Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

Od: Ljubo Gamulin

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko nešto novo i zanimljivo!"

29

STU

Vrijeme došašća

Objavljeno: 29. studenog  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

Prvom nedjeljom došašća ili adventa započela je nova crkvena godina, gdje se kroz četiri nedjelje pripremamo za ponovni dolazak Isusa - Božić. Ova crkvena godina na poseban način nas potiče na dobra djela milosrđa i oprosta jer papa Franjo je ovu godinu proglasio jubilejskom godinom milosrđa, koja započinje 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila. Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga iduće godine. Svi smo pozvani da postanemo misionari milosrđa: Sveta godina milosrđa nikoga ne isključuje!

i.s.

15

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 15. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: tu v belcu sme doma, belec, dani kajkavskih riječi

 

Povodom održavanja 46. Dana kajkavskih riječi u Zlataru koje se održavaju u razdoblju od 19. do 27. rujna, pozivamo sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji Tu v Belcu sme doma ove nedjelje 20.rujna. Manifestcija Tu v Belcu sme doma održava se po peti put, a ove godine će unutar programa manifestacije biti i otvaranje 46. Dana kajkavskih riječi.

Detaljen program događanja:

središte Belca – uz Vatrogasni dom

8.00 Kretanjem do zdravlja – šetnja do Planinarske kuće „Belecgrad“ (organizatori: HPD „Belecgrad“ i OŠ Belec)

10.00 Taktičko – tehnička vježba Vatrogasne zajednice grada Zlatara

Predstavljanje belečkih udruga, OŠ Belec i OPG-a belečkog kraja na štandovima

crkva Marije Snježne

11.00 – 11.40 Sveta misa (školski i župni zbor, vlč. Tihomir Kosec)

11.50 – 12.30 „Naš biskup Marko“ – iz života biskupa Marka Culeja, život i rad u Varaždinskoj biskupiji (međuškolski projekt učenika OŠ Belec i OŠ Đure Prejca, Desinić te suradnika iz Pastorala mladih Varaždinske biskupije)

zabavni vrt DVD-a

13.00 Otvaranje 46. manifestacije Dani kajkavske riječi Zlatar 2015.

Kulturno-umjetnički i zabavni program (KUD Belec, OŠ Belec, Belečke mažoretkinje, KUD Krapina, ŽVS „Kušlec“, Konjščina, Udruga Gotali, Budinščina…)

14.00 Smotra mažoretkinja povodom 10. godina Belečkih mažoretkinja

15.45 Nastup muškog zbora i pratećeg glazbenog sastava Etno-eko društva „Prigorske sam gore list“ iz Blaguše

Grupa „Dečki z bregov“

igralište NK Mladost, Belec

16:00 Utakmica NK Mladost – NK Oroslavje

OŠ Belec

18:00 Predstavljanje dječje slikovnice učenika OŠ Belec „Crvenkapica u Zagorju“

Filatelistička izložba „Crvenkapica u Zagorju“

i.s.

5

KOL

Blagdan naše župe - svetkovina Gospe Snježne

Objavljeno: 5. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

Ove srijede proslavili smo najvažniji blagdan naše župe - blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije. Jutarnju misu u 8:00 služio je vlč. Borjan, a u 10:30 bio je blagoslov biste pok. biskupa Marka Culeja, našeg Belčana koji je bio prvi bikup Varaždinske biskupije. Blagoslov je udijelio mons. Antun Perčić iz Varaždinske biskupije, koji je i predvodio svečano misno slavlje u 11:00  uz sudjelovanje župnika Totovića, Drnetića, Cindorija, Motočića, Knoka i Alexisa iz Benina te dekana Zlatarsko belečkog dekanata vlč. Prugovečkog. Uz veliki broj domaćih vjernika te hodočasnika, s nama su bili DVD Belec, DVD Zlatar, DVD Batina Donja, Gradska limena glazba iz Zlatara, crkveni zbor župe, KUD Belec, Belečke mažoretkinje, Udruga VW Buba Hrvatsko Zagorje, Udruge veterana domovinkog rata pripadnika Pumi, Tigrova i Gromova te gradonačelnik Majdak s dogradonačelnicom Auguštan-Pentek. Mons. Perčić je u homiliji istaknuo Marijinu jednostavnost u prihvaćanju i ispunjavanju Božje volje te njezin primjer kako treba srcem slijediti Krista. Na kraju misnog slavlja vlč. Knok iz župe Lobor udijelio je mladomisnički blagoslov, nakon čega je otpjevana himna povodom slavlja Dana domovinske zahvalnosti, a potom je slijedio blagoslov buba i oldtimera ispred župne crkve. Proštenje u Belcu se dalje nastavilo kulturno umjetničkim programom KUD-a Belec u sklopu projekta Go, go NGO! te nastupom Belečkih mažoretkinja u vrtu DVD-a Belc, nakon čega je slijedila tradicionalna vatrogasna zabava.

i.s.

 

1

KOL

Uskoro ćemo proslaviti najveći blagdan naše župe

Objavljeno: 1. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

U srijedu 5. kolovoza proslavit ćemo blagdan Gospe Snježne, najveću svetkovinu naše župe, a Sv. Marija Snježna u Belcu je i zaštinica Krapinsko - zagorske županije. Blagdan Gospe Snježne slavi se 5. kolovoza , prema  legendi koja je nastala u XIII. stoljeću - Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći, što se i te noći dogodilo. Na tom mjestu je sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Crkva Sv. Marije Snježne u Belcu izgrađena je u  17. st. nakon čudesnog ukazanja Gospe na području koje se tada nazivao Kostanjevec, nakon čega postaje jedno od važnijih hodočasničkih odredišta u Zagorju.

Svečano misno slavlje bude u 11 sati unutar cinkture župne crkve, a u 10:30 bude otkrivanje i blagoslov biste pok. biskupa Marka Culeja, koja je postavljena unutar cinkture crkve.  Bista je autorsko djelo Kristine Habunek, te diplomski rad pod mentorstvom akademskog kipara Mladena Mikulina. Ljevanje biste izvedeno je u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Svečano misno slavlje predvodit će mons. Antun Perčić iz Varaždinske biskupije, a očekujemo odaziv svećenika iz susjednih župa Zlatarsko belečkog dekanata. Misno slavlje pratit će Gradska limena glazba iz Zlatara.

Pozivamo sve vjernike, sve štovatelje Gospe Snježne da se pridruže zajedničkom svečanom slavlju naše župe!

i.s.

6

SRP

Akcija za prikupljanje financijskih sredstava za nabavu zvona

Objavljeno: 6. srpanj 2015 .   /    Tagovi: zavjetno zvono belec, kristina matačić - najšić, akcija

 

Budući da je veliko zvono iz naše župne crkve zapuklo te više ne može biti u funkciji, članovi novoustanovljenog Župnog ekonomskog vijeća te Župnog pastoralnog vijeća na čelu s vlč. Mirkom Borjanom pokreću akciju prikupljanja financijskih sredstava za izradu novog zvona. Novo zvono bi po veličini i sazvučju odgovaralo originalnom zvonu, te bi se uklapala sa dva manja zvona župne crkve. Originalno zvono je iz 18. st. te je zavjetni dar Kristine – Cecilije pl. Najšić  rođ. Matačić, supruge vicebana kraljevstva Adama Najšića, koja je po zagovoru Blažene Djevice Marije ozdravila od smrtne bolesti te je darovala našoj župnoj crkvi za zavjet  i u znak zahvalnosti donaciju za zvono, a posvećeno je sv. Barbari. Ima natpis na njemačkom jeziku: DURCH FEVER UND FLÁMN MIT MARIA HÍLF BIN ICH GEFLOSSEN. FRANZ KEI SER IN CILLI HA T MICH G OSSEN. 1777.  Dva manja zvona su bila pretaljena  u  Zagrebu o čemu svjedoči natpis na obadva zvona: Dobrovoljnim prinosima župe Belec preljevano 1950. Zbog svoje povijesno – umjetničke vrijednosti veliko zvono se ne smije pretaliti i stoga je potrebno naručiti novo. Troškovi lijevanja zvona, transporta, demontaže i montaže iznosili bi do 130.000,00 kn, što je svakako značajan financijski izdatak za župu. Želja nam je da novo zvono u našoj crkvi čim prije zazvoni, stoga Vas ljubazno molimo da prema svojim mogućnostima  podržite naša nastojanja u nabavci novog zvona. Poštom će biti odaslana obavijest o ovoj akciji diljem župe sa uplatnicom u prilogu, pa ljubazno molimo obratite pozornost na sandučić ovih dana. Svaka, pa i najmanja pomoć je dobrodošla te se unaprijed zahvaljujemo na svakoj donaciji, a ovdje još dodatno objavljujemo IBAN Župe BDM Snježne Belec za sve ljude dobre volje, a voljne priključiti se ovoj akciji: HR 0723600001101948180.

i.s.

9

PRO

Adventski koncert u Belcu

Objavljeno: 9. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, belec, koncert, kultura, hrt

 

Najavljujemo adventski koncert Zbora HRT-a i maestra Anđelka Igreca, varaždinskog skladatelja, dirigenta i orguljaša koji će se održati 19. prosinaca u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu u 12 sati. Program adventskog koncerta obuhvatit će ciklus međimurskih božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl naziva Glasi veseli te jedan od najpopularnijih ostvarenja slavnog engleskog skladatelja Benjamina Brittena – ciklus zborskih skladbi A Ceremony of Carols za zbor, solo glasove i harfu iz 1942. godine. Djelo u devet stavaka uglazbljuje tekst božićne tematike iz zbirke The English Galaxy of Shorter Poems, pisan srednjovjekovnim engleskim. Navedeni program izvest će se prethodno u Muzeju Mimara unutar ciklusa Sfumato u utorak, 15. prosinca (ulaz 50 kn). Niz blagdanskih koncerta Hrvatska radiotelevizija već tradicionalno priređuje u jednom od posebno vrijednih sakralnih ambijenata, spajajući javnosti manje poznato bogatstvo i ljepote naše povijesne sakralne arhitekture s vrhunskim muziciranjem. Nakon Trškog Vrha, Lepoglave, Slavonskog Broda, Virovitice, Osijeka i Preloga, ove godine izbor je pao na jednu od najljepših baroknih crkava Zagorja i Hrvatske – crkvu sv. Marije Snježne u Belcu. Ulaz je besplatan, a snimka koncerta emitirat će se na Božić na HTV-u, čime se uspješno nastavlja promocija naše župne crkve, nakon prošlogodišnjeg prikaza programa Narodil se mladi kralj, nastalog u suradnji HRT-a i Ansambla LADO.

i.s.

20

PRO

Adventski koncert Zbora HRT-a u Belcu

Objavljeno: 20. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, belec, koncert, kultura, hrt, zbor hrt-a, ciklus sfumato

 

19. prosinac, crkva sv. Marije Snježne u Belcu u 12:00

Zbor HRT-a

Anđelko Igrec/ dirigent

 

Solisti:                                                                                                             Instrumentalni ansambl:

Ivana Garaj Korpar /sopran                                                                     Cristina di Bernardo / harfa

Monika Cerovčec /sopran                                                                        Tamara Coha Mandić / flauta

Martina Borse /alt                                                                                       Hrvoje Philips / viola

Andro Bojanić /tenor                                                                                  Pavao Mašić / orgulje

Miroslav Živković / bariton                                                                       Borna Šercar / vibrafon, zvona

Mladen Klepo /bas

Ove subote održan je vrhunski glazbeni događaj u crkvi sv. Marije Snježene u Belcu. Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Anđelka Igreca, varaždinskog skladatelja, dirigenta i orguljaša majstorski su izveli adventski repertoar ciklusa Sfumato, nastalog kako bi se publici predstavila remek djela hrvatske i svjetske glazbene baštine koja se rjeđe izvode, kao i najnovija djela pisana za zborove. Program adventskog koncerta započeo je jednim od najpopularnijih ostvarenja slavnog engleskog skladatelja Benjamina Brittena – ciklusom zborskih skladbi A Ceremony of Carols za zbor, solo glasove i harfu iz 1942. godine. Djelo u devet stavaka uglazbljuje tekst božićne tematike iz zbirke The English Galaxy of Shorter Poems, pisan srednjovjekovnim engleskim, koje se od 1955. izvodi za mješovite zborove. Na koncertu je zatim izveden ciklus Glasi veseli su doleteli, nastao suradnjom Zbora HRT-a i maestra A. Igreca, koji obuhvaća sedam međimurskih narodnih pjesama s područja Preloga. Zbor HRT-a izveo je unutar ovog ciklusa i pjesmu  Hoj, hoj de si Jožef moj? koja je našoj publici poznata putem igranog prikaza Narodil se mladi kralj, nastalog u suradnji Ansambla Lado i HRT-a,a snimljenog prošle godine u belečkoj crkvi. Prostor crkve bio je premali za mnogobrojnu publiku, koja je vrhunsku izvedbu nagradila velikim pljeskom. Oduševljenoj publici Zbor HRT-a je kao bis izveo hrvatske tradicionalne pjesme počevši s Radujte se narodi te izvedbom Narodil se na kraju, koje su se pjevale zajedno s publikom. Završnica koncerta bila je ono nešto što ćemo još dugo pamtiti jer je uz Zbor HRT-a pjevala publika u kojoj su se nalazili članovi KUD-a INA, KUD-a Kaj Zlatar Bistrica te dječjeg zbora OŠ Belec, tako da je prekrasan barokni prostor crkve bio ispunjen vrhunskim glazbenim zvucima. Koncertu su prisustvovali   prof. I. Lamot, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ, gradonačelnik S. Majdak i dogradonačelnica J. Auguštan Pentek. Nakon koncerta slijedilo je zajedničko druženje izvođača i publike ispred crkve, uz prigodne slastice te je tom prigodom publika mogla upoznati i razmijeniti dojmove s izuzetnim glazbenicima, koji su izrazili želju da se ovakvo gostovanje još koji put ponovi. Bili smo u prilici razgovarati s maestrom A. Igrecom, zborovođom katedralnog zbora "Chorus Angelicus" varaždinske katedrale, solisticom Martinom Borse, harfisticom Cristinom de Bernardo te flautisticom Tamarom Coha Mandić koji su se oduševili bogatim inventarom naše župne crkve. Nakon zajedničkog druženja, dio ekipe HRT-a s Ivanom Kocelj, rukovoditeljicom Radne jedinice Produkcijski odjeli Glazba  posjetili su i razgledali srednjovjekovnu kapelu sv. Jurja. Snimka koncerta održanog u crkvi sv. Marije Snježne  emitirat će se na Božić na prvom programu HTV-a u 12:50.

i.s.

8

SVI

Prva Sv. Pričest u Župi Belec

Objavljeno: 8. svibnja 2016 .   /    Tagovi: prva pričest, belec

 

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju  8. svibnja  prva Sveta Pričest. Sakrament Svete Pričesti primilo je 13 prvopričesnika, koje su vrijedno pripremali vlč. Mirko Borjan, vjeroučiteljica Nevenka Puklin te orguljaš Karlo Frtalj. Misu je služio i pričest udijelio župnik Mirko Borjan.

i.s.

 

2

SVI

Florijanovo

Objavljeno: 2. svibnja 2016 .   /    Tagovi: florijanovo, biskup culej, dvd belec

 

U nedjelju 1. svibnja proslavili smo blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Zbog lošeg vremena procesija prema rodnoj kući biskupa Culeja nije se održala, već Sv. Misa u župnoj crkvi u 17.00 koju je predvodio vlč Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, uz domaćeg vlč. Mirka Borjana i vlč. Antun Motočić. Misnom slavlju prisustvovali su malobrojni vjernici i malobrojni članovi DVD-a Belec i DVD-a Zlatar.

i.s.

24

TRA

Sakrament Sv. Potvrde našim krizmanicima udijelio je kardinal Bozanić

Objavljeno: 24. travnja 2016 .   /    Tagovi: sv. potvrda, belec, kardinal bozanić

 

Ove nedjelje je u našoj župi kardinal Josip Bozanić udijelio sakrament Sv. Potvrde trideset i jednom krizmaniku na svečanom misnom slavlju u 11 sati. Na samom početku svečanog slavlja, domaćin vlč. Mirko Borjan pozdravio je kardinala Bozanića, krizmanike, kumove, roditelje, dekana  Zlatarsko – Belečkog dekanata preč. Stjepana Prugovečki i prisutne svećenike te cijelu župnu zajednicu, nakon čega je krizmanica Karolina Škof  uputila dobrodošlicu kardinalu Bozaniću u ime svih krizmanika. U svojoj homiliji kardinal je govorio kako je  ova crkva lijepa, ali još je ljepša ova živa crkva danas ovdje okupljena, a  čini ju lijepom Isus uskrsli. Temelj naše vjere je Isus - živ i prisutan među nama i biti kršćanin nije samo vjerovati u Boga, nego slijediti Isusa Krista. Isus je obećao poslati onoga koji će nastaviti njegovo djelo na zemlji, a to je Duh Sveti. Kršćani su pozvani otvoriti oči da vidimo što valja, a što ne valja jer tako surađujemo sa Duhom Božjim koji djeluje u nama i po nama.  Sjetimo se u životnim teškoćama da nikad nismo sami, Bog je s nama.  Kardinal je naglasio važnost molitve - molimo da se Sveti Duh slije i ostane zauvijek s nama. Nakon homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovjedili su svoju vjeru, a potom je slijedila Molitva za silazak Duha Svetoga, gdje je kardinal pozvao sve prisutne da upute svoje molitve u tišini i radosti, a zatim je udijelio krizmanicima sakrament Sv. Potvrde u potpunoj tišini.

Na kraju misnog slavlja zahvalu u ime svih krizmanika uputio je Tin Šarkanj, a kardinalu je uručio poklon D. Varga. Kardinal Bozanić naglasio je važnost molitve kroz koju smo povezani s Bogom. Prisjetio se lijepih trenutaka s pok. biskupom Markom Culej i pozvao na zajedničku molitvu za duhovna zvanja u našoj župi te za obitelji.

Slijedila je zahvalna riječ vlč. Mirka Borjana kardinalu, koncelebrantima, vjeroučiteljici Nevenki Puklin, roditeljima, zboru i svima koji su dali doprinos da današnje misno slavlje bude svečano te zajedničko fotografiranje krizmanika i kardinala.

i.s.

27

OŽU

Uskrs u našoj župi

Objavljeno: 27. ožujak 2016 .   /    Tagovi: uskrs u belcu, procesija, uskrs

 

Proslavili smo jedan od najvećih blagdana rimokatoličke crkve - Uskrs uz poruku pape Franje kako je Božje milosrđe vječno. N a jutarnjoj misi u 7:00 vlč. Borjan udjelio je blagoslov hrane, a misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić. I ove godine smo imali lijepo vrijeme te se tako održala tradicionalna Vuzmena prešencija od kapele sv. Jurja do crkve sv. Marije Snježne u 16:00 sati. Ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta nosio se kip uskrslog Krista, a zatim djevojke u bjelini nose simbole Kristove muke. i tradicionalne simbole naših procesija Procesiju su pratili Gradska limena glazba Zlatar i župni zbor, a uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali članovi DVD-a Belec, DVD-a Blato,  Loborski kuburaši, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec. Blagoslov je predvodio vlč. Ivan Kovačić iz Zlatar- Bistrice, uz domaćeg župnika vlč. Borjana, vlč, Matije Knoka i bogoslova Matije Novačkog.

Na slijedećim linkovima su dostupne Uskrsne poruke pape Franje i kardinala Bozanića:

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=178766

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=178745

 

Svim župljankama i župljanima želimo sretan Uskrs!

i.s.

20

OŽU

Veliki tjedan

Objavljeno: 20. ožujak 2016 .   /    Tagovi: belec, procesija, cvjetnica, veliki tjedan

 

Cvjetnom nedjeljom ili Nedjeljom Muke Gospodnje ušli smo u Veliki Tjedan, koji završava blagdanom Uskrsa. Na Cvjetnicu crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Prilikom ulaska u Jeruzalem, mnoštvo je dočekalo Isusa mašući palminim grančicama, zbog čega se i danas nose grančice na blagoslov (u našem kraju najčešće od drena) na Sv. Misi. U našoj župi je običaj nositi grančice u procesiji oko crkve uz nošenje crkvenih simbola, nakon čega slijedi misno slavlje; tako je bilo i danas.

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi bude slijedeći:

24. ožujka održava se liturgija Velikog četvrtka – Misa večere Gospodnje u 18:00

25. ožujka budu obredi Velikog petka (služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest) u 16:00 i tada ćemo kao i svake godine skupljati priloge za Svetu Zemlju

26. ožujka na Veliku subotu bude Vazmeno bdijenje,  raspoređeno u četiri dijela:  služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba s početkom u 19:00

27. ožujka na Uskrs je  jutarnja misa u 7:00 kod koje bude blagoslov hrane,  Sv. Misa je  u 11:00, a u 16:00 bude tradicionalna uskršnja procesija od kapele sv. Jurja , ukoliko to budu dozvoljavale vremenske prilike.  Ako bude loše vrijeme, udijelit  će se blagoslov  u crkvi sv. Marije Snježne s početkom u 16:00.

i.s.

8

OŽU

Hodočašće planinara na Mariju Bistricu

Objavljeno: 8. ožujak 2016 .   /    Tagovi: hpd belecgrad, planinari, bistrica, romarski put

 

Ove nedjelje 6. ožujka održano je tradicionalno godišnje hodočašće planinara na Mariju Bistricu. Članovi HPD-a Belecgrad tako su krenuli na jubilarni 15 pohod k Majci Božjoj Bistričkoj. Okupljanje i polazak planinara bili su rano ujutro u šest sati ispred crkve sv. Marije Snježne u Belcu. Kroz pet sati laganog hoda članovi HPD-a Belecgrad, HPD-a Ludbreg i HPD-a Kuna Gora prošli su 16 km romarskog puta uz kraća zaustavljanja. Tako smo prošli kroz Batinu Donju, Brlekovo, Lipovec i Vinski Vrh, a u Mariji Bistrici planinare su dočekali domaći članovi HPD-a Grohot uz malu okrepu na trgu, gdje smo se još družili sa članovima HPD Ivančica, koji su vrijedno prošli 28 km romarskog puta. Nakon Sv. Mise u 11 sati, održano je druženje svih planinara u restoranu Dobro mi došel prijatelj. Voditelji belečke grupe od 40-ak planinara-hodočasnika bili su I. Lončar, I. Hanžek i S. Hanžek, uz organizacijsku podršku V. Havoić.

Uz zaštitu naše Gospe Snježne i Bistričke te sv. Bernarda, vidimo se dogodine na romarskom putu!

i.s.

20

VELJ

Predstavljanje belečkih crkvi hrvatskoj dijaspori u Čileu

Objavljeno: 20. ožujak 2016 .   /    Tagovi: dijaspora, hrvatska kultura, čile, belec, club croata, rudi mijač, estadio crota

 

Zahvaljujući prijateljstvu koje se razvilo tijekom studentskih dana u Zagrebu s mladima iz Punta Arenasa i drugih mjesta u Čileu, veliki broj prijatelja iz Hrvatske rado posjeti svoje nekadašnje kolege u njihovoj domovini. Prilikom jedne takve posjete Punta Arenasu i zajednici Hrvata u ovom gradu, održana je prezentacija o Hrvatskoj, njenim bogatstvima, povijesti te kulturi u Clubu Croata 14. siječnja ove godine. Izlaganja su održali Nicole Lisset Josseau Filipić i Petar Žderić, a kako bi se Hrvati u dijaspori još bolje upoznali s bogatom baštinom našeg kraja, tom prigodom uručene su dvije knjige o belečkoj crkvi uz kraći osvrt na njen značaj. Knjige Obnova crkve sv. Marije Snježene u Belcu i monografija Crkva sv. Marije Snježne u Belcu uručene su predsjedniku Cluba Croata Marcosu Matuliću Cvjetkoviću od strane medijske suradnice župe Ivane Sambolić, a uz mnoge uzvanike događaju je prisustvovao i počasni konzul Republike Hrvatske u Čileu Rudi Josip Mijač Kusanović. S cijelim događajem šira javnost se dodatno upoznala putem gostovanja u TV emisiji ITV Patagonia Una manaña en Familia, u kojoj su se raspravile aktualnosti u matičnoj zemlji kao i želja da se kulturna baština dodatno približi Hrvatima u Čileu.

Posjeta je obuhvatila još i Estadio Croata u glavnom gradu Čilea Santiagu, gdje je održan sastanak s predstavnikom Hrvatskog vijeća za Hrvate izvan Republike Hrvatske i menadžerom u kulturi Francom Ferrera Cvitanović, Michelle Josseau i Ivane Sambolić 2. veljače. Tom prigodom uručene su kao poklon i uspomena za Hrvate u Čileu knjige Obnova crkva Marije Snježne u Belcu i Zlatni bregi i ljudi sa snježne strane Ivanščice. Nadamo se da će Belec sada biti još bliže Čileu!

i.s.

2

SIJ

Statistika župe Belec za 2015.

Objavljeno: 2. siječanj  2016 .   /    Tagovi: župa belec, statistika

 

Statistički podaci za našu župu za 2015. su slijedeći:

rođenivjenčanipokojnicikrizmaniciprvopričesnicibez sakramenta  

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

i.s.

2015 - 19

2015 - 7

2015 - 32

2015 - 0

2015 - 15

2015 - 19

2014 - 25

2014 - 13

2014 - 42

2014 - 29

2014 - 16

2014 - 17

27

PRO

Sretan i blagoslovljen Božić!

Objavljeno: 27. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, bozic, belec, christmas

 

Polnoćkom smo proslavili Kristovo rođenje u našoj župi u zajedništvu velikog broja vjernika. Na Božić su se služile dvije mise: poldanicu je predvodio vlč. A. Motočić te blagoslov u 16:00, a isti raspored bio je i kroz naredna dva dana. Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika bio je blagoslov kukuruza, a na blagdan Ivana Apostola blagoslov vina, kojeg je udjelio vlč. Franjo Pranjić, zadužen za ovogodišnji blagoslov obitelji.

Raspored obilaska kućanstva možete provjeriti ovdje.

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

i.s.

11

SVI

Blago u Gospodinu preminuo vlč. Borjan

Objavljeno: 11. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,

 

Ovim putem javljamo žalosnu vijest kako je danas blago u Gospodinu preminuo naš velečasni Mirko Borjan u 73. godini života, 43. godini svećeničke službe te 38. godini svećeničke službe u našoj župi. Rođen 2. siječnja 1944. u Pofukima u obitelji oca Josipa i majke Veronike r. Hajduk, pohađao je osnovnu školu u Kolarecu, te Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati nakon koje, 1965. godine, stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, a iste godine imenovan je župnim vikarom u Župi svete Marije Magdalene u Ivancu. Sljedeće godine postaje župni vikar u Župi svete Ane u Loboru, gdje ostaje do 1978. godine.

Dekretom od 25. travnja 1978. imenovan je upraviteljem Župe BDM Snježne u Belcu, gdje je na službi do svoje smrti.

Od 2006. do 2011. godine obnašao je i službu Dekana Zlatarsko-belečkog dekanata.

Komemoracija i oproštaj za pok. vlč. Borjanaće se održati ovaj petak 13. svibnja u 18:00 u crkvi sv. Marije Snježne, a sprovod bude na varaždinskom groblju u ponedjeljak, 16. svibnja u 14:00. Planiran je organiziran polazak na sprovod u 11:30 od župne crkve i molimo sve zainteresirane da se jave mailom ili na br. 092 2200402 radi rezervacije mjesta. Cijena ovisi o broju putnika. Pozivamo sve naše župljane na sastanak u četvrtak, 12. svibnja u 18:30 u župnu crkvu radi dogovora o daljnjem pastoralnom radu u našoj župi s vlč. Korenom i dekanom vlč. Prugovečki.

Uključimo danas u naše molitve sjećanje na našeg dragog župnika!

i.s.

12

SVI

Ispraćaj vlč. Borjana

Objavljeno: 12. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,  belec

 

Sutra se opraštamo od našeg vlč. Mirka Borjana. u crkvi sv. Marije Snježne od 14:00 kada će biti izložen odar u lađi crkve. Svaki puni sat će belečki župljani koji su uključeni u molitvenu zajednicu Dobri pastir moliti krunicu te pozivamo sve ostale da se priključe. Uz odar će se izmjenjivati u počasnoj straži članovi naših udruga u svečanim uniformama: DVD Belec, KUD Belec, Lovačko društvo Zajček. Sv. Misa, koju predvodi kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa župnicima Zlatarsko-belečkog dekanata počinje u 18:00. U oproštaju sudjeluju i dugogodišnji suradnici našeg župnika Gradska limena glazba Zlatar te NK Mladost Belec, udruga Cukovec, udruga VIP, Belečke mažoretkinje i HPD Belecgrad.

i.s.

14

SVI

Ispraćaj vlč. Borjana

Objavljeno: 14. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,  belec, ispracaj

 

Ovog petka 13. svibnja oprostili smo se od pok. vlč. Mirka Borjana, župnika Župe BDM Snježne u Belcu, nakon iznenadne smrti u 73. godini života i 43. godini svećeničke službe. Svečanim obredima koordinirao je vlč. Zlatko Koren. Od 14:00 u župnoj crkvi sv. Marije Snježne bio je izložen odar uz počasnu stražu članova belečkih udruga, uz kojeg su članice molitvene zajednice molile krunicu.  Od 17:00 crkveni zbor je otpjevao omiljene liturgijske pjesme pok. vlč. Borjana, a svečano misno slavlje u 18:00 predvodio je kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji je  sudjelovalo tridesetak svećenika i bogoslova Zagrebačke nadbiskupije, koji su često bili dionicima mnogobrojnih proštenja i procesija u našoj župi. Kardinal se u propovijedi obratio mnogobrojnim okupljenim  župljanima, svećenicima  i obitelji vlč. Borjana, prisjećajući se kako smo se okupili prije petnaestak dana kako bismo proslavili sakrament  Sv. Potvrde u našoj župi, a sad smo se okupili jer je Bog iznenada pozvao u srijedu i našeg župnika:

„Smrt svakog čovjeka je i tajna i jedno veliko pitanje. Smrt vjernika je to ipak drugačije jer kršćanin zna, kako smo čuli i u drugom čitanju, da nam je domovina ona trajna tamo  ispred nas i da smo putnici na ovom svijetu.

Vjera je ona koja daje odgovore i koja svjedoči onome, braćo i sestre, što u dubini duše i osjećamo  - da smrt ne može biti kraj. „

Oproštajni govor u ime svećenika održao je vlč. Andrija Jambreuš, osvrnuvši se na životni i svećenički put vlč. Borjana, njegov veliki doprinos u obnavljanju sv. Marije Snježne i sv. Jurja te ustrajan rad i zajedništvo u našoj vjerskoj zajednici:

 „ No jednako je tako prepoznatljiva po snažnom izričaju uskrsne vjere koji se može najopipljivije doživjeti u uskrsnoj procesiji u popodnevnim satima uskrsne nedjelje. Naš dragi Mirko toj se procesiji posebno radovao, možemo reći da je za nju živio. Neka nas u ovom slavlju hrani nada uskrsne vjere!“  Vlč. Jambreuš se zahvalio u ime svećenika Zlatarsko-belečkog dekanata za svaku lijepu miso, riječ i djelo.

Vrlo emotivni oproštajni govor u ime belečkih župljana održao je prof. Milan Havoić:

„U proteklih 400 godina, točnije od 1626. godine najduže je u našoj župi bio svećenik Nikola Modić od 1774. do 1817. godine, ukupno 43 godine. Prvi do njega je, u tih 390 godina, po godinama služenja u župi Belec velečasni Mirko Borjan. U 38 godina svojega svećenstva u Belcu, velečasni Mirko, bio zdrav ili bolestan, nesebično je služio našoj župi.

Zbog svega toga velečasni Mirko bio je i ostat će dio nas. I kada mnogih od nas više ne bude, vjerujem da još dugo neće ispod Ivančice ugasnuti sjećanje na jednoga dobroga svećenika. Sjećat ćemo ga se, osim po svećeničkoj službi, kako je bio jednostavan, običan, kako je svako prijepodne kupovao kruh, odlazio na poštu, a zatim na kavicu. U toj jednostavnosti i običnosti bila je njegova ljudska veličina.

Velečasni Mirko, u ime župljana župe Belec od sveg srca Vam fala za sve lijepo što ste u 38 godina učinili za nas, fala Vam za svaku vašu misu, za svaku propovijed, za svaku lijepu riječ.

Sretan Vam put s belečkih brežuljaka u vječnost!“

Iz crkve je pok. vlč. Mirka Borjana ispratila Gradska limena glazba iz Zlatara, a pokop bude u ponedjeljak 16. svibnja na Gradskom groblju u Varaždinu u 14:00.

 

i.s.

 

22

SVI

Blagdan Sv. Trojstva u Selnici Donjoj

Objavljeno: 22. svibnja 2016 .   /    Tagovi: donja selnica, preveto trojstvo, vlč. radigović, bogorodica od sedam žalosti

 

Proslavili smo blagdan Presvetog Trojstva svečanim misnim slavljem kod kapelice Presvetog Trojstva u Donjoj Selnici, kojoj je prethodila procesija od kapelice Bogorodice sedam žalosti u Završju Belečkom uz pratnju Gradske limene glazbe iz Zlatara. Misno slavlje je predvodio vlč. Dražen Radigović, privremeni upravitelj Župe Belec.

i.s.

26

SVI

Tijelovo

Objavljeno: 26. svibnja 2016 .   /    Tagovi: tijelovo, vlč. radigović, corpus cristi, župa belec

 

Blagdan Tijelova, spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, proslavili smo svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Dražen Radigović. Nakon misnog slavlja slijedila je procesija koja se dosada prakticirala prije Sv. Mise. Zaustavili smo se kod četiri postaje: kapelice Sv. Križa, kod Kalvarije, kapelice Majke Božje Lurdske te ponovo u župnoj crkvi. Procesiju je pratila Gradska limena glazbe iz Zlatara i belečka bjelina. Nakon procesije je održan kraći sastanak s članovima ŽEV-a i ŽPV-a.

i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com