Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

13

LIP

Blagdan Srca Isusova proslavili smo misnim slavljem u Juranščini

Objavljeno: 13. lipnja 2018.   /    Tagovi: srce isusovo, župa belec, milan pušec, limena glazba zlatar, juranščina

 

Blagdan Presvetog Srca Isusova  proslavili smo u našoj župi svečanom procesijom i misnim slavljem kod pileka - poklonca Srcu Isusovom u Juranščini. U procesiji, koja je krenula iz župne crkve u 10:30, sudjelovale su Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole nakon raspela i zastava, a procesiju je pratila Limena glazba iz Zlatara te pjesma crkvenog zbora. Misu je predvodio vlč. Milan Pušec, koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji te obitelji Hanžek koja se brine za kapelicu i okoliš oko kapelice. Blagdan Srca Isusova (kao i Marijina) uvodi se nakon ukazanja Srca Isusova redovnici Mariji Margareti Alacoque 1675. u Francuskoj, nakon čega se pobožnost proširila sve do Rima, a župljani belečke župe podigli su pil 1899. za vrijeme župnika Cesarca. Mažoretkinje su nakon mise izvele par koreografija, a potom je slijedilo zajedničko druženje uz domaće kolače i piće, koje su pripremili mještani Juranščine.

 i.s.

21

SVI

Proslavili smo blagdan Duhova te Presvetog Trojstva proštenjem u Selnici Donjoj, a slijedi nam Tijelovo

Objavljeno: 21. svibnja 2018.   /    Tagovi: duhovi, presveto trojstvo, ivica cujzek, župa belec, milan pušec

 

U nedjelju 20. svibnja proslavili smo blagdan Duhova ili kako se još naziva ovaj blagdan - rođendan crkve. Svečano misno slavlje u 11:00 predvodio je vlč. Ivica Cujzek, koji je u svojoj homiliji postavio pitanje da li mi u svakodnevnom životu dopuštamo djelovanje Duha Svetoga, kao i podijelio sjećanje na pok. biskupa Marka Culeja, koji mu je bio uzor u svećeništvu. Nakon misnog slavlja mnogobrojni vjernici i hodočasnici posjetili su štandove te osvježenje u vrtu DVD-a Belec, gdje je održana domaća zabava. Iduće nedjelje, 27. svibnja proslavili smo blagdan Presvetog Trojstva već tradicionalnom procesijom koja kreće od poklonca Gospe Žalosne u Belečkom Završju te završava kod kapelice Presvetog Trojstva u Donjoj Selnici, gdje je vlč. Pušec predvodio misno slavlje u 11:00. U procesiji su sudjelovali članovi Gradske limene glazbe Zlatar, koji su i glazbom pratili misno slavlje, crkveni zbor, članice Belečkih mažoretkinja u bjelini, a vlč. Pušec se svima na kraju misnog slavlja zahvalio na sudjelovanju kao i na brizi i uređenju okoliša oko kapelice. Nakon misnog slavlja hodočasnici su uživali u proštenju i zajedničkom druženju. U četvrtak slavimo blagdan Tijelova misnim slavljem u 11:00, kada će misno slavlje pratiti Gradska limena glazba Zlatar.

 i.s.

13

SVI

Sakrament Prve Pričesti primio dvadeset i jedan prvopričesnik

Objavljeno: 13. svibnja 2018.   /    Tagovi: sveta pričest, župa belec, milan pušec

 

Ove nedjelje 13. svibnja na misnom slavlju u 11:00 sakramentu Prve Pričesti pristupilo je 21 dijete belečke župe. Prvopričesnici su sudjelovali u misnom slavlju u Službi riječi, molitvi vjernika, pripravi darova te su pjesmom pratili misno slavlje, a da bude tako krasno u pripremama za njihov svečan dan sudjelovali su vjeroučiteljica Nevenka Puklin, vlč. Milan Pušec, časna Mirjana Horvat i orguljaš Karlo Frtalj. Veliku podršku su dali i roditelji, koji su zajedno s djecom dan prije obavili sv. ispovjed u crkvi sv. Marije Snježne, a također i njihove učiteljice Gordana Havoj i Jasmina Petrinec, koje su prisustvovale misi. Mališanima želimo da ih Božji blagoslov prati na životnom putu!.

 i.s.

6

SVI

Florijanovo

Objavljeno: 6. svibnja 2018.   /    Tagovi: sv. florijan, dvd belec, vlč. totović, vlč. pušec, vlč. motočić, vlč. cindori

 

Blagdan sv. Florijana, zaštinika Poljske i nama poznatije - vatrogasaca, proslavili smo procesijom od župne crkve do Malog Repna te svečanim misnim slavljem kod poklonca sv. Florijana, u blizini kuće pok. biskupa Marka Culeja, prvog varaždinskog biskupa. U procesiji tradicionalno su sudjelovali članovi DVD-a Belec, Gradska limena glazba Zlatar, te pjevači crkvenog zbora, koji su također pjesmom i svirkom pratili misno slavlje, gdje su uz vlč. Mirka aTotovića te domaćina vlč. Milana Pušeca koncelebrirali vlč. Antun Motočić i vlč. Lovro Cindori. Nakon misnog slavlja slijedilo je zajedničko druženje u Malom Repnu, gdje su mještani okrijepili vjernike pićem i finim kolačima.

 

 i.s.

29

TRA

Mons. Mijo Gorski udijelio sakrament Potvrde mladim krizmanicima

Objavljeno: 29. travnja 2018.   /    Tagovi: mijo gorski, krizma, firma, sveta potvrda, župa belec, milan pušec

 

Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, udijelio je ove nedjelje 29. travnja, sakrament potvrde mladim krizmanicima belečke župe na svečanom misnom slavlju koje je bilo u 11 sati. Sakramentu potvrde pristupilo je 25 krizmanika, učenika 8. i 7. razreda OŠ Belec. Na samom početku svečanog slavlja, župnik vlč. Milan Pušec  pozdravio je mons. Mija Gorskog uz izražavanje na zahvalnosti na prošlogodišnjem odazivu prilikom blagoslova i postavljanja  novog crkvenog zvona., zatim krizmanike, kumove, roditelje te cijelu župnu zajednicu. U  svojoj homiliji mons. Mijo Gorski postavio pitanje: "Zašto si tu? Jer je to volja mame i tate?Zato što je rekao župnik? Zato što je to običaj našeg naroda? Ako ste zbog toga ovdje, onda ste uzalud. Jer to nije razlog primanja Sv. Potvrde. Razlog primanja Sv. Potvrde onaj koji smo čuli od Isusa u Evanđelju: Ostanite u meni. Da vam potvrdi i učvrsti vašu vjeru u Isusa Krista koji je uskrsnuo, koji je naš Bog i naš spasitelj." Mons. Mijo Gorski ukazao je važnost svakodnevnog susreta s Isusom, povjerenja u njega i važnost Duha Svetoga na našem životnom putu. Nakon homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovjedili su svoju vjeru, potom je slijedila Molitva za silazak Duha Svetoga za krizmanike, a zatim je biskup Gorski udijelio krizmanicima sakrament sv. Potvrde. Krizmanike je su za ovaj dan pripremali vlč. Milan Pušec i vjeroučiteljica Nevenka Puklin, a svečano misno slavlje pratila je pjesma crkvenog zbora uz muzičku pratnju orgulja koje je svirao Karlo Frtalj.

 i.s.

16

TRA

Zagrebački solisti dolaze u Belec

Objavljeno: 16. travnja 2018.   /    Tagovi: zagrebački solisti, belec, sv. marija snježna, pou dr. jurja žerjavića zlatar, koncert,

 

U nedjelju, 22. travnja u 18 sati, Zagrebački solisti održat će koncert u crkvi Svete Marije Snježne u Belcu. Zagrebački solisti održali su od svog osnivanja 1953. preko 4000 koncerta na svim kontinentima, kao i u najprestižnijim koncertnim dvoranama  te ove nedjelje dolaze po prvi puta koncertirati u prekrasnom baroknom ambijentu belečke župne crkve. Na programu će biti izvedena sljedeća djela

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136

Allegro /Andante / Presto

Luka Sorkočević: Treća simfonija u D-duru

Allegro / Andante / Presto

Benjamin Britten: Jednostavna simfonija, Op. 4

Živahni Bourrée / Razigrani Pizzicato/ Sentimentalna Sarabanda/ Šaljivi Finale

Zagrebački solisti:

Krunoslav Marić – koncertni majstor

Đana Kahriman, Saki Kodama Bedić, Mislav Pavlin, Davor Philips, Ivan Novinc – violine

Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole

Smiljan Mrčela, Zlatko Rucner – violončela

Mario Ivelja – kontrabas

Koncert će se održati uz potporu Ministarstva kulture te uz organizacijsku podršku POU dr. Jurjević Zlatar i Župe Belec.

 

 i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

17

LIP

U Petruševcu proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

Objavljeno: 17. lipnja 2018.   /    Tagovi:  župa belec, milan pušec, limena glazba zlatar, juranščina , anunovo, petruševec

 

Blagdan sv. Antuna Padovanskog proslavili smo svečanom procesijom od raspela/poklonca u Petruševcu do kapele sv. Antuna Padovanskog te svečanom misom koju je predvodio vlč. Milan Pušec. Procesiju i misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara, pjesma crkvenog zbora i belečka bjelina. Na misnom slavlju prisustvovala je i gradonačelnica J. Auguštan Pentek, a nakon mise nastavljeno je zajedničko druženje uz okrepu i veselicu za koju su se pobrinuli članovi udruge ViP. Sv. Antun Padovanski pokopan je u bazilici zvanoj »il Santo« u Padovi, a zazivamo ga kad trebamo pronaći izgubljene stvari. Zaštitnik je Padove, braka, žena, djece, pomoćnik u raznim nevoljama, za ponovno nađene stvari... Ovim slavljem završili smo misne svečanosti izvan naše župne crkve.

 i.s.

11

SRP

Najava hodočašća belečke župe na Mariju Bistricu

Objavljeno: 11. srpnja 2018.   /    Tagovi:  župa belec, marija bistrica, margaretsko proštenje

 

Ove nedjelje slijedi nam margaretsko hodočašće u Mariju Bistricu. Imamo organizirani prijevoz- bus koji kreće nakon kratke mise 7:00 ispred crkve u Belcu, a u mogućnosti je prikupiti hodočasnke prethodno kroz Selnicu i Završje.. Za one voljne pješačenja, polazak bude oko 4:00 isto od crkve  te molimo sve zainteresirane da se pridruže i dođu na vrijeme. Okupljanje hodočasnika župe Belec bude u osam  kod svetišta Majke Božje Bistričke, kada se nakon ophoda kreće prema Kalvariji, nakon čega slijedi misa u 11:00. Nakon mise će autobus pričekati hodočasnike i pokupiti kod stajališta, kao i prošlih godina. Cijena busa je 40 kn.

 i.s.

20

SRP

Margaretsko proštenje i druga događanja u našoj župi

Objavljeno: 20. srpnja 2018.   /    Tagovi:  župa belec, marija bistrica, margaretsko proštenje, sv. juraj, antependij, hrz, davor filipčić

 

Župa Belec ove je nedjelje, 15. srpnja sudjelovala na margaretskom hodočašću u Mariju Bistricu. Nakon jutarnje mise u 7:00 hodočasnici su krenuli prema Mariji Bistrici, dok su oni hrabriji već u 4:00 pješke krenuli od župne crkve. Okupljanje hodočasnika Župe Belec bilo je u osam sati kod svetišta Majke Božje Bistričke, slijedio je križni put u kojem je sudjelovala belečka bjelina te svečano misno slavlje u 11:00 kojeg je predvodio rektor svetišta Domagoj Matošević. U koncelebraciji sudjelovalo je petnaestak svećenika s područja Zagorja. Organizirani prijevoz prema Belcu krenuo je u 14:00.

U petak, 20. srpnja 2018. djelatnici HRZ-a preuzeli su antependij iz kapele sv. Jurja, koji je bio privremeno pohranjen na župnom dvoru s ciljem provođenja cjelovitih konzervatorsko-restauratorskih radova. Radovi na oltaru sv. Jurja izvode se u privatnoj radionici, dok će antependij biti vraćen na oltar nakon dovršetka radova u 2019.

 i.s.

5

KOL

Proslavili smo blagdan Gospe Snježne

Objavljeno: 5. kolovoz 2018.   /    Tagovi:  župa belec, gospa snježna, vlč.  cujzek, proštenje, kzž zaštitnica

 

Ove nedjelje 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom u 11:00, koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu. U koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Petar Repić iz župe Zlatar-Bistrica, te domaći župnik vlč. Milan Pušec. U slavlju su sudjelovali još vlč. Antun Motočić, ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke te mladomisnici vlč. Matija Novački i Kristijan Tušek, bogoslov Marko Malek - Solgat i sjemeništarac Luka Žeželj, dok je vlč. Stjepan Halužan iz Župe Mače bio zadužen za ispovjed.  Osim što svetkovina Gospe Snježne pada na dan Domovinske zahvalnosti, ove godine bilo je posebno slavlje pošto smo obilježili 25 godina otkako je Gospa Snježna iz Belca proglašena zaštitnicom Krapinsko-zagorske županije, a svečanom slavlju prethodila je trodnevnica kroz koju su se župljani pripremali za glavno slavlje belečke župe.  Vlč. Ivica Huzjak u homiliji je istaknuo primjer vjere Djevice Marije koju treba slijediti u svakodnevnom  životu: „ Ne može čovjek vjernik  hodočasteći na ovo sveto mjesto,  a da ne bude dodirnut nebom. A kad je dodirnut nebom, ne može se isti vratiti u svoju svakodnevicu. Što nas danas okuplja na ovom svetom mjestu? Nije neki poznati direktor, nije neki poznati pjevač, nije neki veliki socijalni radnik ili humanitarni radnik. Ovdje nas na ovom mjestu okuplja jedna obična žena. Žena čije ime uvijek spominjemo s ponosom -  Marija. Mariju povijest ne prati jer je učinila neka velebna djela, Mariju povijest ne prati po tome da je zaposlila mnoge ljude i mnogim ljudima dala u ruke kruha, ali Marija je bila vjerna žena u svom vremenu, osluškujući Božju riječ kao što smo mi ovdje činili, kao što to činimo svake nedjelje u svojim župnim zajednicama -  Marija je tu Božju riječ nastojala usaditi u svoje srce i po toj Božjoj riječi živjeti.“ Misno slavlje pratila je  Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja vlč. Matija Novački i vlč. Kristijan Tušek udijelili su mladomisnički blagoslov, nakon čega je slijedila hrvatska himna i zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu, te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne. Misnom slavlju prisustvovali su i predstavnici vlasti: dogradonačelnik Stanko Majdak te članovi županijske skupštine.  Proštenje na čast Gospe Snježne uz hodočasnike iz Zagorja i šire okolice, tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec,  Belečke mažoretkinje, KUD Belec i Olditmer kluba VW Buba. Domaćin vlč. Pušec zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji i pripremi proslave blagdana Gospe Snježne, od muzičkog dijela koji su pripremali Vesna Kovaček i Gradska limena glazba Zlatar, zvonara Ivice Škofa i obitelji, gđi Renati Čaćić Sambolić koja je 13 mjeseci radila pet oltarnika, firmi Sokol Gradnja koji su postavili binu te svima koji su  na bilo koji način pripomogli. Nakon mise mnogobrojni hodočasnici su nastavili druženje u vrtu DVD-a Belec.

 i.s.

20

KOL

Župa Belec hodočastila na Trsat

Objavljeno: 20. kolovoza 2018.   /    Tagovi:  župa belec, trsat, hodočašće, biskup culej

 

I ove godine hodočasnici s područja belečke župe krenuli su na hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj pod vodstvom vlč. Milana Pušeca. Polazak je bio u subotu u 4:30, a uz molitvu i veselo raspoloženje stiglo se na Trsat, gdje su župljani sudjelovali u križnom putu od 9:00. Misno slavlje na otvorenom u 10:00 predvodio je vlč. Cerovečki iz Župe Zlatar, nakon kojeg su vjernici u procesiji ušli u crkvu te nastavili ophod oko oltara Majke Božje Trsatske. Slijedilo je druženje na obali Novog Vinodolskog te polazak prema Belcu uz molitvu i pjesme te animaciju vlč. Pušeca. Na nedeljnoj misi u 11:00 sjetili smo se pok. biskupa Marka Culeja (19.siječanj 1938., Repno kraj Belca - 19. kolovoz  2006., Varaždin), povodom godišnjice smrti. Na misi je bila prisutna i biskupova sestra časna Greta (ili kako je mi bolje znamo Verica) koja je poklonila župnoj crkvi oltarnik. Na misnom slavlju sudjelovali su sjemeništarci Luka Žeželj iz Konjščine i Luka Celčić iz Petrinje.

 i.s.

16

RUJ

Župa Belec hodočastila u Ludbreg, a ubrzo je slijedio zaziv Duha Svetoga povodom početka nove školske godine

Objavljeno: 16. rujna 2018.   /    Tagovi:  župa belec, ludbreg, hodočašće, zaziv duha svetoga

 

U nedjelju 2. rujna Župa Belec  hodočastila je u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg nakon jutarnje mise u 7:00. Svečano misno slavlje kao i procesiju predvodio je vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, a koncelebrirali su varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić te brojni svećenici. Ludbreško svetište je zagovorna crkva Hrvatskog sabora, što je svojim prisustvom pokazao Željko Reiner, potpredsjenik Hrvatskog sabora koji je govorom pozdravio prisutne hodočasnike. Povratak za Belec slijedio je nakon pobožnosti križnog puta koji je počeo u 15:00, a kao i dosad vozio nas je g. Lisek iz Selnice Donje.  Svake  nove školske godine naši školarci i njihovi učitelji novi početak obilježe misnim slavljem - zazivom Duha Svetoga, kako bi nova školska godina bila za đake što uspješnija i ljepša. Misno slavlje u 9:00 predvodio je vlč. Milan Pušec, uz glazbenu pratnju časne Mirjane i pjesmu učenika, koje je za ovo slavlje pripremala vjeroučiteljica Nevenka Puklin. Uz časnu Mirjanu podrška je bila njena kolegica časna Marijana te smo tako u zajedništvu proslavili dan naših školaraca.

 i.s.

23

RUJ

Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 23. rujan 2018.   /    Tagovi:  župa belec, manifestacija, tu v belcu sme doma 2018, varaždinske barokne veceri

 

Ovaj vikend obilovao je raznovrsnim događanjima u belečkoj župi. Već u subotu ujutro 22.rujna primili smo  u posjet i razgledavanje crkve članove udruge Les Amis des Musées d’Art et d’Histoire iz  Luksemburga predvođeni počasnom predsjednicom udruge gđom Marie-Françoise Glaesener, a zatim je u organizaciji udruge Braća Hrvatskog zmaja održana sv. misa na čast Majke Božje Snježne u 11:00. Sv. misu predvodio je vlč. Josip Komorčec, a u koncelebraciji sudjelovali su još  msgr. Lovro Cindori i pater fra Tomislav Glavnik iz Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu. Poslijepodne su belečki barokni biser razgledali članovi KUD-a:“Matija Antun Relković“ iz Davora u Slavoniji te „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog  koji su se u Belcu našli kao gosti na manifestaciji "Tu v Belcu sme doma" koja se održava unutar Dana kajkavske riječi Zlatar. Slijedeći je dan, u nedjelju povodom navedene manifestacije održana  u 11:00 Meša z kajkavskemi popevkami koju je predvodio vlč. Antun Motočić, ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke uz podršku bogoslova Marka Maleka Solgata. Nakon mise održano je izlaganje I. Sambolić o zidnim slikama u belečkoj župnoj crkvi, s fokusom na grafičke predloške arhitekta A. Pozze koje je slikar Ivan Ranger koristio prilikom oslikavanja crkve. Bogati kulturni program manifestacije zaokružen je gostovanjem Varaždinskih baroknih večeri u župnoj crkvi koncertom u 17:00, na kojem su  Anabela Barić (sopran)  te Izidor Erazem Grafenauer (teorba i barokna lutnja) izveli djela C. Monteverdija, S. L. Weissa, F. Cavallija, A. Flackenhagena i G. Frescobaldija.

 i.s.

2

PRO

Slijedi nam Advent i proslava blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara

Objavljeno: 2. prosinac 2018.   /    Tagovi:  župa belec, advent, sv barbara, braća hrvatskog zmaja

 

Zornicom u 8:00 ušli smo u razdoblje Adventa ili Došašća, u kojem se kroz četiri nedjelje pripremamo za blagdan Isusovog rođenja, za Božić. Ovom prvom nedjeljom Došašća ujedno smo zakoračili u novu crkvenu godinu, a da bi početak bio što bolji već sada najavljujemo sv. ispovjed u našoj župi 15. prosinca u 9:00. U organizaciji udruge Braća Hrvatskog zmaja održana je sv. misa povodom blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara u utorak 4. prosinca u 17:00. Sv. misu predvodio je pater fra Tomislav Glavnik iz Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu, a u koncelebraciji sudjelovali su još  msgr. Lovro Cindori, vlč. Josip Komorčec i bogoslov Marko Malek-Solgat.

 i.s.

9

PRO

Božićni koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu

Objavljeno: 9. prosinac 2018.   /    Tagovi:  župa belec, božićni koncert 2018, anabela barić, izidor erazem grafenauer, snježana škreb

 

Misom zornicom u 8:00 proslavili smo drugu nedjelju  Adventa, a posljepodnovni sati bili su rezervirani za pravu glazbenu poslasticu - Božićni koncert klasične glazbe u 18:00 u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu. Nastupali su sopranistica Anabela Barić i Izidor Erazem Grafenauer na gitari i teorbi. Nakon pozdravnog govora vlč. Milana Pušeca koncert je započeo Schuberotovom Ave Mariom, a na repertoiru našle su se klasične kompozicije, od kojih izdvajamo  G. F. Händela: Ombra mai fu te  B. Brittena: Down by the Sally Gardens. Drugi dio koncerta obuhvatio je tradicionalne adventske i božićne pjesme, između ostalih  O kakva to svetlost i Veselje ti navješćujem. Za sam kraj publika je slušala Stille Nacht, pjesu koja ove godine obilježava 200. obljetnicu - naime, 24. prosinca 1818. godine, Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber po prvi puta izveli su pjesmu Stille nacht u Oberndorfu kod Salzburga. Stille nacht ujedno je proglašena kao UNESCO-ova nematerijalna kulturna baština i svjetska pjesma mira te se ove godine posebno slavi obljetnica u Austriji, a Belčanima je stoga posebno drago da su imali prilike uživati u izvedbi Anabele Barić i Izidora Erazem Grafenauera. Organizator koncerta je Župa BDM Snježne u Belcu, što je nastavak lijepe suradnje nakon ovogodišnjeg gostovanja navedenih umjetnika unutar manifestacije Varaždinske barokne večeri. U organizaciji su sudjelovale Snježana Škreb i Ivana Sambolić, a nakon zajedničkog druženja umjetnici su iskazali interes i za daljnju realizaciju glazbenih izvedbi u prekrasnom ambijentu belečke župne crkve.

 i.s.

26

PRO

Svim na zemlji mir, veselje

Objavljeno: 26. prosinac 2018.   /    Tagovi:  božić, župa belec, stefanje

 

Polnoćkom u 24:00 proslavili smo blagdan rođenja Isusa Krista, misno slavlje predvodio je vlč. Ivica Cujzek koji je u svojoj homiliji naglasio važnost darivanja radosti Božića ponajprije među svojim bližnjima, s obitelji. Nakon polnoćke slijedile su čestitke i veselo druženje oko crkve. Jutarnju Božićnu misu u 9:00 predvodio je vlč Milan Pušec, dok je misa u 11:00 bila koncelebrirana- misu je predvodio vlč. Antun Motočić uz našeg domaćeg župnika. Vlč. Pušec se zahvalio svim župljanima koji su sudjelovali i pomagali u radu župe kroz ovu godinu te svima poželio blagoslovljen Božić.

Idućeg dana, na Štefanje slavili smo misu u 9:00, te je tom prigodom vlč. Pušec udjelio blagoslov sjemenja i kukuruza. Na Januševo slijedi još  blagoslov vina u 7:30.

Svim župljnkama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo sretan i blagoslovljen Božić

 

 i.s.

 

 

 

 

 

 

 

6

SIJ

Na tom mladom letu veselimo se!

Objavljeno: 6. siječanj 2019.   /    Tagovi:  novogodišnji koncert, statistika župe,  blagdan tri kralja

 

Novogodišnja  misa  bila je u 11:00, a misu je predvodio vlč. Pušec, koji je ujedno predstavio statitiku naše župe:

krštenivjenčanipokojnicikrizmaniciprvopričesnici 

U subotu, 5. siječnja u župnoj crkvi bio je obred blagoslova vode u 16:00, a zatim je u 19:30 sati KUD Belec po četvrti put organizirao novogodišnji koncert "Na tem mladem letu" u našem baroknom biseru. Koncert su otvorili najmlađi članovi KUD-a, a potom je slijedio nastup sekcije folklornog pjevanja, tamburaške sekcije KUD-a Belec te gostiju vokalistica Kirijales, Klape Bistrica, pjevača Ansambla Lado Vlatke Hlišč i Željka Kveštaka te Hrvatskog gajdaškog orkestra. Svi izvođači su za kraj nastupa zajedno otpjevali Na tom mladom letu na veselje svih okupljenih. Za sam kraj gradonačelnica je svima poželjela sve najbolje u 2019. i proglasila Zlatarsku Božićnicu zatvorenom, a druženje je nastavljeno u blizini crkve gdje su članovi NK Mladost Belec okupljene razveselili kuhanim vinom.  Blagdan Sveta Tri kralja proslavili smo misnim slavljem u 11:00 kojeg je predvodio vlč. Pušec,  a na kraju misnog slavlja slijedio je blagoslov tamjana i zlata te smo tako božićne blagdane proslavili po belečki veselo i u zajedništvu.

 

 i.s.

2017 - 17

2017 - 7

2017 - 38

2017 - 0

2017 - 15

2018 - 18

2018 - 9

2018 - 34

2018 - 25

2018 - 21

 

3

VELJ

Proslavili smo Svijećnicu i Blaževo

Objavljeno: 26. prosinac 2018.   /    Tagovi:  župa belec, svijećnica, blaževo

 

Blagdan Svijećnice tj Prikazanja Gospodinovog u hramu slavi se 2. veljače, a vezan je uz tekst evanđelja po Luki u kojem starac Šimun kaže: "Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga.” U belečkoj župi ovaj blagdan proslavili smo uz blagoslov svijeća i misno slavlje u 9:00 kojeg je predvodio vlč. Milan Pušec. Idući dan, u nedjelju  proslavili smo Blaževo uz blagoslov jabuka i grla. Naše zborašice s najduljim pjevačkim stažem prisjetile su se imendanskih druženja s nekadašnjim župnikom Blažem, koji je i osnovao crkveni zbor. Gđa Ankica Delija nam je obnovila uspomene na tadašnji župni zbor sa zajedničkom fotografijom iz davne 1967.

 

 i.s.

20

OŽU

Planinari su hodočastili u Bistricu, a slijedi nam Dekanatski križni put.

Objavljeno: 20. ožujak 2019.   /    Tagovi:  župa belec, svijećnica, blaževo

 

U nedjelju 10. ožujka članovi HPD-a Belecgrad organizirano su hodočastili po 18. put u Mariju Bistricu, slaveći svog zaštitnika sv. Bernarda. Polazak i okupljanje bio je u 6:00 ispred župne crkve, a kroz 5 sati laganog hoda stiglo se do Marije Bistrice gdje je planinare dočeklo domaće društvo HPD Grohot. Nakon svečane mise u 11:00, okupljeni planinari su se veselo podružili, a kao i svake godine organizirani prijevoz vratio je naše planinare u Belec. Tijekom korizme pozvani smo činiti pokornička i dobra djela, a tom prigodom potičemo sve vjernike da se pridruže Dekanatskom križnom putu koji će biti u subotu  30.ožujka s polaskom od župne crkve u Konjščini u 9:00. Proći će se  14 postaja trasom uz naselja Bočadir, Donja Batina, Gornja Batina te sa misnim slavljem po završetku križnog puta u Belcu u crkvi sv. Marije Snježne. Duljina trase je kojih 12,5 km, a okrepa za sve sudionike križnoga puta bude u vatrogasnom domu u Belcu nakon sv. mise. Svakako potičemo i na sudjelovanje na 63. planinarskom križnom putu 6. i 7. travnja ove godine, u organizaciji Planinarske Bratovštine sv. Bernarda. Dvodnevni križni put prolaziti će kroz Belec, Lepoglavu i Macelj, a prijaviti se možete u  Uredu za Pastoral mladih 01. 04. od 16 do 18 sati. Tko nije u mogućnosti doći na prijave, može uplatiti na žiro račun Bratovštine: Kotizacija za pokrivanje troškova organizacije je 30 kuna + organizirani prijevoz u oba smjera 70  kuna. Podaci za uplatu: PRIMATELJ: Planinarska bratovština svetog Bernarda, Bistrec 38, Lug Samoborski IBAN: HR0424030091120005250 UPLATITELJ: ime župe/grupacije i broj osoba OPIS PLAĆANJA: 63. PKP; POZIV NA BROJ: datum uplate;  OBAVEZNO e-mailom poslati potvrdu o uplati! mail: pkp.sv.bernard@gmail.com. Također se možete javiti i bogoslovu Marku Maleku Solgatu za predbilježbe za 63. planinarski križni put.

 

 i.s.

31

OŽU

Mnogobrojni vjernici sudjelovali su u Dekanatskom križnom putu

Objavljeno: 31. ožujak 2019.   /    Tagovi:  župa belec, dekanatski križni put, dvd belec

 

U subotu 30. ožujka održana je pobožnost Križnog puta Zlatarsko-belečkog dekanata kojim se kroz 14 postaja prošlo kroz područja Župe Sv. Dominika Konjščna, Župe Uznesenja BDM Zlatar i Župe Sv. Marije Snježne Belec. Okupljanje i polazak bio u 9:00 od crkve sv. Dominika u Konjščini nakon uputa domaćina vlč. Milana Pušeca i pozdravnih riječi dekana vlč. Stjepana Prugovečkog iz Župe Sv. Mihaela arkanđela Mihovljan. Iz župne crkve sv. Dominika tako je krenula povorka od 293 vjernika s domaćim župnikom vlč. Pušecom i dekanom vlč. Prugovečkim te župnicima vlč. Petarom Repićem iz Zlatar Bistrice, vlč. Dragutinom Cerovečkim iz Zlatara, vlč. Tomislavom Božićekom iz Lobora i bogoslovom Markom Malekom Solgatom iz Konjščine. Prolazeći kroz naselja dodatno su se vjernici priključili u sudjelovanju u pobožnosti Križnog puta. Najposebniji trenutak bio je prolazak od 12. postaje kada Isus umire na križu koji su vjernici prošli u potpunoj tišini do 13. postaje kod poklonca - Kalvarije u Belcu. Nakon završene pobožnosti Križnog puta sljedilo je misno slavlje kojeg je predvodio dekan vlč. Stjepan Prugovečki  u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, a nakon mise hodočasnici su se okrijepili u vrtu DVD-a Belec gdje je župa domaćin pripremila okrepu. Idući dan, u nedjelju proslavili smo sv. misu u 9:00, nakon koje je vlč. Milan Pušec uz bogoslova MArka Maleka Solgata blagoslovio novo navalno vozilo DVD-a Belec. Nakon blagoslova vozila održana je godišnja skupština društva, na kojoj je sudjelovala i naša gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek.

 

 i.s.

8

TRA

Slijedi nam korizmeni koncert kao uvod u Veliki tjedan

Objavljeno: 8. travanj 2019.   /    Tagovi:  župa belec, hrba, anabela barić, franko klisović, stabat mater

 

U Župi BDM Snježne u Belcu korizmeno vrijeme posebno ćemo obilježiti koncertom koji će se održati u Velikom tjednu, u srijedu 17. travnja u 19:30 u župnoj crkvi sv. Marije Snježne, jednom od najljepših baroknih interijera Hrvatske. Nastupiti će Hrvatski barokni ansambl te solisti Anabela Barić (sopran) i Franko Klisović (kontratenor), koji će izvesti jednu od najljepših i najiskrenijih marijanskih molitvi -  Stabat Mater dolorosa (Stala plačuć tužna mati). Ovaj srednjovjekovni napjev izvesti će se u Belcu prema talijanskom skladatelju Giovanniju Battisti Pergolesiju (1710.-1736.) koji je ovaj napjev uglazbio 1723.  U goste nam dakle dolaze Hrvatski barokni ansambl, koji je najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama.mAnsambl je utemeljen 1999. godine, i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije – instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe. Ravnateljica popularne HRBA-e je renomirana violinistica Laura Vadjon. Nadalje, na koncertu će nastupati sopranistica Anabela Barić, koju već jako dobro znamo jer ovo će biti već treći njezin nastup u Belcu. Zajedno s Anabelom nastupa kontratenor Franko Klisović, student dirigiranja u klasi mo. Mladena Tarbuka i mo. Tomislava Fačinija. Krajem 2015. počeo se baviti pjevanjem pod mentorstvom jedne od najuglednijih pjevačica i vokalnih pedagoginja Martine Gojčete-Silić. Nakon samo nekoliko mjeseci dobio je ulogu u Händelovoj „Agrippini” kao Ottone s kojim je debitirao u HNK u Zagrebu. Nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom i vokalnim ansamblom Antiphonus.

Ovim koncertom ulazimo u Veliki tjedan, nakon kojeg slijedi proslava Uskrsa koji se u belečkoj župi obilježava na poseban način velikom procesijom koja ima tradiciju dulju od sto godina te na kojoj sudjeluju mnogobrojne belečke udruge kao i vjernici hodočasnici. Mnogima je ostala zapamćena jer je ovu procesiju vrlo često predvodio biskup Marko Culej, prvi biskup Varaždinske nadbiskupije, a 2007. procesiju predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup metropolit Zagrebačke nadbiskupije. Ove godine procesija s Presvetim krenuti će na Uskrs u 16:00 od kapele sv. Jurja prema crkvi sv. Marije Snježne. Presveti Oltarski Sakrament bude izložen u belečkoj monstranci koja glasi za jednu od najljepših baroknih monstranci kontinentalne Hrvatske, a procesiju i blagoslov predvodit će dekan Zlatarsko Belečkog dekanata vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan.

 

 i.s.

18

TRA

Stabat mater u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu

Objavljeno: 18. travanj 2019.   /    Tagovi:  župa belec, hrba, pou zlatar,  anabela baric, franko klisovic, west gate

 

Ulazak u Veliki tjedan u Župi BDM Snježne u Belcu obilježili smo korizmenim koncertom u srijedu 17. travnja u 19:30 u župnoj crkvi sv. Marije Snježne.  Nakon pozdravnih riječi domaćina vlč. Milana Pušeca  Hrvatski barokni ansambl te solisti Anabela Barić (sopran) i Franko Klisović (kontratenor),  izveli su  Stabat Mater dolorosa (Stala plačuć tužna mati), srednjovjekovni napjev koji potiče na razmatranje boli Blažene Djevice Marije poradi Isusove muke. U Belcu je ovaj napjev izveden prema Giovanniju Battisti Pergolesiju (1710.-1736.), a izvedbom su vrlo oduševili domaću publiku te prisutne predstavnike lokalnih vlasti- gradonačelnicu Jasenku Auguštan Pentek i dogradonačelnika Stanka Majdaka. Nakon koncerta slijedilo je zajedničko druženje na župnom dvoru. U organizaciji koncerta sudjelovali su Župa Belec, POU Zlatar, HRBA i West Gate, a medijski je popratila Televizija Zapad

 i.s.

21

TRA

Uskrs u Belcu

Objavljeno: 21. travanj 2019.   /    Tagovi:  župa belec, uskrs , prosecija, prešencija, vuzem, sv. juraj

 

Vazmeno trodnevlje i ove godine proslavili smo Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak, čitanjem Kristove muke na Veliki petak te Vazmenim bdijenjem na Veliku subotu kod koje je bio blagoslov vatre, vode i hrane. Blagdan Uskrsa proslavili smo jutarnjom misom u 7:00 kod koje je vlč. Pušec udjelio blagoslov hrane. Misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić, ispovjednik nacionalnog svetišta na Mariji Bistrici, a mnogobrojni vjernici i ove godine su sudjelovali na tradicionalnoj Uskrsnoj procesiji u 16:00 sa Presvetim Oltarskim Sakramentom. Procesija je krenula prema župnoj crkvi sv. Marije Snježne od kapele sv. Jurja nakon pucanja Loborskih kuburaša koji su označili početak procesije, a procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je dekan vlč. Stjepan Prugovečki, župnik iz Župe Mihovljan. I ove godine za procesiju je korištena vrlo vrijedna belečka monstranca, koja je dostavljena iz  Riznice zagrebačke katedrale, gdje je inače pohranjena na čuvanje. Procesija ili kako je domaći zovu Vuzmena prešencija, okupila je mnogobrojne vjernike koji su uz pratnju Gradske limene glazbe Zlatar te pjesmu crkvenog zbora hodali do župne crkve sv. Marije Snježne, u kojoj je udijeljen blagoslov pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U svom obraćanju vlč. Prugovečki je naglasio slijedeće: "Uskrs je blagdan nad blagdanima, kada je Krist pobjedio smrt. Krist daje ljudskom životu novi smisao da se isplati živjeti i da se isplati žrtvovati i na taj način biti vjernik koji slijedi Isusa Krista. Crkva danas živi bez obzira na svoju griješnost, svoju slabost - ona je sveta jer ju vodi Duh Sveti; ona je ustanova Isusa Krista i mi smo ta živa crkva. Pokušajmo na taj način slaviti Uskrsnuće naše na boljitak, ljepotu i radost života, to je smisao Uskrsa - ono obraćenje, promjena: evo to je donio  Isus Krist i neka nas ova procesija i ovaj susret obogati kako bismo zaista zaživjeli kršćanskim životom. U toj vjeri danas molimo  za sve naše drage koji danas nisu mogli biti s nama u procesiji, za sve koji trpe, koji su otuđeni, koji možda nisu imali objeda. Ali uskrsli Krist mora biti ona  unutarnja snaga života i zato molimo evo i na te nakane. S tim mislima, braćo i sestre želim svako dobro, neka vas prati i zaštita naše nebeske majke Marije koja je isto bila svjedokom tog ukazanja Isusa Krista kada se on ukazao jednoj od prvih svojoj majci i apostolima kojima je rekao: "Mir vama! Ne bojte se!" Ne bojmo se i živimo u toj vjeri, u toj radosti uskrsnuća Božjega. Amen."

 Domaćin vlč. Milan Pušec naglasio je slijedeće: "Uskrsna procesija je uz svetkovinu Gospe Snježne duša naše župe i u tim danima osjećamo najviše Božju prisutnost među nama." Zatim se uz čestitanje Uskrsa zahvalio svima koji su sudjelovali u procesiji:  predvoditelju vlč. Stjepanu Prugovečkom i župnicima  vlč. Andriji Jamberušu iz Župe Zajezda s ministrantima, vlč. Franji Mezaku iz župe Desinić, vlč. Matiji Knoku rodom iz Lobora, sjemeništarcima  i bogoslovu Marku Maleku Solgatu iz Konjščine koji je vodio zborsko pjevanje. Uz okupljene vjernike u procesiji sudjelovali su gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek,  članovi DVD-a Belec, DVD-a Batina Donja, DVD-a Zlatar,  loborski Čuvari Kristova groba, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec.

 i.s.

 

5

SVI

Florijanovo

Objavljeno: 5. svibanj 2019.   /    Tagovi:  župa belec, biskup marko culej, florijanovo, antun stefan

 

Blagdan sv. Florijana, zaštinika vatrogasaca ove godine smo zbog nevremena proslavili u župnoj crkvi sv. Marije Snježne misnim  slavljem u 11:00 kojeg je predvodio vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. U koncelebraciji je sudjelovao vlč. Antun Motočić, a i ove nedjelje s nama je bio bogoslov Marko Malek Solgat iz Konjščine. Vlč. Štefan je u svojoj homiliji istaknuo primjer ljubavi prema Kristu sukladno današnjem Evanđelju, kao i iskustvo misionarstva u Beninu. Posebno se sjetio biskupa Marka Culeja i njegovog utjecaja tijekom studija na bogosloviji i u kasnijem svećeničkom poslanju prilikom misionarstva u Beninu: "I on dođe meni u Afriku i za zahvalnu misu kad idem na godišnji - oni mene fale tamo i jedan misionar... a onda mene bilo sram pred mojim biskupom sad. Mene on zagrli, i ja velim: "Niš to ne bi bilo da Vas nije bilo. Da ste me stirali, niš ne bi bilo od mene. "  A veli on meni: "Znaš, svaki je igral svoju ulogu." Hoću reći, što,  braćo i sestre? Preveše vam je teško, a da si još komplicirate život. Budimo jednostavni jedni s drugima, budimo dobri, pomozimo tamo gdje možemo, takav je naš Bog sa svima nama. Ne želi nama nikakve komplekse i misliti joj kak je..sve bu dobro, ja sam s vama u sve dane, Amen!"

Florijanovo se inače  u našoj župi slavi svečanom procesijom od župne crkve do kuće pok. biskupa Marka Culeja, prvog biskupa Varaždinske nadbiskupije u kojoj sudjeluju uz vjernike, članovi DVD-a Belec, Belečke mažoretkinje te Gradska limena glazba Zlatar i crkveni zbor. Lijepo vrijeme ovaj put je izostalo pa ovaj put nije bilo procesije, a nažalost u nevremenu je u popodnevnim satima stradala naša kalvarija.

 i.s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com