Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

8

SVI

Prva Sv. Pričest u Župi Belec

Objavljeno: 8. svibnja 2016 .   /    Tagovi: prva pričest, belec

 

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju  8. svibnja  prva Sveta Pričest. Sakrament Svete Pričesti primilo je 13 prvopričesnika, koje su vrijedno pripremali vlč. Mirko Borjan, vjeroučiteljica Nevenka Puklin te orguljaš Karlo Frtalj. Misu je služio i pričest udijelio župnik Mirko Borjan.

i.s.

 

2

SVI

Florijanovo

Objavljeno: 2. svibnja 2016 .   /    Tagovi: florijanovo, biskup culej, dvd belec

 

U nedjelju 1. svibnja proslavili smo blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Zbog lošeg vremena procesija prema rodnoj kući biskupa Culeja nije se održala, već Sv. Misa u župnoj crkvi u 17.00 koju je predvodio vlč Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, uz domaćeg vlč. Mirka Borjana i vlč. Antun Motočić. Misnom slavlju prisustvovali su malobrojni vjernici i malobrojni članovi DVD-a Belec i DVD-a Zlatar.

i.s.

24

TRA

Sakrament Sv. Potvrde našim krizmanicima udijelio je kardinal Bozanić

Objavljeno: 24. travnja 2016 .   /    Tagovi: sv. potvrda, belec, kardinal bozanić

 

Ove nedjelje je u našoj župi kardinal Josip Bozanić udijelio sakrament Sv. Potvrde trideset i jednom krizmaniku na svečanom misnom slavlju u 11 sati. Na samom početku svečanog slavlja, domaćin vlč. Mirko Borjan pozdravio je kardinala Bozanića, krizmanike, kumove, roditelje, dekana  Zlatarsko – Belečkog dekanata preč. Stjepana Prugovečki i prisutne svećenike te cijelu župnu zajednicu, nakon čega je krizmanica Karolina Škof  uputila dobrodošlicu kardinalu Bozaniću u ime svih krizmanika. U svojoj homiliji kardinal je govorio kako je  ova crkva lijepa, ali još je ljepša ova živa crkva danas ovdje okupljena, a  čini ju lijepom Isus uskrsli. Temelj naše vjere je Isus - živ i prisutan među nama i biti kršćanin nije samo vjerovati u Boga, nego slijediti Isusa Krista. Isus je obećao poslati onoga koji će nastaviti njegovo djelo na zemlji, a to je Duh Sveti. Kršćani su pozvani otvoriti oči da vidimo što valja, a što ne valja jer tako surađujemo sa Duhom Božjim koji djeluje u nama i po nama.  Sjetimo se u životnim teškoćama da nikad nismo sami, Bog je s nama.  Kardinal je naglasio važnost molitve - molimo da se Sveti Duh slije i ostane zauvijek s nama. Nakon homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovjedili su svoju vjeru, a potom je slijedila Molitva za silazak Duha Svetoga, gdje je kardinal pozvao sve prisutne da upute svoje molitve u tišini i radosti, a zatim je udijelio krizmanicima sakrament Sv. Potvrde u potpunoj tišini.

Na kraju misnog slavlja zahvalu u ime svih krizmanika uputio je Tin Šarkanj, a kardinalu je uručio poklon D. Varga. Kardinal Bozanić naglasio je važnost molitve kroz koju smo povezani s Bogom. Prisjetio se lijepih trenutaka s pok. biskupom Markom Culej i pozvao na zajedničku molitvu za duhovna zvanja u našoj župi te za obitelji.

Slijedila je zahvalna riječ vlč. Mirka Borjana kardinalu, koncelebrantima, vjeroučiteljici Nevenki Puklin, roditeljima, zboru i svima koji su dali doprinos da današnje misno slavlje bude svečano te zajedničko fotografiranje krizmanika i kardinala.

i.s.

27

OŽU

Uskrs u našoj župi

Objavljeno: 27. ožujak 2016 .   /    Tagovi: uskrs u belcu, procesija, uskrs

 

Proslavili smo jedan od najvećih blagdana rimokatoličke crkve - Uskrs uz poruku pape Franje kako je Božje milosrđe vječno. N a jutarnjoj misi u 7:00 vlč. Borjan udjelio je blagoslov hrane, a misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić. I ove godine smo imali lijepo vrijeme te se tako održala tradicionalna Vuzmena prešencija od kapele sv. Jurja do crkve sv. Marije Snježne u 16:00 sati. Ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta nosio se kip uskrslog Krista, a zatim djevojke u bjelini nose simbole Kristove muke. i tradicionalne simbole naših procesija Procesiju su pratili Gradska limena glazba Zlatar i župni zbor, a uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali članovi DVD-a Belec, DVD-a Blato,  Loborski kuburaši, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec. Blagoslov je predvodio vlč. Ivan Kovačić iz Zlatar- Bistrice, uz domaćeg župnika vlč. Borjana, vlč, Matije Knoka i bogoslova Matije Novačkog.

Na slijedećim linkovima su dostupne Uskrsne poruke pape Franje i kardinala Bozanića:

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=178766

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=178745

 

Svim župljankama i župljanima želimo sretan Uskrs!

i.s.

20

OŽU

Veliki tjedan

Objavljeno: 20. ožujak 2016 .   /    Tagovi: belec, procesija, cvjetnica, veliki tjedan

 

Cvjetnom nedjeljom ili Nedjeljom Muke Gospodnje ušli smo u Veliki Tjedan, koji završava blagdanom Uskrsa. Na Cvjetnicu crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Prilikom ulaska u Jeruzalem, mnoštvo je dočekalo Isusa mašući palminim grančicama, zbog čega se i danas nose grančice na blagoslov (u našem kraju najčešće od drena) na Sv. Misi. U našoj župi je običaj nositi grančice u procesiji oko crkve uz nošenje crkvenih simbola, nakon čega slijedi misno slavlje; tako je bilo i danas.

Raspored misa i obreda u Velikom tjednu u našoj župi bude slijedeći:

24. ožujka održava se liturgija Velikog četvrtka – Misa večere Gospodnje u 18:00

25. ožujka budu obredi Velikog petka (služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest) u 16:00 i tada ćemo kao i svake godine skupljati priloge za Svetu Zemlju

26. ožujka na Veliku subotu bude Vazmeno bdijenje,  raspoređeno u četiri dijela:  služba svijetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba s početkom u 19:00

27. ožujka na Uskrs je  jutarnja misa u 7:00 kod koje bude blagoslov hrane,  Sv. Misa je  u 11:00, a u 16:00 bude tradicionalna uskršnja procesija od kapele sv. Jurja , ukoliko to budu dozvoljavale vremenske prilike.  Ako bude loše vrijeme, udijelit  će se blagoslov  u crkvi sv. Marije Snježne s početkom u 16:00.

i.s.

8

OŽU

Hodočašće planinara na Mariju Bistricu

Objavljeno: 8. ožujak 2016 .   /    Tagovi: hpd belecgrad, planinari, bistrica, romarski put

 

Ove nedjelje 6. ožujka održano je tradicionalno godišnje hodočašće planinara na Mariju Bistricu. Članovi HPD-a Belecgrad tako su krenuli na jubilarni 15 pohod k Majci Božjoj Bistričkoj. Okupljanje i polazak planinara bili su rano ujutro u šest sati ispred crkve sv. Marije Snježne u Belcu. Kroz pet sati laganog hoda članovi HPD-a Belecgrad, HPD-a Ludbreg i HPD-a Kuna Gora prošli su 16 km romarskog puta uz kraća zaustavljanja. Tako smo prošli kroz Batinu Donju, Brlekovo, Lipovec i Vinski Vrh, a u Mariji Bistrici planinare su dočekali domaći članovi HPD-a Grohot uz malu okrepu na trgu, gdje smo se još družili sa članovima HPD Ivančica, koji su vrijedno prošli 28 km romarskog puta. Nakon Sv. Mise u 11 sati, održano je druženje svih planinara u restoranu Dobro mi došel prijatelj. Voditelji belečke grupe od 40-ak planinara-hodočasnika bili su I. Lončar, I. Hanžek i S. Hanžek, uz organizacijsku podršku V. Havoić.

Uz zaštitu naše Gospe Snježne i Bistričke te sv. Bernarda, vidimo se dogodine na romarskom putu!

i.s.

20

VELJ

Predstavljanje belečkih crkvi hrvatskoj dijaspori u Čileu

Objavljeno: 20. ožujak 2016 .   /    Tagovi: dijaspora, hrvatska kultura, čile, belec, club croata, rudi mijač, estadio crota

 

Zahvaljujući prijateljstvu koje se razvilo tijekom studentskih dana u Zagrebu s mladima iz Punta Arenasa i drugih mjesta u Čileu, veliki broj prijatelja iz Hrvatske rado posjeti svoje nekadašnje kolege u njihovoj domovini. Prilikom jedne takve posjete Punta Arenasu i zajednici Hrvata u ovom gradu, održana je prezentacija o Hrvatskoj, njenim bogatstvima, povijesti te kulturi u Clubu Croata 14. siječnja ove godine. Izlaganja su održali Nicole Lisset Josseau Filipić i Petar Žderić, a kako bi se Hrvati u dijaspori još bolje upoznali s bogatom baštinom našeg kraja, tom prigodom uručene su dvije knjige o belečkoj crkvi uz kraći osvrt na njen značaj. Knjige Obnova crkve sv. Marije Snježene u Belcu i monografija Crkva sv. Marije Snježne u Belcu uručene su predsjedniku Cluba Croata Marcosu Matuliću Cvjetkoviću od strane medijske suradnice župe Ivane Sambolić, a uz mnoge uzvanike događaju je prisustvovao i počasni konzul Republike Hrvatske u Čileu Rudi Josip Mijač Kusanović. S cijelim događajem šira javnost se dodatno upoznala putem gostovanja u TV emisiji ITV Patagonia Una manaña en Familia, u kojoj su se raspravile aktualnosti u matičnoj zemlji kao i želja da se kulturna baština dodatno približi Hrvatima u Čileu.

Posjeta je obuhvatila još i Estadio Croata u glavnom gradu Čilea Santiagu, gdje je održan sastanak s predstavnikom Hrvatskog vijeća za Hrvate izvan Republike Hrvatske i menadžerom u kulturi Francom Ferrera Cvitanović, Michelle Josseau i Ivane Sambolić 2. veljače. Tom prigodom uručene su kao poklon i uspomena za Hrvate u Čileu knjige Obnova crkva Marije Snježne u Belcu i Zlatni bregi i ljudi sa snježne strane Ivanščice. Nadamo se da će Belec sada biti još bliže Čileu!

i.s.

2

SIJ

Statistika župe Belec za 2015.

Objavljeno: 2. siječanj  2016 .   /    Tagovi: župa belec, statistika

 

Statistički podaci za našu župu za 2015. su slijedeći:

rođenivjenčanipokojnicikrizmaniciprvopričesnicibez sakramenta  

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

i.s.

2015 - 19

2015 - 7

2015 - 32

2015 - 0

2015 - 15

2015 - 19

2014 - 25

2014 - 13

2014 - 42

2014 - 29

2014 - 16

2014 - 17

27

PRO

Sretan i blagoslovljen Božić!

Objavljeno: 27. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, bozic, belec, christmas

 

Polnoćkom smo proslavili Kristovo rođenje u našoj župi u zajedništvu velikog broja vjernika. Na Božić su se služile dvije mise: poldanicu je predvodio vlč. A. Motočić te blagoslov u 16:00, a isti raspored bio je i kroz naredna dva dana. Na blagdan sv. Stjepana Prvomučenika bio je blagoslov kukuruza, a na blagdan Ivana Apostola blagoslov vina, kojeg je udjelio vlč. Franjo Pranjić, zadužen za ovogodišnji blagoslov obitelji.

Raspored obilaska kućanstva možete provjeriti ovdje.

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić!

i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 460 040

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com