Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

13

SRP

25 godina misništva našeg upravitelja župe

Objavljeno: 13. srpnja 2016 .   /    Tagovi: vlč. dražen radigović, 25 godina misništva, župa belec

 

Danas na Svetkovinu Majke Božje Bistričke, proslavili smo kod sv. mise u 11 sati, 25 godina svečenićkog ređenja u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici. Svetu misu predslavio je vlč. Dražen Radigović, a od ređenika iz 1991. godine prisustvovali su: Vladimir Kolarić, Ivan Mitrović, Dražen Radigović, Josip Samardžija, Antun Sente, Ivan Žmegač i  Martin Jaković.

Čestitamo!

 i.s.

11

SRP

Hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno: 11. srpnja 2016 .   /    Tagovi: marija bistrica, belec, hodočašće, romari,

 

Ove nedjelje slijedi nam hodočašće k Majci Božjoj Bistričkoj. Ujutro u 7:00 bude u župnoj crkvi blagoslov, nakon kojeg će vjernici krenuti put Marije Bistrice osobnim automobilima. Okupljanje hodočasnika Belečke fare bude u 8:00 kod svetišta, a nakon zajedničkog ophoda oko oltara slijedi Križni put u 8:30. Sv. Misa bude u 11:00.

I ove godine postoji mogućnost hodočastiti u Bistricu pješke, pa molimo zainteresirane da se jave u inbox koja opcija više odgovara kako bismo dobro organizirali hodočašće: ukoliko ima zainteresiranih hodočasnika/pješaka koji bi htjeli biti u 8:00 na zajedničkom ophodu oko oltara i Križnom putu, tada je okupljanje i polazak u 03:00 iz Belca kod crkve. Ukoliko ima više zainteresiranih dopješačiti na Sv. Misu u 11:00, polazak je u 06:00. U petak ćemo objaviti točno vrijeme polaska za pješake. Predlažemo pješačenje putem Marijanskog hodočasničkog puta, trasa Stepinčev put, čiju kartu objavljujemo. Sretno svim romarima!

Karta hodočašća.jpg

i.s.

19

LIP

Antunovo u Petruševcu

Objavljeno: 19. lipnja 2016 .   /    Tagovi: antunovo, petruševec, procesija, sv. antun padovanski, belec

 

Unatoč lošem vremenu i kiši, proslavili smo blagdan sv. Antuna Padovanskog svečanom procesijom od raspela/poklonca u Petruševcu do kapele sv. Antuna Padovanskog i svečanom misom koju je predvodio vlč. Dražen Radigović. Procesiju i misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Na misnom slavlju prisustvovali su zlatarski gradonačelnik S. Majdak  i dogradonačelnica J. Auguštan Pentek, te članovi KUD-a Belec. Sv. Antun Padovanski pokopan je u bazilici zvanoj »il Santo« u Padovi, a zazivamo ga kad trebamo pronaći izgubljene stvari. Zaštitnik je Padove, braka, žena, djece, pomoćnik u raznim nevoljama, za ponovno nađene stvari... Ovim slavljem završili smo misne svečanosti izvan naše župne crkve.

i.s.

12

LIP

Klečanje i misa zahvalnca za učenike OŠ Belec

Objavljeno: 12. lipnja 2016 .   /    Tagovi: klečanje, oltarski sakrament, župa belec, zahvalnica, osnovna škola belec

 

Nakon prošlo-nedjeljnog proštenja u Juranščini, ove nedjelje imali smo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 8:30 sati u župnoj crkvi  te misu zahvalnicu za đake Osnovne škole Belec u 9:30 sati. Misno slavlje predvodio je vlč. Dražen Radigović, uz glazbenu pratnju orguljaša Karla Frtalj i zbora OŠ Belec, koje je za ovo slavlje pripremila vjeroučiteljica Nevenka Puklin. Vlč. Radigović je u homiliji naglasio važnost roditelja u pružanju pravog primjera u životu te važnosti zajedništva u obiteljskoj molitvi, kao i na opasnosti kroz životni put. Đaci su u molitvi vjernika zahvalili na novim znanjima, trudu učitelja i podršci roditelja kroz ovu školsku godinu. Nakon mise je nastavljeno klečanje sve do 11:30, tijekom kojeg su prisutni vjernici uputili svoje molitve i predali Isusu svoje potrebe.

i.s.

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

6

LIP

Blagdan Srca Isusova

Objavljeno: 6. lipnja 2016 .   /    Tagovi: srce isusovo, pater niko bilić, juranščina, župa belec

 

Ove nedjelje 5. lipnja  proslavili smo blagdan Presvetog Srca Isusova svečanom procesijom od župne crkve do pila Presvetog Srca Isusova u Juranščini. Procesiju i misno slavlje je predvodio pater Niko Bilić. Procesiju je pratila Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. U svojoj homiliji pater Bilić  je istaknuo važnost svetkovine Srca Isusova  u ova vremena kada nas prate podijele društva: "Zato vas sve još jednom pozivam da danas iz dubine duše ponovno uzdignemo svoj vapaj božanskome srcu: molimo za naše obitelji, molimo za našu domovinu, molimo za crkvu po svemu svijetu koja je zauvijek posvećena, otkupljena krvlju koja je potekla iz Kristova srca!" Pater Niko Bilić je zahvalio svim učesnicima procesije, kao i gđi Ljubici Hanžek koja se brine o uređenju kapelice. Blagdan Srca Isusova. u našoj župi slavi se  od 1899., zahvaljujući tadašnjem vlč. Cesarcu koji pokreće izgradnju ovog pila.

i.s.

2

LIP

Aktivnosti tijekom svibnja u župi te najava događanja

Objavljeno: 2. lipnja 2016 .   /    Tagovi: nadsaf, međunarodni oldtimer rally, bayerisches landesamt für denkmalpflege, adu, duhovna obnova belec

 

Ovaj mjesec smo se oprostili od našeg dugogodišnjeg upravitelja župe, te iako pogođeni ovim bolnim gubitkom nastavljamo sve dogovorene susrete i obaveze prema planu našeg pok. vlč. Borjana, a uz vodstvo privremenog upravitelja vlč. Dražena Radigovića.

Tako smo 12. svibnja imali studijski posjet članova društva The National Association of Decorative and Fine Arts Societies (NADFAS). NADFAS je vodeće britansko dobrotvorno društvo sa sjedištem u Londonu, posvećeno edukaciji i uvažavanju dekorativnih i likovnh umjetnosti uz promicanje očuvanja njihove umjetničke baštine, nastalo 1968. NADFAS podupire mrežu od 375 udruga diljem Britanije, kontinentalne Europe, Novog Zelanda i Australije te ima oko 98 000 članova diljem svijeta. Područje djelovanja  ove udruge je čuvanje kulturno-umjetničke baštine, približavanje svijeta umjetnosti svima koji žele učiti o umjetnosti i u njoj uživati, kao i sudjelovati u njenom čuvanju za buduće naraštaje. Društvo organizira poticajna mjesečna predavanja vrhunskih stručnjaka te organizira stručne i obrazovne posjete vrhunskim spomenicima kulture. Tako je i grupa od tridesetak članova NADFAS-a, većinom sveučilišnih profesora povijesti umjetnosti, posjetila belečki barokni biser u sklopu studijskog putovanja. Kulturno-umjetnički značaj i kontekst crkve sv. Marije Snježne u Belcu prezentirala je prof. povijesti umjetnosti Nirvana Romell iz Manchestera, a konzervatorsko - restauratorske radove koje je izveo HRZ prezentirala je Ivana Sambolić.

U subotu, 28. svibnja održan je 22. Međunarodni oldtimer susret u organizaciji Oldtimer kluba Zabok, pod nazivom Između Medvednice i Ivanščice. Sudionici ovog rallya putovali su krajolikom između Medvednice i Ivanščice, uz posjete Laza, HEP – KTE Jertovec,  a u svetištu Majke Božje Snježne u Belcu organiziran je uz kraći posjet i blagoslov motorista/vozača. Blagoslov je udijelio vlč. Dražen Radigović uz pjevačku podršku vlč. Josipa Komorčeca, donedavnog župnika u Bedekovčini.

Ovaj vikend ostvarujemo suradnju s Akademijom dramskih umjetnosti, Odsjeka za kameru - kojom će se obuhvatit portretno snimanje svetaca i anđela u radu studentice Hanne Kunić, suradnice HRT-a na projektu Narodil se mladi kralj, nastalog u suradnji HRT-a i Ansambla Lado te naše župe.

Potvrđen je dolazak stručnjaka u konzervatorsko - restauratorskoj struci iz Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege iz Münchena, koji će u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom proučiti oltarni inventar u župnoj crkvi s ciljem komparacije stilskih obilježja majstora Strauba, vodećeg kipara kasnog baroka koji je djelovao u Štajerskoj. Posjet je planiran sredinom srpnja.

U kolozovu će se povodom blagdana Gospe Snježne održati trodnevna duhovna obnova pod vodstvom vlč. Dražena Radigovća

 

i.s.

26

SVI

Tijelovo

Objavljeno: 26. svibnja 2016 .   /    Tagovi: tijelovo, vlč. radigović, corpus cristi, župa belec

 

Blagdan Tijelova, spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, proslavili smo svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Dražen Radigović. Nakon misnog slavlja slijedila je procesija koja se dosada prakticirala prije Sv. Mise. Zaustavili smo se kod četiri postaje: kapelice Sv. Križa, kod Kalvarije, kapelice Majke Božje Lurdske te ponovo u župnoj crkvi. Procesiju je pratila Gradska limena glazbe iz Zlatara i belečka bjelina. Nakon procesije je održan kraći sastanak s članovima ŽEV-a i ŽPV-a.

i.s.

 

22

SVI

Blagdan Sv. Trojstva u Selnici Donjoj

Objavljeno: 22. svibnja 2016 .   /    Tagovi: donja selnica, preveto trojstvo, vlč. radigović, bogorodica od sedam žalosti

 

Proslavili smo blagdan Presvetog Trojstva svečanim misnim slavljem kod kapelice Presvetog Trojstva u Donjoj Selnici, kojoj je prethodila procesija od kapelice Bogorodice sedam žalosti u Završju Belečkom uz pratnju Gradske limene glazbe iz Zlatara. Misno slavlje je predvodio vlč. Dražen Radigović, privremeni upravitelj Župe Belec.

i.s.

14

SVI

Ispraćaj vlč. Borjana

Objavljeno: 14. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,  belec, ispracaj

 

Ovog petka 13. svibnja oprostili smo se od pok. vlč. Mirka Borjana, župnika Župe BDM Snježne u Belcu, nakon iznenadne smrti u 73. godini života i 43. godini svećeničke službe. Svečanim obredima koordinirao je vlč. Zlatko Koren. Od 14:00 u župnoj crkvi sv. Marije Snježne bio je izložen odar uz počasnu stražu članova belečkih udruga, uz kojeg su članice molitvene zajednice molile krunicu.  Od 17:00 crkveni zbor je otpjevao omiljene liturgijske pjesme pok. vlč. Borjana, a svečano misno slavlje u 18:00 predvodio je kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji je  sudjelovalo tridesetak svećenika i bogoslova Zagrebačke nadbiskupije, koji su često bili dionicima mnogobrojnih proštenja i procesija u našoj župi. Kardinal se u propovijedi obratio mnogobrojnim okupljenim  župljanima, svećenicima  i obitelji vlč. Borjana, prisjećajući se kako smo se okupili prije petnaestak dana kako bismo proslavili sakrament  Sv. Potvrde u našoj župi, a sad smo se okupili jer je Bog iznenada pozvao u srijedu i našeg župnika:

„Smrt svakog čovjeka je i tajna i jedno veliko pitanje. Smrt vjernika je to ipak drugačije jer kršćanin zna, kako smo čuli i u drugom čitanju, da nam je domovina ona trajna tamo  ispred nas i da smo putnici na ovom svijetu.

Vjera je ona koja daje odgovore i koja svjedoči onome, braćo i sestre, što u dubini duše i osjećamo  - da smrt ne može biti kraj. „

Oproštajni govor u ime svećenika održao je vlč. Andrija Jambreuš, osvrnuvši se na životni i svećenički put vlč. Borjana, njegov veliki doprinos u obnavljanju sv. Marije Snježne i sv. Jurja te ustrajan rad i zajedništvo u našoj vjerskoj zajednici:

 „ No jednako je tako prepoznatljiva po snažnom izričaju uskrsne vjere koji se može najopipljivije doživjeti u uskrsnoj procesiji u popodnevnim satima uskrsne nedjelje. Naš dragi Mirko toj se procesiji posebno radovao, možemo reći da je za nju živio. Neka nas u ovom slavlju hrani nada uskrsne vjere!“  Vlč. Jambreuš se zahvalio u ime svećenika Zlatarsko-belečkog dekanata za svaku lijepu miso, riječ i djelo.

Vrlo emotivni oproštajni govor u ime belečkih župljana održao je prof. Milan Havoić:

„U proteklih 400 godina, točnije od 1626. godine najduže je u našoj župi bio svećenik Nikola Modić od 1774. do 1817. godine, ukupno 43 godine. Prvi do njega je, u tih 390 godina, po godinama služenja u župi Belec velečasni Mirko Borjan. U 38 godina svojega svećenstva u Belcu, velečasni Mirko, bio zdrav ili bolestan, nesebično je služio našoj župi.

Zbog svega toga velečasni Mirko bio je i ostat će dio nas. I kada mnogih od nas više ne bude, vjerujem da još dugo neće ispod Ivančice ugasnuti sjećanje na jednoga dobroga svećenika. Sjećat ćemo ga se, osim po svećeničkoj službi, kako je bio jednostavan, običan, kako je svako prijepodne kupovao kruh, odlazio na poštu, a zatim na kavicu. U toj jednostavnosti i običnosti bila je njegova ljudska veličina.

Velečasni Mirko, u ime župljana župe Belec od sveg srca Vam fala za sve lijepo što ste u 38 godina učinili za nas, fala Vam za svaku vašu misu, za svaku propovijed, za svaku lijepu riječ.

Sretan Vam put s belečkih brežuljaka u vječnost!“

Iz crkve je pok. vlč. Mirka Borjana ispratila Gradska limena glazba iz Zlatara, a pokop bude u ponedjeljak 16. svibnja na Gradskom groblju u Varaždinu u 14:00.

 

i.s.

12

SVI

Ispraćaj vlč. Borjana

Objavljeno: 12. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,  belec

 

Sutra se opraštamo od našeg vlč. Mirka Borjana. u crkvi sv. Marije Snježne od 14:00 kada će biti izložen odar u lađi crkve. Svaki puni sat će belečki župljani koji su uključeni u molitvenu zajednicu Dobri pastir moliti krunicu te pozivamo sve ostale da se priključe. Uz odar će se izmjenjivati u počasnoj straži članovi naših udruga u svečanim uniformama: DVD Belec, KUD Belec, Lovačko društvo Zajček. Sv. Misa, koju predvodi kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa župnicima Zlatarsko-belečkog dekanata počinje u 18:00. U oproštaju sudjeluju i dugogodišnji suradnici našeg župnika Gradska limena glazba Zlatar te NK Mladost Belec, udruga Cukovec, udruga VIP, Belečke mažoretkinje i HPD Belecgrad.

i.s.

11

SVI

Blago u Gospodinu preminuo vlč. Borjan

Objavljeno: 11. svibnja 2016 .   /    Tagovi: sprovod, vlč. borjan,

 

Ovim putem javljamo žalosnu vijest kako je danas blago u Gospodinu preminuo naš velečasni Mirko Borjan u 73. godini života, 43. godini svećeničke službe te 38. godini svećeničke službe u našoj župi. Rođen 2. siječnja 1944. u Pofukima u obitelji oca Josipa i majke Veronike r. Hajduk, pohađao je osnovnu školu u Kolarecu, te Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati nakon koje, 1965. godine, stupa u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, a iste godine imenovan je župnim vikarom u Župi svete Marije Magdalene u Ivancu. Sljedeće godine postaje župni vikar u Župi svete Ane u Loboru, gdje ostaje do 1978. godine.

Dekretom od 25. travnja 1978. imenovan je upraviteljem Župe BDM Snježne u Belcu, gdje je na službi do svoje smrti.

Od 2006. do 2011. godine obnašao je i službu Dekana Zlatarsko-belečkog dekanata.

Komemoracija i oproštaj za pok. vlč. Borjanaće se održati ovaj petak 13. svibnja u 18:00 u crkvi sv. Marije Snježne, a sprovod bude na varaždinskom groblju u ponedjeljak, 16. svibnja u 14:00. Planiran je organiziran polazak na sprovod u 11:30 od župne crkve i molimo sve zainteresirane da se jave mailom ili na br. 092 2200402 radi rezervacije mjesta. Cijena ovisi o broju putnika. Pozivamo sve naše župljane na sastanak u četvrtak, 12. svibnja u 18:30 u župnu crkvu radi dogovora o daljnjem pastoralnom radu u našoj župi s vlč. Korenom i dekanom vlč. Prugovečki.

Uključimo danas u naše molitve sjećanje na našeg dragog župnika!

i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 460 040

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com