Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

21

LIP

Blagdan Srca Isusova

Objavljeno: 21. lipnja 2020.   /    Tagovi:  župa belec, belečke mažoretkinje, limena glazba zlatar, juranščina, srce isusovo

 

Posljednje slavlje van župne crkve u našoj župi bilo je rezervirano za Juranščinu - blagdan Presvetog Srca Isusova  proslavili smo svečanom procesijom i misnim slavljem kod tzv. pileka - poklonca Srcu Isusovom. U procesiji, koja je krenula iz župne crkve u 10:30, sudjelovale su Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole, za muzičku pratnju bila zaslužna Gradska limena glazba iz Zlatara te pjesma crkvenog zbora. Misu je predvodio vlč. Milan Pušec, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji te obitelji Hanžek koja se brine za okoliš oko poklonca i uređenje poklonca. Nakon misnog slavlja slijedilo je zajedničko druženje uz domaće kolače i piće, koje su pripremili mještani Juranščine. Ovim slavljem završili smo misne svečanosti izvan naše župne crkve.

 i.s.

14

SRP

Margaretsko proštenje - hodočašće na Mariju Bistricu

Objavljeno: 20. srpnja 2018.   /    Tagovi:  župa belec, marija bistrica, margaretsko proštenje,

 

Župa Belec ove je nedjelje, 14. srpnja sudjelovala na margaretskom hodočašću u Mariju Bistricu. Nakon jutarnje mise koja je bila u 6:30 hodočasnici su krenuli prema Mariji Bistrici, dok je polazak za pješake bio u 3:00 od župne crkve sv. Marije Snježne. Hodočasnici - pješaci priključili su se u Konjščini kod crkve sv. Dominika u 5:15 grupi hodočasnika iz Konjščine koje je predvodio Marko Malek Solgat. Križni put počeo je u 9:00 u kojem je sudjelovala belečka bjelina te svečano misno slavlje u 11:00 kojeg je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački  U koncelebraciji sudjelovalo je petnaestak svećenika s područja Zagorja.

 

 i.s.

31

SVI

Duhovi - rođendan crkve te najave proštenja uz župne poklonce

Objavljeno: 31. svibnja 2020   /    Tagovi:  župa belec, duhovi, rođendan crkve, proštenja

 

U nedjelju 31. svibnja proslavili smo blagdan Duhova ili kako se još naziva ovaj blagdan - rođendan crkve. Svečano misno slavlje u 11:00 predvodio je vlč. Milan Pušec. Misno slavlje pratio je crkveni zbor uz ravnanje bogoslaova Marka Maleka Solgata. Nakon mise hodočasnici su mogli uz crkvu obići štandove s licitarima, kolačima i igračkama. Misa povodom blagdana Duhova bude još u ponedjeljak u 9:00. U našoj župi bude klečanje 12. lipnja  od 9:00 do 11:00 kada bude misa. Crkva bude otvorena za klanjanje do 17:00, kada budu litanije i sveta misa. Presveto Trojstvo slavimo misom 7. lipnja u 11:00 u Selnici Donjoj; procesija kreće u 10:30 od poklonca Gospe Žalosne u Belečkom Završju, zatim Antunovo 14.06. u 11:00 u Petruševcu i 21.06. Srce Isusovo u Juranščini u 11:00. Sve procesije polaze u 10:30.

 i.s.

28

LIP

Prva Pričest u našoj župi

Objavljeno:  28. lipnja 2019.   /    Tagovi:  župa belec, milan pušec, prva pričest 2020

 

U nedjelju 28. lipnja na misnom slavlju u 10:00 sakramentu Prve Pričesti pristupilo je 9 djece belečke župe. Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju u Službi riječi, molitvi vjernika, pripravi darova te su pjesmom pratili misno slavlje, pri čemu su u pripremama sudjelovali vjeroučiteljica Nevenka Puklin, vlč. Milan Pušec i orguljaš Karlo Frtalj. Veliku podršku su dali i roditelji, koji su zajedno s djecom dan prije obavili sv. ispovjed u crkvi sv. Marije Snježne. Mališanima želimo da ih Božji blagoslov prati na životnom putu!

 i.s.

7

LIP

Blagdan Presvetog Trojstva

Objavljeno: 7. lipnja 2020.   /    Tagovi:  župa belec, belečke mažoretkinje, limena glazba zlatar

 

 U nedjelju, 7. lipnja proslavili smo blagdan Presvetog Trojstva  procesijom koja tradicionalno kreće od poklonca Gospe Žalosne u Belečkom Završju u 10:30 te završava kod kapelice Presvetog Trojstva u Donjoj Selnici, gdje je vlč. Pušec predvodio misno slavlje u 11:00. U procesiji su sudjelovali članovi Gradske limene glazbe Zlatar, koji su i glazbom pratili misno slavlje, crkveni zbor i članice Belečkih mažoretkinja u bjelini. Vlč. Pušec se svima na kraju misnog slavlja zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji te svima koji vode brigu o uređenju okoliša oko kapelice. Nakon misnog slavlja hodočasnici su uživali u proštenju i zajedničkom druženju.

 i.s.

14

LIP

Proslavili smo Tijelovo, a u Petruševcu proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

Objavljeno: 14. lipnja 2020.   /    Tagovi:  župa belec, milan pušec, limena glazba zlatar, juranščina , anunovo, petruševec, tijelovo, klečanje 2020

 

Tijelovo - blagdan posvećen slavljenju Presvetog oltarskog sakramenta proslavili smo u četvrtak 11. lipnja procesijom i misnim slavljem u 11:00 kojeg je predvodio naš župnik vlč. Pušec.  U procesiji su sudjelovali crkveni zbor, Gradska limena glazba iz Zlatara i Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole. U bjelini su bili budući prvobričesnici. Ovaj petak, 12. lipnja bilo je u našoj župi klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu prijepodne od 9:00 do 11:00 kada je održana misa. Crkva je bila poslijepodne otvorena za klanjanje do 17:00, kada su se molile litanije nakon kojih je bilo misno slavlje. U nedjelju smo proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog svečanom procesijom od raspela/poklonca u Petruševcu do kapele sv. Antuna Padovanskog te misom u 11:00. Procesiju i misno slavlje pratila je  Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Nakon mise nastavljeno je zajedničko druženje uz sadržaj za koji su se pobrinuli članovi udruge ViP. Sv. Antun Padovanski omiljeni je svetac katolika u Hrvatskoj, pokopan je u bazilici u Padovi, a zazivamo ga kad trebamo pronaći izgubljene stvari. Iduće nedjelje slavimo Srce Isusovo u Juranščini; polazak procesije je u 10:30 od župne crkve.

 i.s.

 

19

OŽU

Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprečavanjem širenja bolesti Covid-19

Objavljeno: 19. ožujka 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, susret hrvatske katoličke mladeži, covid-19,

 

HBK donosi privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke - da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

Detaljnije na ovom linku: http://hbk.hr/odredbe-biskupa-hbk-u-vezi-sa-sprjecavanjem-sirenja-bolesti-covid-19/

Također se odgađa Susret hrvatske katoličke mladeži, svima veliko hvala na susretljivosti i pomoći.

 

 

 i.s.

26

SRP

Ove nedjelje HRT prenosio misu iz belečke crkve

Objavljeno: 26. srpnja 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, hrt, prijenos mise, proštenje, krizma

 

Na prvom programu HRT-a mogli ste pratiti misu iz naše prekrasne crkve sv. Marije Snježne u Belcu te zahvaljujemo svima koji su u realizaciji prijenosa na bilo koji način pomogli. Za muzičku pratnju zaslužni su orguljaš Karlo Frtalj i Marko Malek Solgat koji je uvježbavao župni crkveni zbor. Iduće nedjelje 2. kolovoza u našoj župi bude podjela sakramenta Svete potvrde na misnom slavlju u 10:00. Sakrament Svete potvrde krizmanicima će udijeliti mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije.  Ovim putem još najavljujemo glavno proštenje belečke župe 5. kolovoza - blagdan Gospe Snježne, koja je ujedno i zaštitnica Krapinsko-zagorske županije. Misno slavlje na otvorenom bude u 11:00, kojeg će predvoditi vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Kao i prethodnih godina, očekujemo predstavnike županije i Grada Zlatara te naše domaće udruge, koji već imaju višegodišnju tradiciju iskazivanja pobožnosti Gospi Snježnoj.

 

 i.s.

29

OŽU

U potresu oštećena i naša propovjedaonica

Objavljeno: 29. ožujka 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, potres, oštećenja u potresu, crkva sv. marije snježne, sv. juraj

 

U nedjelju 22. ožujka 2020. u 06:24  zabilježen je potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba magnitude 5.5 prema Richteru, a u 07:01 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0 s epicentrom u blizini Kašine. Navedeni potresi uzrokovali su štetu na objektima na širem području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Stoga je izvršen pregled naših crkvi 26.02.2020. Kod crkve sv. Marije Snježne na arhitekturi i zidnim slikama nisu zabilježena novija oštećenja zbog potresa, jedino je vidljiv blagi razmještaj crjepova na krovištu sakristije na sjevernoj strani. Glavni oltar, posvećen Mariji Snježnoj i dovršen 1743., nije pretrpio veća oštećenja budući da je oko oltara ophod, tj. nije prislonjen direktno uz zid svetišta. Vidljive su sitnije pukotine u konstruktivnim dijelovima donje zone oltara. Kod ostalih oltara primijećene su sitnije pukotine u sloju osnove i polikromije, kao i proširenje već postojećih pukotina kod voluta pobočnih oltara posvećenih sv. Barbari i sv. Josipu. Najveća oštećenja prisutna su na propovjedaonici. Zbog potresa povećale su se već postojeće raspukline  dekorativnih elementa na  volutnim pilastrima na kojima su smješteni kipovi dvojice proroka, a također su nastale pokotine na spojevima drvenih daski na reljefu s prikazom Jakovljeva sna  o nebeskim ljestvama.  Puknuće drva još je vidljivo na profilaciji u središnjem dijelu oplošja propovjedaonice. Kod kapele sv. Jurja nisu zamjećena novija oštećenja uzrokovana potresom.

 

 i.s.

 

2

KOL

Podjela Sv. Potvrde u našoj župi

Objavljeno: 2. kolovoza 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, proštenje, krizma,

 

Ove  nedjelje 2. kolovoza u našoj župi na svečanom misnom slavlju u 10:00 bila je podjela sakramenta Svete potvrde. Sakrament Svete potvrde krizmanicima je udijelio mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije. Za muzičku pratnju zaslužni su orguljaš Karlo Frtalj i Marko Malek Solgat koji je uvježbavao župni crkveni zbor. Ovim putem još najavljujemo glavno proštenje belečke župe 5. kolovoza - blagdan Gospe Snježne, koja je ujedno i zaštitnica Krapinsko-zagorske županije. Misno slavlje na otvorenom bude u 11:00, kojeg će predvoditi vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Kao i prethodnih godina, očekujemo predstavnike županije i Grada Zlatara te naše domaće udruge, koji već imaju višegodišnju tradiciju iskazivanja pobožnosti Gospi Snježnoj.

 

 i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com