegu za vjerno i odgovorno služenje potpisali su članovi ŽEV-a Jadranka Kiš Šaulovečki i Milan Havoić, koji je vlč. Milanu Pušecu uputio riječi dobrodošlice u ime svih župljana.

i.s.

4

RUJ

Hodočašće u Ludbreg

Objavljeno: 4. rujan 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. pušec,  ludbreg proštenje,

 

Ove nedjelje naš hodočasnci krenuli su put Ludbrega na proštenje, nakon mise u 7:30. Vlč. Pušec je ispratio hodočasnike iz centra Belca, nakon čega je slijedio put za Ludbreg, gdje je procesiju i svečano misno slavlje predvodio je mons. dr. Vlado Košić. Nakon misnog slavlja i slobodnog vremena, hodočasnici su prisustvovali Križnom putu, nakon kojeg se pošlo put Varaždina kako bi se zapalile svijeće za pokojnog vlč. Borjana. Slijedeće nedjelje bude misa za naše đake i uspješan početak nove školske godine. Misa bude u 9:00, uz muzičku pratnju časne sestre i učiteljice glazbenog OŠ Belec Mirjane Horvat te školskog zbora.

i.s.

12

RUJ

Najavljujemo posebni jubilej u našoj župi i manifestaciju Tu v Belcu sme doma / 47. Dana kajkavske riječi

Objavljeno: 12. rujan 2016 .   /    Tagovi: župa belec, vlč. pušec,  ukazanje u belcu, tu v belcu sme doma, kultura, vlč. kurečić, hrz,

 

Pozivamo sve župljane, hodočasnike, kao i štovatelje Majke Božje Snježne da se pridruže u posebnom jubileju - obilježavamo 340. godina od čudesnog ukazanja u Belcu, nakon kojeg je krenula gradnja prvotne gotičke kapele zahvaljujući donatorici Elizabeti Keglević Erdödy. Ovaj posebni jubilej obilježiti ćemo misnim slavljem - Mešom z kajkavskemi popevkami u subotu u 17:30, a kao još jedan ures manifestacije Tu v Belcu sme doma - 47. Dana kajkavske riječi (17.-27. rujna). Mešu će predvoditi vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit, koji je pripremio Čin i red svete meše prema  knjizi Čtejenja i Evangeliumi na vse nedelje i svetke cieloga leta za potrebuvanje Nadbiškupije Zagrebečke, s zavjetkom …, na svetlo van dani s dopuščenjem uzoritoga i prečastnoga gospodina kardinala Juraja Haulika, sedemdeset i osmoga biškupa, a pervoga nad-biškupa zagrebečkoga, Vu Zagrebu 1858. Berzotiskom Dra. Ljudevita Gaja. Time ujedno želimo pridonijeti očuvanju i prepoznavanju kajkavskog dijalekta koji je kao kajkavski književni jezik od 16. do 19. stoljeća dobio međunarodni ISO kod prošle godine. Župni zbor će pratiti mešu prikazanu Majci Božjoj na čast s pjesmama priređenim iz Cithare octochorde pjesmarice iz 17 st.

U nedelju je misno slavlje u 11:00 koje će predvoditi vlč. Pušec, nakon kojeg slijedi izlaganje Crkva sv. Marije Snježne u Belcu - spomenik kulturne baštine koje će održati restauratorica HRZ-a Ivana Sambolić. Izlaganjem će se obuhvatiti 100 godina konzervatorske struke u Hrvatskoj te 20 godina HRZ-a u kontekstu radova na belečkom baroknom biseru. Nakon izlaganja slijedi kulturno-umjetnički program u vrtu DVD-a Belec i otvaranje 47. Dana kajkavske riječi  te nastup KUD-ova. Program se nastavlja u OŠ Belec, gdje će biti predstavljanje monografije Remek djelo barokne umjetnosti Crkva Marije Snježne u Belcu u 18:00. Monografiju će predstaviti autori Zdenko Balog i Nikola Žulj te istu bude moguće kupiti po promotivnoj cijeni. U školi će biti i filatelistička izložba, a najveći interes među izloženim poštankim markicama  sigurno će pobuduti poštanska markica iz 1954., kada je u izdanju Jugoslavenska umjetnost kroz stoljeća pušteno u opticaj 12. poštanskih maraka, a među njima i ona s likom proroka Izaije s belečke propovjedaonice.

Bogati program manifestacije završava u Belcu u utorak, 27. rujna  gostovanjem 46. Varaždinskih baroknih večeri kada će glazbeni umjetnici Višeslav Jaklin, orgulje i Tomislav Ratković, truba  izvesti VOKALNI NONET DONUM u 18:00, čiji program obuhvaća djela J.S.Bacha, T.L.de Victoria, A.Corellia i G.F.Händela.

Dojdite k nam, nek vam ne bu žal!

i.s.

 

 

 

 

Objavljeno: 29. rujan 2016 .   /    Tagovi: župa belec, ukazanje u belcu, tu v belcu sme doma, kultura, vlč. kurečić, hrz, varazdinske barokne veceri

Ove subote u Belcu održali su se mnogobrojni događaji koji su dio manifestacije Tu v Belcu sme doma/ Dani kajkavske riječi pa smo tako u 17:30  obilježili 340. godina od čudesnog ukazanja u Belcu, misnim slavljem - Mešom z kajkavskemi popevkami  koju je predvodio  vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit. U koncelebraciji su bili još domaći župnik vlč.  Milan Pušec te bogoslov Marko Malek - Solgat iz Konjščine. Župni zbor je pratio mešu prikazanu Majci Božjoj na čast s pjesmama priređenim iz Cithare octochorde pjesmarice iz 17 st., a misa je snimana pa će uskoro snimku biti moguće vidjeti na župnom Youtube kanalu, a također su ove događaje popratili na Mreža TV-u, koji će prilog o ovim događajima emitirati u subotu u 18:30.

Misno slavlje u nedjelju u 11:00 predvodio je vlč. Pušec, nakon kojeg  je slijedilo izlaganje Crkva sv. Marije Snježne u Belcu - spomenik kulturne baštine koje je održala restauratorica HRZ-a Ivana Sambolić. Tema izlaganja obuhvatila je 100 godina konzervatorske struke u Hrvatskoj te 20 godina HRZ-a, prateći tijek radova izvedenih na najljepšem primjeru hrvatskog baroka. Izlaganjem su prezentirane prve fotografije belečke crkve koje je snimio Gjuro Szabo, zatim fotogrfija proroka Izaije koju je snimio Tošo Dabac, naš fotograf s bogatom međunarodnom karijerom - a prema kojoj je izrađena poštanska markica 1956., te radovi 70-tih prošlog stoljeća kao i radovi izvedeni tijekom posljednje obnove. Djelatnici HRZ-a izveli su cjelovite konzervatorsko - restauratorske radove od 1993. 2004., te su ovom izlaganju prisustvovale Suzana Purišić, pomoćnica ravnatelja za nepokretnu baštinu te Ksenija Škarić, voditeljica Odjela za polikromnu skulpturu. Nakon izlaganja slijedio je kulturno-umjetnički program u vrtu DVD-a Belec i otvaranje 47. Dana kajkavske riječi  od strane gradonačelnika Stanka Majdaka. U bogatom programu sudjelovali su učenici OŠ Belec, Belečke mažoretkinje, mažoretkinje Društva „Naša djeca“ iz Budinščine, KUD Belec te gostujući KUD-ovi „Januševec“ iz Brdovca, „Preslica“ iz Blata,  klapa „Purga“ iz Lobora i ženski vokalni ansambl „Kušlec“ iz Konjščine.  Program se nastavio u OŠ Belec, gdje je slijedilo predstavljanje monografije Remek djelo barokne umjetnosti Crkva Marije Snježne u Belcu u 18:00. Cjelodnevnom programu u Belcu prisustvovali su gradonačelnik Stanko Majdak te dogradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i vlč. Pušec, a na predstavljanje monografije stigao je još prof. Ivan Lamot, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ. Monografiju su predstavili autori dr.sc. Zdenko Balog i Nikola Žulj uz muzički program u organizaciji OŠ Belec. Monografija se ovom prigodom prodavala s popustom od 50% , a u školi je bila održana i filatelistička izložba, s izloženim poštankim markicama u izdanju Jugoslavenska umjetnost kroz stoljeća iz 1954., kada je pušteno u opticaj 12. poštanskih maraka, a među njima i ona s likom proroka Izaije s belečke propovjedaonice. Manifestacija Dani kajkavske riječi završila je u Belcu gostujućim koncertom Varaždinskih baroknih večeri u crkvi sv. Marije Snježne u utorak, 27. rujna u 18:00, izvedbom djela  J.S.Bacha, T.L.de Victoria, A.Corellia i G.F.Händela koje su nam izveli vokalni nonet Donum, orguljaš Višeslav Jaklin te na trubi Tomislav Ratković. Vokalni nonet Donum osnovan je 2010. u Varaždinu, a od 2013. nastupa pod vodstvom mo. Višeslava Jaklina, kaedralnog orguljaša.

i.s.

29

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma / 47. Dana kajkavske riječi

 

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 460 040

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com