Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

30

LIP

Blagdan Srca Isusova

Objavljeno: 30. lipnja 2019.   /    Tagovi:  župa belec, belečke mažoretkinje, limena glazba zlatar, juranščina, srce isusovo

 

Posljednje slavlje van župne crkve u našoj župi bilo je rezervirano za Juranščinu - blagdan Presvetog Srca Isusova  proslavili smo svečanom procesijom i misnim slavljem kod tzv. pileka - poklonca Srcu Isusovom. U procesiji, koja je krenula iz župne crkve u 10:30, sudjelovale su Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole, za muzičku pratnju bila zaslužna Gradska limena glazba iz Zlatara te pjesma crkvenog zbora. Misu je predvodio vlč. Milan Pušec, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji te obitelji Hanžek koja se brine za okoliš oko poklonca i uređenje poklonca koji je podignut prije točno 120 godina za vrijeme župnika Cesarca. Nakon misnog slavlja slijedilo je zajedničko druženje uz domaće kolače i piće, koje su pripremili mještani Juranščine. Ovim slavljem završili smo misne svečanosti izvan naše župne crkve.

 i.s.

14

SRP

Margaretsko proštenje - hodočašće na Mariju Bistricu

Objavljeno: 20. srpnja 2018.   /    Tagovi:  župa belec, marija bistrica, margaretsko proštenje, sv. juraj, antependij, hrz, davor filipčić

 

Župa Belec ove je nedjelje, 14. srpnja sudjelovala na margaretskom hodočašću u Mariju Bistricu. Nakon jutarnje mise koja je bila u 6:30 hodočasnici su krenuli prema Mariji Bistrici, dok je polazak za pješake bio u 3:30 od župne crkve sv. Marije Snježne. Hodočasnici - pješaci priključili su se u Konjščini kod crkve sv. Dominika u 6:00 grupi hodočasnika iz Konjščine koje je su vodili bogoslov Marko Malek Solgat i sjmeništarac Luka Žeželj. Križni put počeo je u 9:00 u kojem je sudjelovala belečka bjelina te svečano misno slavlje u 11:00 kojeg je predvodio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavu Markić. U koncelebraciji sudjelovalo je petnaestak svećenika s područja Zagorja.

 

 i.s.

28

SRP

Najava povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno: 28. srpanj 2019.   /    Tagovi:  župa belec, gospa snježna, proštenje, kzž zaštitnica

 

Najavljujemo blagdan Gospe Snježene - glavnu svetkovinu naše župe kojeg ćemo proslaviti svečanim misnim slavljem 5. kolovoza u 11:00. Misno slavlje predvoditi će vlč. Vlado Razum, duhovnik pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. Samoj svetkovini prethoditi će trodnevnica: u petak bude misno slavlje u 20:00, a isto tako i u subotu. U nedjelju bude misno slavlje u 11:00, nakon kojeg bude blagoslov obnovljene kalvarije do koje budemo išli u procesiji - sve mise naravno budu u crkvi sv. Marije Snježne. Dođite!!

 i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

23

LIP

Proslavili smo Tijelovo, a u Petruševcu proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

Objavljeno: 23. lipnja 2019.   /    Tagovi:  župa belec, milan pušec, limena glazba zlatar, juranščina , anunovo, petruševec, tijelovo

 

Tijelovo - blagdan posvećen slavljenju Presvetog oltarskog sakramenta proslavili smo u četvrtak procesijom i misnim slavljem u 11:00 kojeg je predvodio naš župnik vlč. Pušec. U procesiji bio je Presveti oltarski sakrament izložen u prekrasnoj belečkoj monstranci koja se inače čuva u Riznici zagrebačke katedrale. U procesiji su sudjelovali crkveni zbor, Gradska limena glazba iz Zlatara i Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole. U nedjelju smo proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog svečanom procesijom od raspela/poklonca u Petruševcu do kapele sv. Antuna Padovanskog te misom u 11:00. Procesiju i misno slavlje pratila je kao i uvijek Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Na misnom slavlju prisustvovao je dogradonačelnik Stanko Majdak, a nakon mise nastavljeno je zajedničko druženje uz sadržaj za koji su se pobrinuli članovi udruge ViP. Sv. Antun Padovanski omiljeni je svetac katolika u Hrvatskoj, pokopan je u bazilici u Padovi, a zazivamo ga kad trebamo pronaći izgubljene stvari. Iduće nedjelje slavimo Srce Isusovo u Juranščini; polazak procesije je u 10:30 od župne crkve.

 i.s.

 

16

LIP

Klečanje i blagdan Presvetog Trojstva

Objavljeno: 16. lipnja 2019.   /    Tagovi:  župa belec, belečke mažoretkinje, limena glazba zlatar

 

Ove srijede bilo je u našoj župi klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu prijepodne od 9:00 do 11:00 kada je održana misa. Crkva je bila poslijepodne otvorena za klanjanje od 16:00, a kod zajedničkoga klanjanja u 18:30 i mise u 19:30 pridružili su se molitelji iz Konjščine kao i umirovljeni župnik Blaž Bartol. U nedjelju, 16. svibnja proslavili smo blagdan Presvetog Trojstva  procesijom koja tradicionalno kreće od poklonca Gospe Žalosne u Belečkom Završju u 10:30 te završava kod kapelice Presvetog Trojstva u Donjoj Selnici, gdje je vlč. Pušec predvodio misno slavlje u 11:00. U procesiji su sudjelovali članovi Gradske limene glazbe Zlatar, koji su i glazbom pratili misno slavlje, crkveni zbor i članice Belečkih mažoretkinja u bjelini. Vlč. Pušec se svima na kraju misnog slavlja zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji, prisutnim predstavnicima lokelne vlasti - gradonačelnici Jasenki Auguštan Pentek i dogradonačelniku Stanku Majdaku. te svima koji vode brigu o uređenju okoliša oko kapelice, posebno obrtu Vitko Kolor koji je bio zadužen za krečenje Nakon misnog slavlja hodočasnici su uživali u proštenju i zajedničkom druženju. U četvrtak slavimo blagdan Tijelova misnim slavljem u 11:00, kada će misno slavlje pratiti Gradska limena glazba Zlatar.

 i.s.

9

LIP

Duhovi - rođendan crkve te najave proštenja uz župne poklonce

Objavljeno: 9. lipnja 20189   /    Tagovi:  župa belec, duhovi, rođendan crkve, proštenja

 

U nedjelju 9. lipnja proslavili smo blagdan Duhova ili kako se još naziva ovaj blagdan - rođendan crkve. Svečano misno slavlje u 11:00 predvodio je vlč. Milan Pušec, a prisutan je bio i Luka Železnjak, sjemeništarac iz Župe Konjščina. Misno slavlje pratio je crkveni zbor uz ravnanje bogoslaova Marka Maleka Solgata. Nakon mise hodočasnici su mogli uz crkvu obići štandove s licitarima, kolačima i ostalim prigodnim asortimanom, no nažalost ove godine izostala je  tradicionalna veselica u vrtu DVD-a Belec. Ovaj tjedan bude u našoj župi klečanje u srijedu od 9:00 do 11:00 kada bude misa. Crkva bude otvorena za klanjanje ponovno od 16:00 do 18:30, kada počinje zajedničko klečanje sve do 19:30 - do završnog misnog slavlja. Iduće nedjelje slavimo Presveto Trojstvo misom u 11:00 u Selnici Donjoj, zatim Antunovo 23.06. u 11:00 u Petruševcu i Srce Isusovo u Juranščini u 11:00. Sve procesije polaze u 10:30.

 i.s.

26

SVI

Prva Pričest u našoj župi

Objavljeno:  26. svibnja  2019.   /    Tagovi:  župa belec, milan pušec, prva pričest 2019

 

U nedjelju 26. svibnja na misnom slavlju u 11:00 sakramentu Prve Pričesti pristupilo je 19 djece belečke župe. Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju u Službi riječi, molitvi vjernika, pripravi darova te su pjesmom pratili misno slavlje, pri čemu su u pripremama sudjelovali vjeroučiteljica Nevenka Puklin, vlč. Milan Pušec i orguljaš Karlo Frtalj. Veliku podršku su dali i roditelji, koji su zajedno s djecom dan prije obavili sv. ispovjed u crkvi sv. Marije Snježne, a također i njihove učiteljice Štefica Kovaček i Verica Havoić, koje su uz ravnateljicu NIkolinu Puklin prisustvovale misi. Mališanima želimo da ih Božji blagoslov prati na životnom putu!

 i.s.

 

 

29

RUJ

Oslo Circles u Belcu - gostojući koncert Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno: 29. rujan 2019.   /    Tagovi:  župa belec, dkr 2019, koncert, vbv, gostovanje

 

Ove nedjelje 29. rujna u 17:00 održan je gostujući koncert 49. Varaždinskih baroknih večeri u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, ujedno kao završni događaj manifestacije 50. Dani kajkavske riječi koja se održava na području grada Zlatara.

Program koncerta pod nazivmom Lamento - rane talijanske lamentacije obuhvatio je kompozicije talijanskih skladatelja nastale u razdoblju između renesanse i baroka, uključujući i barok koje se tematski vežu uz najosjećajnije trenutke u životu Djevice Marije - od Isusovog rođenja do njegove smrti na križu. U programu koncerta bili su zastupljeni slijedeći skladatelji: Rossi, Monteverdi, Leonarda, Merula, Frescobaldi, Piccini, Sances, Ferrari, Uccellini i Cesti.

Lamento- rane talijanske lamentacije izveo je barokni ansambl Oslo Circles iz Norvešeke koji djeluje od 2015. i okuplja eminentne glazbenike s područja skandinavskih zemalja. Na samom početku koncerta umjetnička voditeljica ansambla te violinistica Astrid Kirschner predstavila je program koncerta te navela par crtica o svakom skladatelju te kompoziciji koja će se izvesti na koncertu, a mnogobrojnu publiku oduševilo je kada je teorbist Jadran Duncumb na hrvatskom jeziku predstavio Piccinijevu Toccatu. Mnogobrojna publika oduševila se izvedbom mezzosopranistice Marianne Beate Kielland, a koliko je ovaj gostujući koncert bio izvanredan govori to što je Oslo Circles osvojio nagradu žirija 49. VBV-a.

 

 i.s.

 

22

RUJ

Meša s kajkavskemi popevkami

Objavljeno: 22. rujan 2019.   /    Tagovi:  župa belec, tu v belcu sme doma 2019, meša z kajkavskemi popevkami

 

U sklopu manifestacije Tu v Belcu sme doma koja se održava unutar programa 50. Dana kajkavske riječi (20.- 29. rujna) u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu proslavili smo Mešu s kajkavskemi popevkami ove nedjelje u 9:00. Mešu je predvodio vlč. Milan Pušec, dok je za pripremu liturgijskog teksta bio zadužen vlč. Zvonimir Kurečić koji je pripremio Čin i red svete meše prema  knjizi Čtejenja i Evangeliumi na vse nedelje i svetke cieloga leta za potrebuvanje Nadbiškupije Zagrebečke, s zavjetkom …, na svetlo van dani s dopuščenjem uzoritoga i prečastnoga gospodina kardinala Juraja Haulika, sedemdeset i osmoga biškupa, a pervoga nad-biškupa zagrebečkoga, Vu Zagrebu 1858. Berzotiskom Dra. Ljudevita Gaja. Čitanja i evanđelje su preuzeti iz Svetog pisma Novoga zakona, prijevoda  Novog Zavjeta na horvatski  (kajkavski književni) jezik benediktinca Ivana Ruperta Gusiča nastalog između 1810. i 1821.  Sveto pismo Novoga zakona čuvao se kao rukopis u knjižnici Metropolitane u Zagrebu i zahvaljujući Hrvatskom književnom društvu sv. Jeronima rukopis je transkribiran, obrađen i tiskan 2018. godine, čime su tekstovi najprevođenije knjige na svijetu zastupljeni i na  kajkavskom jeziku.  Mešom s kajkavskemi popevkami Župa Belec želi pridonijeti očuvanju i prepoznavanju kajkavskog dijalekta koji je kao kajkavski književni jezik od 16. do 19. stoljeća dobio međunarodni ISO kod 2016., a ujedno njegovati crkvene napjeve na kajkavštini, za što je zaslužan crkveni zbor kojeg su uvježbavali bogoslov Marko Malek Solgat, Vesna Kovaček i orguljaš Karlo Frtalj.  Kajkavske popevke koje su pjevane na meši u Belcu uglavnom su priređene iz Cithare octochorde, pjesmarice iz 17 st., stoga su vjernici ove nedjelje u Belcu imali jedinstvenu priliku prisustvovati bogoslužju  na kajkavskom književnom jeziku (ISO 639-3: kjv).

 i.s.

12

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma!

Objavljeno: 12. rujan 2019.   /    Tagovi:  župa belec, tu v belcu sme doma 2019, meša z kajkavskemi popevkami

 

Povodom održavanja 50. Dana kajkavskih riječi u Zlataru - manifestacije Tu v Belcu sme doma ove nedjelje 22. rujna u 9:00 u belečkoj crkvi sv. Marije Snježne slaviti će se Meša z kajkavskemi popevkami, koju će prevoditi vlč. Milan Pušec, a crkvene popevke na kajkavštini otpjevti će župni zbor.  Mnifestacija se održava od 20. do 29. rujna na području grada Zlatara, a završava  gostujućim koncertom 49. Varaždinskih baroknih večeri 29. rujna u 17:00 u župnoj crkvi sv. Marije Snježne u Belcu. U goste nam dolazi Barokni ansambl Oslo Circles iz Norveške - program će izvesti Marianne Beate Kielland, mezzosopran i Astrid Kirschner, violina i umjetničko vodstvo.

 i.s.

31

KOL

Hodočastili smo na Trsat i u Ludbreg

Objavljeno: 31.  kolovoz2019.   /    Tagovi:  župa belec, gospa snježna, proštenje, kzž zaštitnica

 

Župa Belec već dugi niz godina hodočasti k Majci Božjoj Trsatskoj prvu subotu nakon Velike Gospe, a tako je bilo i ove godine. Polazak je bio 17. kolovoza u  4:30 od župne crkve.. Uz pjesmu i molitvu stiglo se do svetišta Majke Božje Trsatske, gdje su se vjernici okupili radi pobožnosti Križnog puta te misnog slavlja koje je počelo u 9:00. S Trsata hodočasnički bus krenuo je prema Novom Vinodolskom kako bi se hodočasnici osvježili na moru, a polazak prema Belcu bio je u 18:00.

Drugo hodočašće bilo je 31. kolovoza, kada su Belčani zajedno sa Župom Konjščina krenuli prema svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Polazak je bio u 7:15 iz Belca, a povratak u popodnevnim satima.

 i.s.

5

KOL

Proslavili smo blagdan Gospe Snježene

Objavljeno: 5. kolovoz 2019.   /    Tagovi:  župa belec, gospa snježna, proštenje, kzž zaštitnica

 

U ponedjeljak 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom u 11:00. Misno slavlje predvodio je vlč. Vlado Razum, duhovnik pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu , a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Matija Novački koji je župni vikar u Župi Stenjevec, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar-Bistrica, vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić i vlč. Antun Motočić (ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke)  te domaći župnik vlč. Milan Pušec. U slavlju su sudjelovali još  bogoslovi Marko Malek - Solgat i  Luka Žeželj iz Konjščine, dok je za ispovjedi bio zadužen vlč. Matija Knok, student na rimskoj Greorijani. U svojoj homiliji vlč. Razum dotaknuo se važnosti svetog crkvenog prostora kao i obiteljske zajednice koji su u Domovinskom ratu bili napadnuti, kao i važnosti ostanka i zajedničkog truda izgradnje sretnijeg života u domovini, u čemu nam pomaže Marijina zagovorna molitva: " Svaka crkva ustvari je posvećeni prostor, sveti prostor, izdvojeni prostor u kojem se ostvatruju one riječi koje smo i danas čuli u riječima Otkrivenja: "Evo šatora Božjeg među ljudima, On će previbvati s njima." Ima li smisla danas ovdje se okupiti, ako ne vjerujemo da smo okupljeni oko našega Gospodina? On nas sabire i on  nas želi ispuniti svojim Božanskim životom. Marijanske crkve imaju tu zadaću posebno nošene snažnom Marijinom zagovornom molitvom da se što tiješnije vežemo uz Gospodina. One riječi koje je izrekla u Kani Galilejskoj - "Učinite što vam on kaže!" neprestano odzvanjanju kroz povijest crkve kao Marijina molba i želja upućena nama da svoje živote, svoju pažnju, svoje životne motive usmjerimo prema onome koji je rekao ja sam put, ja sam istina i ja sam život. Onomu koji je rekao bez mene ne možete učiniti ništa. Zato nam je važan ovaj sveti prostor i ovo tako divna zagorska ljepotica gdje nas Majka poziva da svoje živote usmjerimo prema Kristu i da kao što Pavao na jednom mjestu kaže Njega stavimo u središte svoga života i reče Ne živim više ja nego Krist živi u meni."

 

Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god izabrala Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu, stoga na misnom slavlju prisustvovali su predstavnici predstavnici Grada Zlatara: gradonačelnica Jasenka Auguštan Penetek, dogradonačelnik Stanko Majdak te  Damir Galoić iz Upravniog odjela za poslove Županijske skupštine. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec,  Belečke mažoretkinje i Olditmer kluba VW Buba. Misno slavlje pratila  je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja slijedila je himna i zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne, gdje su članovi udruge VW Buba Hrvatsko Zagorje obilježili 10 godina rada. Mnogobrojni hodočasnici osvježili su se potom u vrtu DVD-a Belec i podržali nogometaše NK Mladost Belec koji ove godine slave 40 godina od osnivanja.

Ove godine samoj svetkovini prethodila je trodnevnica koja je završila nedeljnim misnim slavljem uz blagoslov Kalvarije u neposrednoj blizini crkve, koju su župljani obnovili nakon stradanja u nevremenu. Klavarija je izgrađena davne 1872., a obnovljena 1931. za vrijeme župnika Jesiha. Proštenje na čast Gospe Snježne pohode uz hodočasnike iz Zagorja i šire okolice, hodočasnici iz inozemstva, a Župu Belec posebno raduje što broj Marijinih štovatelja svake godine sve više raste.

 

 i.s.

 

1

STU

Proslavili smo blagdan Svih Svetih

Objavljeno: 1. studeni 2019.   /    Tagovi:  župa  belec, svi sveti, blagoslov groblja

 

Blagdan Svih Svetih obilježili smo blagoslovom groblja u 10:30 nakon kojeg je slijedila misa u župnoj crkvi u 11:00. Crkva ovim blagdanom slavi sve svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Na Dušni dan bude isa u 7:30.

 

 i.s.

24

STU

Župni crkveni zbor nastupio na susretu zborova Zlatarsko- Belečkog dekanata, a slijedi nam Adventski koncert

Objavljeno: 24. studeni 2019.   /    Tagovi:  župa  belec, susret zborova, zlatar, adventski koncert

 

Sv. misom ove subote u 18:00 i susretom zborova Zlatarsko-Belečkog dekanata obilježen je  spomendan sv. Cecilije, zaštitnice glazbenika, glazbe i pjesnika. Inicijator ovog prvog susreta je vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, a namjera je da se svake godine susret održi u drugoj župi dekanata. Misno slavlje predvodio je dekan vlč. Stjepan Prugovečki, uz glazbenu pratnju  zlatarskog župnog zbora. Na susretu su se predstavili crkveni zborovi slijedećih župa: Belec, Konjščina, Lobor, Mače, Mihovljan, Orehovica, Zlatar- Bistrica i Zlatar.  Susret zborova započeo je nastupom belečkog crkvenog zbora koji je izveo pjesmu O pruži mile ruke pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata i orguljaškom pratnjom Karla Ftralja.

Nakon ove glazbene poslastice slijedi još jedna - prvu nedjelju  Adventa održati će se koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu u 17:00 za koji je ulaz besplatan. U Belec dolazi Gradski zbor „Franjo pl. Lučić“ iz Velike Gorice, mješoviti  zbor koji djeluje od 1997. godine. Njeguje klasičnu i tradicionalnu zborsku glazbu, znamenitih inozemnih i domaćih autora, te manje izvođena i pomalo zaboravljena djela svih glazbenih stilova i epoha. U protekle 22 godine zbor je redovito održavao godišnje koncerte u Velikoj Gorici, nastupao u Zagrebu, Samoboru, Zaprešiću, Petrinji, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Koprivnici, Vukovaru, Đakovu i ostalim gradovima Hrvatske, a gotovo svake godine gostuje i u inozemstvu na raznim festivalima i natjecanjima: u Rimu,  Pragu, Bratislavi, Budimpešti, Krakovu, Klagenfurtu, na kojima redovito bilježi zapažene nastupe i uspjehe. Zbor broji 30-tak članova, a umjetnička voditeljica je prof.Dubravka Veliki.

 

 

 i.s.

1

PRO

Prve nedjelje Adventa održan Adventski koncert u našoj crkvi

Objavljeno: 1. prosinac 2019.   /    Tagovi:  župa  belec, adventski koncert, zbor franjo pl lucic, velika gorica

 

Prvu nedjelju  Adventa održao se koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu u 17:00 koji je u programu Zlatarske božićnice. Nastupio je Gradski zbor „Franjo pl. Lučić“ iz Velike Gorice, mješoviti  zbor koji djeluje od 1997. godine, a na programu koncerta izveli su kompozicije F. pl Luciča, Beethovena, Lisinskog, Mozarta, Lazarina kao i narodne adventske popijevke. Solo dionice su krasno otpjevale sopranistice Zrinka Milošev i Lidija Capković Martinek, a po završetku kocerta zbor je zajedno s publikom otpjevao Visom leteć.

 

 i.s.

4

PRO

Proslavili smo blagdan sv. Barbare

Objavljeno: 4. prosinac 2019.   /    Tagovi:  župa  belec, sv. barbara, ina, braća hrvatskog zmaja

 

Blagdan sv. Barbare, zaštitnice rudara, posebno smo proslavili u Župi BD Marije Snježne u Belcu koncelebriranim misnim slavljem  4. prosinca u 17:00, u organizaciji družbe Braće Hrvatskog Zmaja. Misno slavlje u crkvi sv. Marije Snježne predvodio je fra Tomislav Glavnik, vikar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a u kocelebraciji sudjelovali su još domaćin vlč. mr. Milan Pušec, vlč. Vladimir Kerečeni iz Župe sv. Kvirina na Pantovčaku, vlč. Josip Komorčec Pepek, nekadašnji župnik iz Bedekovčine i mons. Lovro Cindori, nekadašnji upravitelj Svetišta Majke Božje Bistričke. Na početku misnog slavlja fra Tomislav Glavnik spomenuo se pojedinih članova družbe Braća Hrvatskog Zmaja zaslužnih za obnovu najljepše barokne crkve u Hrvatskoj; sami cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi u crkvi započeti su upravo na oltaru sv. Barbare 1993. na inicijativu tadašnjeg predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te uz potporu donacija iz INA-e.

Fra Tomislav Glavak je u homiliji dao primjer vezan Evanđelje (Mt 15, 29-37) gdje Isus propovjeda uz Galilejsko jezero te nasiti narod sa sedam kruhova i malo riba ..." Svaki od nas živi uz jedno svoje Galilejsko jezero. Svaki od nas živi, kao što Evanđelje kaže u svojevrsnoj pustinji gdje nemamo mnogo toga. Ali svaki od nas isto tako ima priliku susresti Gospodina koji će utješiti, ozdraviti i zaokružiti cijelo biće i neće otpustiti nas gladne. Tako ćemo i mi večeras iz Belca otići nahranjeni, ohrabreni i prijateljstvom združeni jer nije nas povezala niti krv, nije nas okupilo nikakvo interesno povezivanje nego nas povezuje ljubav - ljubav prema Kristu, ljubav prema Crkvi i ljubav prema sv. Barbari, ako hoćete. I što čovjek čini - iza sebe ostavlja trag i to ga uzdiže u visine. Zato kad kažemo, ne bez razloga, da ova crkva spada među najljepše barokne crkve u našem narodu - takva jer je netko tu bio, jer je netko volio da bude izgrađena takva, a drugi su pak bili tu jer su htjeli da bude obnovljena i da bude na korist svima nama, da bude brdo blaženstava gdje ćemo mi učiti i slušati riječ Gospodinovu i spremati se za vječni susret u nebu. I zato dao Bog da se nakon ovog života sastanemo u nebeskom kraljevstvu na toj vječnoj gozbi. Da nam tijelo bude rasterećeno, a duša učvršćena i spremna za vječnost."

Misno slavlje pratio je župni crkveni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata uz muzičku pratnju na orguljama koje je svirao Karlo Frtalj.

Nakon mise bio je kraći muzički program te predstavljanje knjige "Ščitarjevski župnik, mučenik, Dragutin Jesih i braća svećenici obitelji Jesih". Knjigu je predstavio sam autor Ivan Nađ, a u istoj se spominje i nekadašnji belečki župnik Ljudevit Jesih, zaslužan za mnogobrojne inicijative i projekte u Župi Belec u prvoj polovici 20.st. Na misnom slavlju bili su prisutni i Davor Štern, nekadašnji ministar gospodarstva te Vladimir Šeks, hrvatski političar.  Proslava blagdana sv. Barbare završila je klanjanjem, a potom je na župnom dvoru slijedio sastanak nedavno osnovane Marijine Legije uz polaganje prvih obećanja - svoje obećanje Mariji dale su Barica Sambolić i Ljubica Hanžek.

 

 

 i.s.

25

PRO

Blagoslovljen Božić uz obilje radosti, mira i ljubavi!

Objavljeno: 26. prosinac 2019.   /    Tagovi:  župa  belec, bozic, stefanje, ponocka, blagoslov kukuruza

 

Polnoćkom u 24:00 započeli smo proslavu Božića, navjvećeg krščanskog blagdana. Misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu  koji je u svojoj homiliji istaknuo važnost našeg osobnog truda da nakon polnoćke u radosti Božića odlučimo biti bar malo bolji ljudi nego što smo sada. Misu polnoćku animirao je župni zbor, čiji su članovi Vesna Kovaček i Tomislav Bočkaj otpjevali psalam, a pjevače je pratio na orguljama Karlo Ftralj.

Božićnu misu u 9:00 služio je domaći vlč. Milan Pušec, a misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić iz Svetišta Majke Božje Bistričke.

Na blagdan sv. Stjepana bila je misa u 9:00, nakon koje je vlč. Milan Pušec blagoslovio kukuruz, a na Januševo slijedi blagoslov vina na misi u 7:30.

 

 

 

 i.s.

6

SIJ

Novogodišnji koncert u crkvi sv. Marije Snježne

Objavljeno: 6. siječanj 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, kud belec, župni zbor, suhodolcan, zlatarska bozicnica

 

Ove nedjelje u 19:30 u crkvi sv. Marije Snježne održan je 5. Novogodišnji koncert "Na tem mladem letu" kojeg organizira KUD Belec u sklopu manifestacije Zlatarska Božićnica. Nakon pozdravne riječi vlč Pušeca, sljedio je nastup sekcije folklornog pjevanja KUD-a Belec uz pratnju tamburaške sekcije, nakon kojeg su najmlađi članovi dječjeg folklora izveli pjesmu Nebo daj oku. Ove godine po prvi puta na koncertu je nastupao župni zbor pod voditeljstvom Marka Maleka Solgata i muzičkom pratnjom orguljaša Karla Frtalja, a na koncertu crkveni zbor je otpjevao tri pjesme: O pruži mile ruke, Ćuj, anđeli pjevaju i Djetešce mileno. Mnogobrojna publika s oduševljenjem je pratila nastup omiljenog zagorskog pjevača Rajka Suhodolčana, nakon kojeg je nastupao šokački muški vokalni sastav Sinovi Atara. Na samom kraju svi izvođači su otpjevali Na tem mladem ljetu te uz završni pozdravi dogradonačelnika Stanka Majdaka pošli na zajedničko druženje u obližnji vatrogasni dom DVD-a Belec.

 

 

 i.s.

1

SIJ

Na tem mladem ljetu svega obilja!

Objavljeno: 1. siječanj 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, nova godina, župna statistika

 

Donosimo statistiku Župe BDM Snježne u Belcu:

2019.                                                 2018.

 

 i.s.

kršteni   - 16

umrli     - 33

vjenčani - 12

kršteni    - 18

umrli      - 34

vjenčani  - 9

29

VELJ

U tijeku su prijave za susret hrvatske katoličke mladeži

Objavljeno: 29. veljača 2020.   /    Tagovi:  župa  belec, susret hrvatske katoličke mladeži, prijave

 

Susret hrvatske katoličke mladeži bude u Zagrebu u razdoblju od 9. do 10. svibnja, a na prijeve  koje su do 8. ožujka mogu se prijavit mladi od 8 raz. oš do 30 godina starosti. Kotizacija za susret iznosi 30 kn, a možete se prijaviti kod Marka Maleka Solgata. Za prijavu potrebno je dostaviti slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, spol, veličinu majice, broj mobitela, e-mail adresa, mjesto i župa iz koje dolazite. Slogan susreta je "Što god vam rekne, učinite!" - pa za početak samo se prijavite za ovaj susret!

 

 

 i.s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com