Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

Od: Ljubo Gamulin

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

29

STU

Vrijeme došašća

Objavljeno: 29. studenog  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

Prvom nedjeljom došašća ili adventa započela je nova crkvena godina, gdje se kroz četiri nedjelje pripremamo za ponovni dolazak Isusa - Božić. Ova crkvena godina na poseban način nas potiče na dobra djela milosrđa i oprosta jer papa Franjo je ovu godinu proglasio jubilejskom godinom milosrđa, koja započinje 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća Marijina i na pedesetu godišnjicu Drugog vatikanskog koncila. Godina milosrđa trajat će od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga iduće godine. Svi smo pozvani da postanemo misionari milosrđa: Sveta godina milosrđa nikoga ne isključuje!

i.s.

15

RUJ

Manifestacija Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 15. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: tu v belcu sme doma, belec, dani kajkavskih riječi

 

Povodom održavanja 46. Dana kajkavskih riječi u Zlataru koje se održavaju u razdoblju od 19. do 27. rujna, pozivamo sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji Tu v Belcu sme doma ove nedjelje 20.rujna. Manifestcija Tu v Belcu sme doma održava se po peti put, a ove godine će unutar programa manifestacije biti i otvaranje 46. Dana kajkavskih riječi.

Detaljen program događanja:

središte Belca – uz Vatrogasni dom

8.00 Kretanjem do zdravlja – šetnja do Planinarske kuće „Belecgrad“ (organizatori: HPD „Belecgrad“ i OŠ Belec)

10.00 Taktičko – tehnička vježba Vatrogasne zajednice grada Zlatara

Predstavljanje belečkih udruga, OŠ Belec i OPG-a belečkog kraja na štandovima

crkva Marije Snježne

11.00 – 11.40 Sveta misa (školski i župni zbor, vlč. Tihomir Kosec)

11.50 – 12.30 „Naš biskup Marko“ – iz života biskupa Marka Culeja, život i rad u Varaždinskoj biskupiji (međuškolski projekt učenika OŠ Belec i OŠ Đure Prejca, Desinić te suradnika iz Pastorala mladih Varaždinske biskupije)

zabavni vrt DVD-a

13.00 Otvaranje 46. manifestacije Dani kajkavske riječi Zlatar 2015.

Kulturno-umjetnički i zabavni program (KUD Belec, OŠ Belec, Belečke mažoretkinje, KUD Krapina, ŽVS „Kušlec“, Konjščina, Udruga Gotali, Budinščina…)

14.00 Smotra mažoretkinja povodom 10. godina Belečkih mažoretkinja

15.45 Nastup muškog zbora i pratećeg glazbenog sastava Etno-eko društva „Prigorske sam gore list“ iz Blaguše

Grupa „Dečki z bregov“

igralište NK Mladost, Belec

16:00 Utakmica NK Mladost – NK Oroslavje

OŠ Belec

18:00 Predstavljanje dječje slikovnice učenika OŠ Belec „Crvenkapica u Zagorju“

Filatelistička izložba „Crvenkapica u Zagorju“

i.s.

5

KOL

Blagdan naše župe - svetkovina Gospe Snježne

Objavljeno: 5. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

Ove srijede proslavili smo najvažniji blagdan naše župe - blagdan Gospe Snježne, zaštitnice Krapinsko-zagorske županije. Jutarnju misu u 8:00 služio je vlč. Borjan, a u 10:30 bio je blagoslov biste pok. biskupa Marka Culeja, našeg Belčana koji je bio prvi bikup Varaždinske biskupije. Blagoslov je udijelio mons. Antun Perčić iz Varaždinske biskupije, koji je i predvodio svečano misno slavlje u 11:00  uz sudjelovanje župnika Totovića, Drnetića, Cindorija, Motočića, Knoka i Alexisa iz Benina te dekana Zlatarsko belečkog dekanata vlč. Prugovečkog. Uz veliki broj domaćih vjernika te hodočasnika, s nama su bili DVD Belec, DVD Zlatar, DVD Batina Donja, Gradska limena glazba iz Zlatara, crkveni zbor župe, KUD Belec, Belečke mažoretkinje, Udruga VW Buba Hrvatsko Zagorje, Udruge veterana domovinkog rata pripadnika Pumi, Tigrova i Gromova te gradonačelnik Majdak s dogradonačelnicom Auguštan-Pentek. Mons. Perčić je u homiliji istaknuo Marijinu jednostavnost u prihvaćanju i ispunjavanju Božje volje te njezin primjer kako treba srcem slijediti Krista. Na kraju misnog slavlja vlč. Knok iz župe Lobor udijelio je mladomisnički blagoslov, nakon čega je otpjevana himna povodom slavlja Dana domovinske zahvalnosti, a potom je slijedio blagoslov buba i oldtimera ispred župne crkve. Proštenje u Belcu se dalje nastavilo kulturno umjetničkim programom KUD-a Belec u sklopu projekta Go, go NGO! te nastupom Belečkih mažoretkinja u vrtu DVD-a Belc, nakon čega je slijedila tradicionalna vatrogasna zabava.

i.s.

 

1

KOL

Uskoro ćemo proslaviti najveći blagdan naše župe

Objavljeno: 1. kolovoza  2015 .   /    Tagovi: blagdan sv. marije snježne, gospa snježna, belec

 

U srijedu 5. kolovoza proslavit ćemo blagdan Gospe Snježne, najveću svetkovinu naše župe, a Sv. Marija Snježna u Belcu je i zaštinica Krapinsko - zagorske županije. Blagdan Gospe Snježne slavi se 5. kolovoza , prema  legendi koja je nastala u XIII. stoljeću - Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. g. tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu naređujući im da njoj u čast izgrade crkvu na onome mjestu koje će biti označeno snijegom, koji će padati te noći, što se i te noći dogodilo. Na tom mjestu je sagrađena je bazililika pod imenom Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Crkva Sv. Marije Snježne u Belcu izgrađena je u  17. st. nakon čudesnog ukazanja Gospe na području koje se tada nazivao Kostanjevec, nakon čega postaje jedno od važnijih hodočasničkih odredišta u Zagorju.

Svečano misno slavlje bude u 11 sati unutar cinkture župne crkve, a u 10:30 bude otkrivanje i blagoslov biste pok. biskupa Marka Culeja, koja je postavljena unutar cinkture crkve.  Bista je autorsko djelo Kristine Habunek, te diplomski rad pod mentorstvom akademskog kipara Mladena Mikulina. Ljevanje biste izvedeno je u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Svečano misno slavlje predvodit će mons. Antun Perčić iz Varaždinske biskupije, a očekujemo odaziv svećenika iz susjednih župa Zlatarsko belečkog dekanata. Misno slavlje pratit će Gradska limena glazba iz Zlatara.

Pozivamo sve vjernike, sve štovatelje Gospe Snježne da se pridruže zajedničkom svečanom slavlju naše župe!

i.s.

6

SRP

Akcija za prikupljanje financijskih sredstava za nabavu zvona

Objavljeno: 6. srpanj 2015 .   /    Tagovi: zavjetno zvono belec, kristina matačić - najšić, akcija

 

Budući da je veliko zvono iz naše župne crkve zapuklo te više ne može biti u funkciji, članovi novoustanovljenog Župnog ekonomskog vijeća te Župnog pastoralnog vijeća na čelu s vlč. Mirkom Borjanom pokreću akciju prikupljanja financijskih sredstava za izradu novog zvona. Novo zvono bi po veličini i sazvučju odgovaralo originalnom zvonu, te bi se uklapala sa dva manja zvona župne crkve. Originalno zvono je iz 18. st. te je zavjetni dar Kristine – Cecilije pl. Najšić  rođ. Matačić, supruge vicebana kraljevstva Adama Najšića, koja je po zagovoru Blažene Djevice Marije ozdravila od smrtne bolesti te je darovala našoj župnoj crkvi za zavjet  i u znak zahvalnosti donaciju za zvono, a posvećeno je sv. Barbari. Ima natpis na njemačkom jeziku: DURCH FEVER UND FLÁMN MIT MARIA HÍLF BIN ICH GEFLOSSEN. FRANZ KEI SER IN CILLI HA T MICH G OSSEN. 1777.  Dva manja zvona su bila pretaljena  u  Zagrebu o čemu svjedoči natpis na obadva zvona: Dobrovoljnim prinosima župe Belec preljevano 1950. Zbog svoje povijesno – umjetničke vrijednosti veliko zvono se ne smije pretaliti i stoga je potrebno naručiti novo. Troškovi lijevanja zvona, transporta, demontaže i montaže iznosili bi do 130.000,00 kn, što je svakako značajan financijski izdatak za župu. Želja nam je da novo zvono u našoj crkvi čim prije zazvoni, stoga Vas ljubazno molimo da prema svojim mogućnostima  podržite naša nastojanja u nabavci novog zvona. Poštom će biti odaslana obavijest o ovoj akciji diljem župe sa uplatnicom u prilogu, pa ljubazno molimo obratite pozornost na sandučić ovih dana. Svaka, pa i najmanja pomoć je dobrodošla te se unaprijed zahvaljujemo na svakoj donaciji, a ovdje još dodatno objavljujemo IBAN Župe BDM Snježne Belec za sve ljude dobre volje, a voljne priključiti se ovoj akciji: HR 0723600001101948180.

i.s.

9

PRO

Adventski koncert u Belcu

Objavljeno: 9. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, belec, koncert, kultura, hrt

 

Najavljujemo adventski koncert Zbora HRT-a i maestra Anđelka Igreca, varaždinskog skladatelja, dirigenta i orguljaša koji će se održati 19. prosinaca u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu u 12 sati. Program adventskog koncerta obuhvatit će ciklus međimurskih božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl naziva Glasi veseli te jedan od najpopularnijih ostvarenja slavnog engleskog skladatelja Benjamina Brittena – ciklus zborskih skladbi A Ceremony of Carols za zbor, solo glasove i harfu iz 1942. godine. Djelo u devet stavaka uglazbljuje tekst božićne tematike iz zbirke The English Galaxy of Shorter Poems, pisan srednjovjekovnim engleskim. Navedeni program izvest će se prethodno u Muzeju Mimara unutar ciklusa Sfumato u utorak, 15. prosinca (ulaz 50 kn). Niz blagdanskih koncerta Hrvatska radiotelevizija već tradicionalno priređuje u jednom od posebno vrijednih sakralnih ambijenata, spajajući javnosti manje poznato bogatstvo i ljepote naše povijesne sakralne arhitekture s vrhunskim muziciranjem. Nakon Trškog Vrha, Lepoglave, Slavonskog Broda, Virovitice, Osijeka i Preloga, ove godine izbor je pao na jednu od najljepših baroknih crkava Zagorja i Hrvatske – crkvu sv. Marije Snježne u Belcu. Ulaz je besplatan, a snimka koncerta emitirat će se na Božić na HTV-u, čime se uspješno nastavlja promocija naše župne crkve, nakon prošlogodišnjeg prikaza programa Narodil se mladi kralj, nastalog u suradnji HRT-a i Ansambla LADO.

i.s.

20

PRO

Adventski koncert Zbora HRT-a u Belcu

Objavljeno: 20. prosinac  2015 .   /    Tagovi: sv. marija snježna, belec, koncert, kultura, hrt, zbor hrt-a, ciklus sfumato

 

19. prosinac, crkva sv. Marije Snježne u Belcu u 12:00

Zbor HRT-a

Anđelko Igrec/ dirigent

 

Solisti:                                                                                                             Instrumentalni ansambl:

Ivana Garaj Korpar /sopran                                                                     Cristina di Bernardo / harfa

Monika Cerovčec /sopran                                                                        Tamara Coha Mandić / flauta

Martina Borse /alt                                                                                       Hrvoje Philips / viola

Andro Bojanić /tenor                                                                                  Pavao Mašić / orgulje

Miroslav Živković / bariton                                                                       Borna Šercar / vibrafon, zvona

Mladen Klepo /bas

Ove subote održan je vrhunski glazbeni događaj u crkvi sv. Marije Snježene u Belcu. Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Anđelka Igreca, varaždinskog skladatelja, dirigenta i orguljaša majstorski su izveli adventski repertoar ciklusa Sfumato, nastalog kako bi se publici predstavila remek djela hrvatske i svjetske glazbene baštine koja se rjeđe izvode, kao i najnovija djela pisana za zborove. Program adventskog koncerta započeo je jednim od najpopularnijih ostvarenja slavnog engleskog skladatelja Benjamina Brittena – ciklusom zborskih skladbi A Ceremony of Carols za zbor, solo glasove i harfu iz 1942. godine. Djelo u devet stavaka uglazbljuje tekst božićne tematike iz zbirke The English Galaxy of Shorter Poems, pisan srednjovjekovnim engleskim, koje se od 1955. izvodi za mješovite zborove. Na koncertu je zatim izveden ciklus Glasi veseli su doleteli, nastao suradnjom Zbora HRT-a i maestra A. Igreca, koji obuhvaća sedam međimurskih narodnih pjesama s područja Preloga. Zbor HRT-a izveo je unutar ovog ciklusa i pjesmu  Hoj, hoj de si Jožef moj? koja je našoj publici poznata putem igranog prikaza Narodil se mladi kralj, nastalog u suradnji Ansambla Lado i HRT-a,a snimljenog prošle godine u belečkoj crkvi. Prostor crkve bio je premali za mnogobrojnu publiku, koja je vrhunsku izvedbu nagradila velikim pljeskom. Oduševljenoj publici Zbor HRT-a je kao bis izveo hrvatske tradicionalne pjesme počevši s Radujte se narodi te izvedbom Narodil se na kraju, koje su se pjevale zajedno s publikom. Završnica koncerta bila je ono nešto što ćemo još dugo pamtiti jer je uz Zbor HRT-a pjevala publika u kojoj su se nalazili članovi KUD-a INA, KUD-a Kaj Zlatar Bistrica te dječjeg zbora OŠ Belec, tako da je prekrasan barokni prostor crkve bio ispunjen vrhunskim glazbenim zvucima. Koncertu su prisustvovali   prof. I. Lamot, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ, gradonačelnik S. Majdak i dogradonačelnica J. Auguštan Pentek. Nakon koncerta slijedilo je zajedničko druženje izvođača i publike ispred crkve, uz prigodne slastice te je tom prigodom publika mogla upoznati i razmijeniti dojmove s izuzetnim glazbenicima, koji su izrazili želju da se ovakvo gostovanje još koji put ponovi. Bili smo u prilici razgovarati s maestrom A. Igrecom, zborovođom katedralnog zbora "Chorus Angelicus" varaždinske katedrale, solisticom Martinom Borse, harfisticom Cristinom de Bernardo te flautisticom Tamarom Coha Mandić koji su se oduševili bogatim inventarom naše župne crkve. Nakon zajedničkog druženja, dio ekipe HRT-a s Ivanom Kocelj, rukovoditeljicom Radne jedinice Produkcijski odjeli Glazba  posjetili su i razgledali srednjovjekovnu kapelu sv. Jurja. Snimka koncerta održanog u crkvi sv. Marije Snježne  emitirat će se na Božić na prvom programu HTV-a u 12:50.

i.s.

<

1

2

3

4

5

6

>

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 460 040

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com