Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

 

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

 

 

 

21

VELJ

Korizma

Objavljeno: 21. veljače 2018.   /    Tagovi: korizma

 

 

Korizma je razdoblje koje traje 40 dana i počinje na Pepelnicu - čistu srijedu. U svojim korizmenim porukama katolički biskupi diljem svijeta pozivaju vjernike da u vrijeme priprave za Uskrs više promišljaju svoju vjeru i pripadnost Kristu, učvrste svoju povezanost sa Crkvom te da se više posvete svojoj obitelji i ljudima oko sebe, posebno onima kojima je na bilo koji način potrebna pomoć. Vrijeme je velikih obećanja i nada. Korizmeno vrijeme je vrijeme da svatko od nas osjeti kako ga Krist potiče, da budemo bliži Bogu kroz post i molitvu i dobra dijela.

 

18

SIJ

Kapela sv. Jurja i belečka monstranca u novom ruhu

Objavljeno: 18. siječnja 2018.   /    Tagovi: kapela sv. jurja, belečka monstranca,

 

 

U prosincu su završena dva projekta na kulturnom blagu naše župe - na kapeli sv. Jurja završeni su radovi na krovištu tornja, dok je belečka pokaznica dobila kovčeg kako bi se mogla pravilno pohraniti i transportirati. Na kapeli sv. Jurja provode se radovi na arhitekturi zadnje tri godine. Valja napomenuti kako se radovi na kapeli sv. Jurja  s većim prekidima odvijaju od 1947. godine. Zatečeno stanje bilo je slijedeće: krovna konstrukcija i pokrov broda i sakristije su teže oštećeni, vidljive su pukotine u zabatnim zidovima unutar prostora krovišta, neadekvatna građevinska limarija i gromobran te vlaga i soli u prizemnoj zoni. U recentnoj fazi radova konzervirane su zidne slike u brodu i svetištu crkve. Izrađena je projektna dokumentacija i rekonstruirano krovište svetišta i trijema crkve, kao i korekcije drenaže te u 2016. radovi na rekonstrukciji krovišta broda. Program  u 2017. obuhvatio je radove na sanaciji zabatnih zidova broda i rekonstrukciji krovišta sakristije, izvedbu gromobranske instalacije i konzervatorsko-restauratorske radove na kamenu, kao i novo krovište tornja. Radovi su se izvodili pod nadzorom Odjela za interventni pristup graditeljskom nasljeđu HRZ-a pod voditeljstvom Ane Škevin Mikulandra, više konzervatorice arhitektice.

Inicijativom gđe Kalaj belečka monstranca će se moći prenositi uz minimalni rizik od oštećenja. U petak, 8.12.2017. u riznicu zagrebačke katedrale stigla je kutija za belečku monstrancu koja se čuva spomenutoj rizici. Zahvaljujući gospođi Kalaj na daru za riznicu ali i belečku župu, belečka pokaznica će se sada lakše moći prenositi do Belca kamo i pripada. Također zahvaljujemo bogoslovu Marku Malek-Solagatu iz susjedne župe Konjščina koji je ustupio fotografije i podijelo s nama ovu lijepu vijest.

 

                                                                                                                                                      i.s.

6

SIJ

Sretna 2018.!

Objavljeno: 6 siječanja2018.   /    Tagovi: novogodišnji koncert, kud belec, sveta tri kralja

 

 

U petak 5. siječnja u 19:30 sati KUD Belec po treći put organizirao je novogodišnji koncert "Na tem mladem letu" u našem baroknom biseru. Koncert su otvorili najmlađi članovi KUD-a, a potom je slijedio nastup sekcije folklornog pjevanja, tamburaške sekcije KUD-a Belec te gostiju ŽVG “Kajda”, ŽVS Kušlec, profesora klarineta Miroslava Sentea te solist tenora Đanija Stipaničeva, koji su na kraju koncerta zajednički otpjevali Na tom mladom letu i tako oduševili mnogobrojnu publiku. Sve najbolje u 2018. okupljenima zaželjeli su gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek i dogradonačelnik Stanko Majdak, koji su ujedno ovim koncertom zatvorili manifestaciju Zlatarska božićnica. Blagdan Sveta Tri kralja proslavili smo misnim slavljem kojeg je predvodio vlč. Motočić, dok je nedjeljno misno slavlje predvodio vlč. Pušec. Nakon mise članovi ŽPV-a pripremili su malo iznenađenje na župnom dvoru uz dobru kapljicu i oblizeke povodom imendana vlč. Milana Pušeca. Božićni duh u našoj župi bio je prisutan kroz sve ove dane!

                                                                                                                                                      i.s.

1

SIJ

Sretna 2018.!

Objavljeno: 1. siječanj 2018.   /    Tagovi: nova godina, statistika

 

 

Novogodišnja misa u 11:00 koju je predvodio vlč. Pušec okupila je mnoge vjernike  naše župe u zajedničkom slavlju. Na misi je vlč. Pušec predstavio statitiku naše župe sa željom da o navedenim brojkama svaki župljanin savjesno razmisli.

krštenivjenčanipokojnicikrizmaniciprvopričesnici 

Svim župljankama i župljanima, kao i svim ljudima dobre volje želimo uspješnu i sretnu 2018.!

i.s.

2016 - 19

2016 - 6

2016 - 38

2016 - 31

2016 - 13

 

2017 - 17

2017 - 7

2017 - 38

2017 - 0

2017 - 15

 

23

TRA

Proslava blagdana Jurjeva i koncert Zagrebačkih solista u Belcu

Objavljeno: 16. travnja 2018.   /    Tagovi: zagrebački solisti, belec, sv. marija snježna, pou dr. jurja žerjavića zlatar, koncert, jurjevo

 

 

Blagdan Jurjeva proslavljen je ove nedjelje, 22. travnja u belečkoj župi misnim slavljem u kapeli sv. Jurja u Belcu u 9:00 kojeg je predvodio vlč. Milan Pušec. Župa Belec jedna je od najstarijih župa u Zagorju te se dugo nazivala Župom sv. Jurja, sve do 1780. kada se nakon izgradnje crkve sv. Marije Snježne mijenja i titular župe. Kapela sv. Jurja u Belcu neizastovni je primjer srednjovjekovne ladanjske sakralne arhitekture s elementima romanike na tornju, a unatrag par godina na kapeli vrše se stručni konzervatorsko-restauratorski radovi, kako bi i dalje mogla primati vjernike. Poslijepodne bila je pak prava poslastica za uho -  u 18 sati, Zagrebački solisti održali su koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu sa sljedećim programom:

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136

Allegro /Andante / Presto

Luka Sorkočević: Treća simfonija u D-duru

Allegro / Andante / Presto

Benjamin Britten: Jednostavna simfonija, Op. 4

Živahni Bourrée / Razigrani Pizzicato/ Sentimentalna Sarabanda/ Šaljivi Finale

Zagrebački solisti održali su od svog osnivanja 1953. preko 4000 koncerta na svim kontinentima, kao i u najprestižnijim koncertnim dvoranama, a ove nedjelje su po prvi puta koncertirali u prekrasnom baroknom ambijentu belečke župne crkve. U sastavu Zagrebačkih solista je jedanaest muzičara:

Krunoslav Marić – koncertni majstor

Đana Kahriman, Saki Kodama Bedić, Mislav Pavlin, Davor Philips, Ivan Novinc – violine

Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole

Smiljan Mrčela, Zlatko Rucner – violončela

Mario Ivelja – kontrabas

Svojom izvedbom Zagrebački solisti oduševili su domaću publiku, koju su dodatno nagradili izvedbom još dva komada: tri stavka iz Rumunjskih plesova Bele Bartoka te Mozartovim Prestom s prvog dijela koncerta. Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture te uz organizacijsku podršku POU dr. Jurjević Zlatar i Župe Belec, kao još jedan u nizu kulturnih događaja kojim se na blagdan sv. Jurja slavi Dan županije te Dan Grada Zlatara.

 

 i.s.

16

TRA

Zagrebački solisti dolaze u Belec

Objavljeno: 16. travnja 2018.   /    Tagovi: zagrebački solisti, belec, sv. marija snježna, pou dr. jurja žerjavića zlatar, koncert,

 

U nedjelju, 22. travnja u 18 sati, Zagrebački solisti održat će koncert u crkvi Svete Marije Snježne u Belcu. Zagrebački solisti održali su od svog osnivanja 1953. preko 4000 koncerta na svim kontinentima, kao i u najprestižnijim koncertnim dvoranama  te ove nedjelje dolaze po prvi puta koncertirati u prekrasnom baroknom ambijentu belečke župne crkve. Na programu će biti izvedena sljedeća djela

Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136

Allegro /Andante / Presto

Luka Sorkočević: Treća simfonija u D-duru

Allegro / Andante / Presto

Benjamin Britten: Jednostavna simfonija, Op. 4

Živahni Bourrée / Razigrani Pizzicato/ Sentimentalna Sarabanda/ Šaljivi Finale

Zagrebački solisti:

Krunoslav Marić – koncertni majstor

Đana Kahriman, Saki Kodama Bedić, Mislav Pavlin, Davor Philips, Ivan Novinc – violine

Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole

Smiljan Mrčela, Zlatko Rucner – violončela

Mario Ivelja – kontrabas

Koncert će se održati uz potporu Ministarstva kulture te uz organizacijsku podršku POU dr. Jurjević Zlatar i Župe Belec.

 

 i.s.

1

TRA

Sretan Uskrs!

Objavljeno: 1. travnja 2018.   /    Tagovi: uskrs, procesija, vazmeno bdijenje, knok, pušec, prugovečki

 

Vazmeno trodnevlje proslavili smo Misom večeri Gospodnje na Veliki četvrtak. U obredu Velikog petka čitala se muka po Ivanu, dok je na Vazmenom bdijenju na Veliku subotu bio blagoslov vatre, vode te hrane. Uskrs, jedan od najvećih blagdana rimokatoličke crkve kojim slavimo pobjedu života nad smrću proslavili smo u belečkoj župi  jutarnjom misom u 7:00 kod koje je vlč. Pušec udjelio blagoslov hrane. Misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić, ispovjednik nacionalnog svetišta na Mariji Bistrici, a s velikim veseljem vjernici su dočekali početak tradicionalne Uskrsne procesije sa Presvetim Oltarskim Sakramentom kojeg je nosio dekan vlč. Stjepan Prugovečki. Ova procesija ima svoju tradiciju dulju od sto godina te je ove godine za ovo slavlje korištena vrlo poznata belečka monstranca, koja se inače čuva u Riznici zagrebačke katedrale. Procesija ili kako je domaći zovu Vuzmena prešencija, započela je u 16:00 od kapele sv. Jurja, okupila je mnogobrojne vjernike koji su uz pratnju Gradske limene glazbe Zlatar te pjesmu crkvenog zbora hodali do župne crkve sv. Marije Snježne, gdje je udjeljen blagoslov sa Presvetim Oltarskim Sakramentom. Ove godine su u slavlju sudjelovali uz vlč. Stjepana Prugovečkog i domaćina vlč. Milana Pušeca još vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Vladimir Drnetić iz Župe Lobor, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Matija Knok koji studira u Rimu dok je ceremonijar bio Marko Malek Solgat, student na završnoj godini bogoslovije. Dekan vlč. Prugovečki uputio je poruku okupljenim vjernicima da je Krist živ i prisutan među nama, kako je Božji put -  put muke, trpljenja i križa, i žrtve, a i put koji vodi u vječnost. Uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, dogradonačelnik Stanko Majdak, članovi DVD-a Belec, DVD-a Batina Donja, loborski Čuvari Kristova groba, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec.

 

 i.s.

16

OŽU

Belčanka Martina Bočkaj Geissler postala članicom Župskog vijeća Hrvatske katoličke župe Rosenheim

Objavljeno: 11. ožujka 2018.   /    Tagovi: katolička župa rosenheim, martina bočkaj geissler, župsko vijeće

 

U nedjelju 25. veljače održan je izbor novih članova župskog vijeća Hrvatske katoličke župe u Rosenheimu, a jedna od kandidatkinja koja je izabrana u župsko vijeće je naše gore list - Martina Bočkaj Geissler, naša nekadašnja orguljašica. Okupljeni vjernici glasali su nakon sv. mise koju je predvodio župnik fra Frano Čugura te predstavljanja budućih krizmanika u crkvi Krista Kralja (Christ König). Hrvatska katolička misija osnovana je 12. rujna 1973. nakon povećanja broja hrvatskih katolika na navedenom području, a 2014. mijenja ime u Hrvatska katolička župa Rosenheim te broji oko 3000 vjernika. Martina Bočkaj Geisseler do sada je bila uključena u rad župe Rosenheim kroz crkveno pjevanje, a kao članica župskog vijeća bavit će se radom s mladima što je u neku ruku nastavak bavljenja onim po čemu je u Belcu pamtimo: orgulje i pjesma najprije s mladima, a kasnije u mješovitoj zbornoj ekipi. Sviranjem i vođenjem zbora u Belcu bavila se do rujna 2011., kada odlazi na rad u Njemačku kao učiteljica za đake hrvatske dijaspore, a sada osim što radi kao profesorica hrvatskog jezika studira i teologiju.

Martini želimo puno uspjeha u daljnjem radu.                                                                                                                    i.s.

11

OŽU

Sudjelovali smo u križnom putu i hodočastili na Bistricu

Objavljeno: 11. ožujka 2018.   /    Tagovi: korizma, križni put, hodočašće, hpd belecgrad, marija bistrica

 

Zagorski bregi bili su ovog vikenda prepuni hodočasnika: u subotu je održan križni put Zlatarsko-belečkog dekanata te hodočašće planinara u Mariju Bistricu. Križni put Zlatarsko-belečkog dekanata započeo je u 9:00 od župne crkve sv. Ane u Loboru nakon kraćeg obraćanja domaćina vlč. Vladimira Drnetića i dekana vlč. Stjepana Prugovečkog, a obred križog puta obuhvatio je područja tri župe dekanata: župu Lobor, župu Belec te župu Zlatar. U križnom putu Zlatarsko-belečkog dekanata učestvovalo je 150 vjernika te župnici vlč. Vladimir Drnetić, vlč. Stjepan Prugovečki, vlč. Milan Pušec te vlč. Dragutin Cerovečki. Između postaja hodočasnici su molili krunicu i pjevali korizmene napjeve te su se tako obišla naselja Martinščina, Gornja i Donja Batina te završno Zlatar gdje je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano misno slavlje kojeg je predvodio vlč. Stjepan Prugovečki. Slijedećeg dana, u nedjelju održano je hodočašće planinara - 17. Romarski put, kojim planinari hodočaste na Mariju Bistricu i slave svojeg zaštitnika, sv. Bernarda. S područja belečke župe na hodočašće je krenulo 30 planinara, članova HPD Belecgrad u 6:00 od crkve sv. Marije Snježne u Belcu. Planinari su pješačili starim romarskim putem kojim se i nekad hodočastilo Majci Božjoj Bistričkoj, a tijekom pješačenja  pridružili su se i ostali vjernici. Starom romarskom stazom obišle su se slijedeće točke: Belec -  D. Batina - Brlekovo - Lipovec - Vinski Vrh - Marija Bistrica. Kraći odmor uz okrepu i molitvu bio je na Vinskom Vrhu gdje je za hodočasnike bila otvorena nedavno obnovljena kapelica Blažene Djevice Marije. Najveći broj okupljenih planinara bio je s područja Krapinsko-zagorske županije.Vrhunac hodočašća planinara bilo je svečano misno slavlje u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u 11:00 kojeg je predvodio rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević.

i.s.

7

OŽU

Nedeljnu misu pratio mali zbor, a ovaj vikend slijede nam duhovna pješačenja

Objavljeno: 7. ožujka 2018.   /    Tagovi: korizma, mali zbor, križni put, hodočašće, hpd belecgrad, marija bistrica

 

 

Nedjeljnu sv. misu u 11:00 pratio je mali zbor te je tako uljepšao 3. korizmenu nedjelju, a svoju podršku su dale i mame, koje su se priključile u Službi riječi. U pripremanju ovakvog misnog slavlja sudjelovali su vjeroučiteljica Nevenka Puklin te orguljaš Karlo Frtalj. Nadolazeći vikend je vrlo bogat događanjima koji su na dobrobit kak duše tak i tijelca. U subotu nam slijedi križni put Zlatarsko-belečkog dekanata s polaskom u 9:00 kod crkve sv. Ane u Loboru. Proći će se Martinščina, Donja Batina te je zadnja točka Zlatar, gdje će se održati misno slavlje u 11:00. U nedjelju pak naši planinari sudjeluju u 17. Romarskom putu, kojim planinari hodočaste na Mariju Bistricu i slave svojeg zaštitnika, sv. Bernarda. Članovi HPD-a Belecgrad pozivaju sve zainteresirane da se pridruže hodočašću, a polazak bude u 6:00 od crkve sv. Marije Snježne u Belcu. Planinari će pješačiti starim romarskim putom kojim su Belčani nekad hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj, a pridružiti se možete na bilo kojoj točki staze poteza Belec (6:00) -  D. Batina (6:40)- Brlekovo (7:20)- Lipovec (8:00)- Vinski Vrh (9:30)- Marija Bistrica(10:45). Nakon sv. mise u 11:00, hodočasnici se mogu okrijepiti obližnjim restoranima te u dogovoru slijedi organizirani povratak u Belec.

Vidimo se!

i.s.

 

 

 

 

 

 

 

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

 

 

 

25

PRO

Sretan Božić svim ljudima dobre volje!

Objavljeno: 25. prosinac 2017.   /    Tagovi: božićno vrijeme, blagoslov obitelji

 

 

Polnoćkom u 12:00 proslavili smo Božić, blagdan Kristovog rođenja. Svečano misno slavlje predvodio je naš vlč. Milan Pušec uz pratnju zborske pjesme. Polnoćka je već tradicionalno okupila veliki broj vjernika. Na Božić bile su dvije mise: misu u 9:00 predvidio je vlč. Pušec, dok je misu u 11:00 predvodio vlč. Motočić, ispovjednik na Mariji Bistrici. Na blagdan sv. Stjepana na misi u 11:00 vlč. Pušec je udijelio blagoslov kukuruza, dok je idućeg dana na Januševo/Ivanje na misi u 7:30 bio blagoslov vina. Tako je župa Belec na već tradicionalni način proslavila Božićne blagdane, u zajedništvu i radosti. Posebno se radujemo Novogodišnjem koncertu kojeg po treći put organizira KUD Belec , 5. siječnja u 19:30 u našoj župnoj crkvi. Prije koncerta održati će se Nebo želja, puštanje letećih lampiona na igralištu NK Mladost Belec. Detaljan program koncerta je na linku:

Novogodišnji koncert.png

Svim ljudima obilje Božjeg blagoslova povodom Božića!

 

i.s.

20

PRO

Bliži nam se Božić

Objavljeno: 20. prosinac 2017.   /    Tagovi: božićno vrijeme, blagoslov obitelji

 

Još nekoliko dana nas dijeli od najljepšeg kršćanskog blagdana - Božića! Kroz Advent smo se pripremali za ovaj blagdan, u subotu 16. prosinca od 9:00 bila je ispovijed u našoj župi te će se ove nedjelje zapaliti i četvrta svjećica adventskog vijenca pa ako se niste stigli ispovijediti, preporuka je da se pristupi ovom sakramentu pomirenja: u Mariji Bistrici budu svećenici ispovijedali kroz ovo razdoblje. Raspored misa je na naslovnoj stranici, a ovdje možete pogledati raspored blagoslova obitelji:

27.12. od 8:30 - G. Batina, Lončari, Znož (poč. kuća V. Borgudan i završetak kod kuće ob. Kallay)

28.12. od 8:30 - Petruševec, Vižanovec, Kukci, Kušci, Pikutići (poč. kuća F. Kramara. završetak kod kuće S. Puklina)

29.12. od 8:30 - D. Selnica, Jankovići, Borgudani (poč. kuća D. Brčića i završetak kod kuće D. Borgudana)

30.12. od 8:30 - G. Selnica (poč. od kuće A. Kosalec i završetak kod kuće G. Kosalec)

02.01. od 8:30 - Belec (poč. od kuće Đ. Rožić i završetak na župnom dvoru)

03.01. od 8:30 - Juranščina (poč. od kuće V. Topolski i završetak kod kuće P. Šarkanj)

04.01. od 8:30 - M. Repno (poč. od kuće V. Posinjak i završetak kod kuće biskupa Culeja

          od 13:00 - B.Završje, Puklini (poč. od kuće B. Hatz i završetak kod kuće  D. Puklin)

06.01. od 17:00 - Ščrbinec ( poč. od kuće M Pavlin i završetak kod ob. Kiš Šaulovečki)

 

i.s.

20

STU

Događanja u studenom

Objavljeno: 20. studeni 2017.   /    Tagovi: svi sveti, belec, nena puklin, karlo frtalj, sv. juraj belec

 

U ovom mjesecu obilježili smo blagdan Svih Svetih, uz blagoslov groblja koji je bio nakon jutarnje mise, u 10:15; a su ove nedjelje misu pjesmom pratili naši najmlađi - mlade snage koje su pripremili vjeroučiteljica Nevenka Puklin i orguljaš Karlo Frtalj. Mladi đaci su u pripremama kako bi pjesmom uljepšali misna slavlja prilikom podjele sakramenta Prve Pričesti i Sv. Potvrde, koji slijede u idućoj 2018. Vlč. Pušec se zahvalio svima na uloženom trudu u ime župne zajednice te vrijednim malim pjevačima nakon mise podijelio čokolade. U studenom su nastavljeni radovi na kapeli sv. Jurja: predstoji zamjena krovišta na sakristiji te postavljanje gromobrana na tornju kapele, kao i radovi na zidovima tornja. Radove nadzire HRZ.

 

i.s.

26

RUJ

Tjedan kulture u našem Belcu

Objavljeno: 26. rujan 2017.   /    Tagovi: tu v belcu sme doma, dkr, vbv, z kurečić, i sambolić, meša z kajkavskemi popevkami, trars, straub

 

Ovog četrvrtka 21. rujna 2017. crkvu sv. Marije Snježne posjetila je delegacija stručnjaka iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji surađuju na zajedničkom projektu Crative Europe TRARS . Projekt Tragom umjetnosti obitelji Straub usmjeren je istraživanju i promociji rada i djela članova kiparske obitelji Straub koji su tijekom 18. stoljeća djelovali na području današnje Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a pretpostavlja se da je u Belcu Straubov glavni oltar. Nositelj projekta je HRZ te se nadamo da će se ovim istraživanjem nešto novo saznati o našem baroknom biseru.  Manifestacija Tu v Belcu sme doma po sedmi put je održana u našem Belcu, a naš dan započeo je ove nedjelje 24. rujna organiziranim pješačenjem članova HPD Belecgrad i ljubitelja zdravog kretanja od 8 sati. Posjetitelji su mogli razgledati ponudu i rad naših udruga koji su se prezentirali na štandovima od 10:00.  U 11:00 počela je svečana misa tj. Meša z kajkavskami popevkami koju je predvodio  vlč. dr. Zvonimir Kurečić, prebendar zagrebačke prvostolnice i marčanski arhimandrit. Župni zbor je pratio mešu s pjesmama priređenim iz Cithare octochorde pjesmarice iz 17 st. Nakon Meše slijedilo je izlaganje Ivan Kukuljević Sakcinski i njegov doprinos u istraživanju lokaliteta, kojeg je održala restauratorica HRZ-a Ivana Sambolić. Prošle godine obilježeno je 200 godina od Kukuljevićevog rođenja, a posebno je važan za naš kraj jer njegova majka Antonija rođ. Labaš je iz Lovrečana kraj Zlatara, dok je prvu naobrazbu stakao kod vlč. Josipa  Markulića u obližnjoj Zajezdi. Kako su ove činjenice dosada bila uskom krugu poznate, ciljevi izlaganja bili su osvijestiti publiku o njegovom porijeklu i značaju, te ujedno odati počast osobi koju nazivamo ocem hrvatskog identiteta. U našim krajevima je istraživao natpise u sakralnim objektima, između ostalih i na našim crkvenim zvonima. Nakon izlaganja slijedio je kulturno-umjetnički program u domu DVD-a Belec. U bogatom programu sudjelovali su učenici OŠ Belec, Belečke mažoretkinje, mažoretkinje Društva „Naša djeca“ iz Budinščine, KUD Belec te gostujući Program se nastavio u OŠ Belec, gdje je slijedilo predstavljanje zbornika dječjih radova Pouna smijeha u 18:00. U utorak smo uživali u prekrasnom gostujućem koncertu Varaždinskih baroknih večeri: Istvan Konya izveo je djela srednjeg i zrelog baroka na lutnji te publici približio i objasnio sviranje na ovom instrumentu. A ove subote u Belec nam dolaze stručnjaci iz udruge International Institute for Conservation, a obići će se župna crkva i kapela sv. Jurja!

 

i.s.

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com