Župa B.D.M. Snježna - BELEC

NOVOSTI

Maria reparavit quam Adam et Eva perdidit gratiam

 

Kategorije

Tagovi

belec

kurija

potvrda

pričest

juraj

blažena

djevica

freske

marija

crkva

pokaznica

župa

horvat

sveta

ivan

misno

mons.

Komentari

"Odličan sajt! Nadam se da će informacije o bogoatoj prošlosti i kulturi belečkog kraja obići svijet. Vjerujem da će mnogi pohrliti u Belec!"

Od: Ivana Sambolić

"Župa Belec napokon ima svoju stranicu!! Veliko hvala velečasnom Borjanu koji je prihvatio prijedlog izrade sajta i svima koji su ustupili svoje fotografije. Vjerujem da će svatko naći nešto novo i zanimljivo!"

10

VELJ

Novo zvono za crkvu sv. Marije Snježne izliveno u Innsbrucku

Objavljeno: 10. veljače 2017.   /    Tagovi: župa belec, kud belec, novogodišnji koncert, zvono, statistika

 

10. veljače u 15:00 započeo je postupak lijevanja crkvenog zvona za našu crkvu u radionici Grassmayr u Insbrucku, a obrada zvona slijedit će kroz ožujak. Početak lijevanja zvona je svečan događaj te su stoga radionicu Grassmayr pohodili naš župnik vlč. Milan Pušec, zlatarski župnik vlč. Dragutin Cerovečki, gradonačelnik Stanko Majdak i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ prof. Ivan Lamot. Lijevanje zvona izvedeno je zahvaljujući mnogobrojnim donacijama kako župljana, tako i dobrih ljudi, a ovu akciju podržali su Grad Zlatar i Krapinsko-zagorska županija. Za zvono je plaćena druga rata  u iznosu od 115 000,00 kn te još će biti potrebno izdvojiti sredstva za treću ratu, kao i teleskopsku dizalicu i postament za staro zvono.

S akcijom prikupljanja sredstava nastavljamo i dalje te se nadamo da ćemo ovaj poduhvat uskoro privesti kraju. Novo zvono će zazvoniti na Uskrs.

i.s.

7

OŽU

Sastanak medijskih suradnika u Zagrebu, najava planinarskog hodočašća i druge novosti

Objavljeno: 7. ožujak 2017.   /    Tagovi: župa belec, hpd belecgrad,  kvatre, medijski suradnici

 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije organizirao je susret župnih medijskih suradnika u subotu, 4. ožujka 2017. godine u dvorani bl. Alojzija Stepinca na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Susretu je prisustvovalo 40-ak suradnika, gdje je nakon uvodne riječi voditeljice službe za odnose s javnošću HKS-a Suzane Obrovac Lipar, okupljene suradnike pozdravio pročelnik Tiskovnog ureda vlč. Borna Puškarić. Potom je Grzegorz Górnyj, poljski katolički intelektualc i novinar s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom u medijima, održao izlaganje na temu „Uloga i duhovnost laika i župni medijski apostolat“.Ove nedjelje  bila je prva korizmena nedjelja koju smo proslavili misnim slavljem u 11:00, a predstoje nam kvatre - tjedan u kojem  se vjernici posvećuju pokori i obraćenju uz post i molitve. U nedjelju 12. ožujka slijedi tradicionalno godišnje hodočašće planinara na Mariju Bistricu. Okupljanje za hodočašće je rano ujutro u šest sati ispred crkve sv. Marije Snježne u Belcu, nakon čega slijedi put ka Mariji Bistrici koji traje 5 sati hoda. Misa u Mariji Bistrici je u 11:00, nakon čega slijedi druženje planinara i povratak za Belec, za koji je osiguran bus. Nadalje, javljamo tužnu vijest kako je vlč. Martin Mezak, svećenik Varaždinske biskupije i naše gore list, preminuo  u ponedjeljak 27. veljače u mjestu svoje dugogodišnje župničke službe u 71. godini života i 45. godini svećeništva, u župi Maruševac. Rođen je 3. listopada 1946. godine u Gornjoj Batini u župi Belec  (otac Antuna i majka Slave, rođ. Štrkalj). Za svećenika je zaređen 23. travnja 1972. godine u rodnoj župi Belec te je iste godine imenovan duhovnim pomoćnikom u župi Retkovec u Zagrebu, a iduće godine kapelanom u Novoj Gradiški te je na toj službi bio dvije godine. Godine 1982. imenovan je upraviteljem župe Maruševec te ga je na toj službi zatekla iznenadna smrt. Počivao u miru Božjem!

 

i.s.

16

OŽU

Hodočašće planinara i druge novosti

Objavljeno: 7. oćujak 2017.   /    Tagovi: župa belec, hpd belecgrad,  kvatre, medijski suradnici

 

Ove nedjelje 12. ožujka planinari HPD-a Belecgrad sudjelovali su u tradicionalnom hodočašću planinara na Mariju Bistricu, proslavišvi rtko spomendan sv. Benarda - zaštitnika planinara. Polazak četrdesetak hodočasnika bio je u šest sati ispred crkve sv. Marije Snježne u Belcu, a posebne pohvale idu velikom broju mladih planinara. Prije mise u 11:00 sve planinare su dočekali domaćini iz HPD-a Grohot s medenjacima i osvježenjem. Nakon mise slijedilo je druženje planinara u restoranu Dobro mi došel prijatelj, nakon čega je slijedio organizirani prijevoz prema Belcu.

Najavljujemo blagoslov i postavljanje zvona koje se zasada planira 2. travnja u 11:00. Nakon blagoslova slijedi svečano misno slavlje i postavljanje zvona, a detaljniji program ćemo objaviti uskoro.

 

i.s.

17

TRA

Uskrsni blagdani u našoj župi

Objavljeno: 17. travanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, uskrs 2017, uskrsni blagdani, trodnevlje

 

Na Veliki četvrtak ušli smo u uskrsno trodnevlje  Misom večere Gospodnje u 18:00 koju je predvodio vlč. Milan Pušec, koji je i predvodio obrede Velikog petka uz sudjelovanje sjemeništarca Luke Žeželja. Vjernici su se tako mogli na Veliki petek pokloniti Isusovom grobu, kao i na Veliku subotu kada su Kristov grob čuvali članovi DVD-a Belec. Obred Velike subote kod kojeg je udijeljen  blagoslov vatre i vode predvodio vlč. Blaž  Bartol. Dan Kristove pobjede proslavili smo jutarnjom misom u 7:00 kod koje je vlč. Pušec udijelio blagoslov hrane, a misu u 11:00 predvodio je vlč. Antun Motočić. Unatoč promjenjivom vremenu održala se tradicionalna Vuzmena prešencija od kapele sv. Jurja do crkve sv. Marije Snježne u 16:00 sati, koja je okupila veliki broj hodočasnika. Procesiju predvode zastave - tzv. pahi, a središnje mjesto zauzima Presveti Oltarski Sakrament, ispered kojeg belečka bjelina nosi simbole Kristove muke. Zahvaljujući trudu bogoslova Marka Maleka-Solgata iz Konjščine, ove godine Tijelo Kristvo bilo je izloženo u belečkoj monstranci koja se inače čuva u Riznici zagrebačke katedrale zbog izuzetne vrijednosti. Procesiju su pratili Gradska limena glazba Zlatar i župni zbor, a uz okupljene vjernike u procesiji su sudjelovali članovi DVD-a Belec, DVD-a Konjšćina, Belečke mažoretkinje te članovi KUD-a Belec. Blagoslov je predvodio vlč. Matija Knok iz Župe Sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Rijeci, uz domaćeg župnika vlč. Milana Pušeca  i bogoslove Marka Maleka-Solgata, Matije Novačkog, Alena Vrbeka i Kristijana Tušeka.

Uz želje blagoslova Kristove pobjede, donosimo linkove s uskrsnim porukama papae Franje i kardinala Josipa Bozanića:

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=189392

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=189372

i.s.

2

TRA

Mons. Mijo Gorski blagoslovio novo crkveno zvono

Objavljeno: 2. travanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, blagoslov zvona, svečanost, mijo gorski,

 

 Ove nedjelje, 2. travnja 2017. godine u 11 sati u župi sv. Marije Snježne u Belcu, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski blagoslovio je novo crkveno zvono župne crkve. Nakon pozdravnih riječi vlč. Pušeca, učenice OŠ Belec Julija Škof i Ivana Topolski su pozdravile mons. Gorskog uz literarni rad Beliečki zvuon. Odmah nakon blagoslova novog zvona  slijedio je prvi udarac čekićem koji je izveo mons. Mijo Gorski, a potom je je slijedilo svečano misno slavlje, gdje su u koncelebraciji sudjelovali domaći župnik vlč. Milan Pušec, preč. Antun Motočić, ispovjednik bistričkog svetišta te bogoslovi Marko Malek Solgat i te sjemeništarac Luka Žeželj. Mons. Mijo Gorski u svojoj homiliji je naglasio važnost molitve: "Draga braćo i sestre, Isus je doista pravi čovijek i pravi prijatelj, plače nad gubitkom prijatelja i čisto ljudski tiješi sestre. Čuli  smo u Evanđelju da je ljubio cijelu obitelji i tu nam je uzor sućutnog odnosa prema onima koji trpe zbog gubitka voljene osobe. Da ne ostanemo hladni kao kamen sa strane - ne možemo puno, ali naša blizina to je najviše što možemo učiniti. Riječi su prazne, međutim molitvena blizina - ona je moć i ona tiješi.  Ali Isus se prema Lazarovoj smrti ne odnosi samo kao čovijek, nego se odnosi kao i Bog koji pokazuje da je on gospodar života i smrti: Ja sam Uskrsnuće i život. To je temelj naše vjere."

Za vrijeme misnog slavlja izvodila se montaža novog zvona, koje lijevano je u jednoj od najpoznatijih radionica u ovom dijelu Europe u majstorskoj radionici Grassmayr u Insbrucku, a zvono su u Hrvatsku dopratili djelatnici tvrtke Elektro-Bosilj, izvođači monataže zvona uz tvrtku Elektro - Golub. U jutarnjim satima izvedena je demontaža pomoću teleskopske dizalice originalnog zvona iz 18. st., zavjetnog dara Cecilije pl. Najšić rođ. Matačić,  koje nakon puknuća u svibnju 2015. više nije moglo zvoniti.  Ovaj posebno svečani i dugo iščekivani događaj uveličali su župan KZŽ  Željko Kolar, gradonačelnik Stanko Majdak, dogradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, saborski zastupnik Žarko Tušek, načelnik općine Konjščina Mirko Krznar te pročelnica Konzervatorskog Odijela Krapina mr Lana Križaj sa suradnicom Sandrom Zenko. Svečanim misnim slavljem priveden je dvogodišnji projekt nabavke novog zvona kraju te su ovaj radostan događaj uveličale belečke udruge: KUD Belec, DVD Belec i Belečke mažoretkinje, zatim Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Bedekovčina, Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade KZŽ - Tigrovi, Udruga ratnih veterana 2. Gardijske brigade KZŽ - Gromovi, kao i mnogobrojni hodočasnici. Posebno je bilo lijepo primiti hodočasnike iz nekadašnje župe vlč. Pušeca - iz Brckovljana. Blagoslov i misno slavlje pratili su domaći zbor uz muzičku pratnju Karla Frtalja te Zbor mladih iz Lonjice IHTIS (Župa Brckovljani) s orguljašicom Anom Lisičak, studenticom Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Biskupove pozdravne riječi na kraju mise bile su popraćene zvonjavom novog zvona, uz aplauz hodočasnika unutar zidova cintora.

Staro zvono izloženo je unutar cinktora crkve sa sjeverne strane kao zavjetni dar, dijelo naše baštine i sjećanje na zajedništvo tijekom poduhvata prikupljanja donacija za izradu novog zvona koji je započet u ljeto 2015. uz pomoć župnika pok. vlč. Mirka Borjana, nastavljen s vlč. Draženom Radigovićem - privremenim upraviteljem župe u 2016. te priveden kraju sa sadašnjim župnikom vlč. Milanom Pušecem. Sredstva za zvono u iznosu od 130.000,00 kn sakupljena su donacijama župljana i prijatelja župe te Grada Zlatara i Krapinsko-zagorske županije. Ovaj posebni događaj popraćen je putem Jabuka TV-a, a Elektro Bosilj je angažirao i snimanje iz drona pa ćemo uskoro moći vidjeti cijeli događaj iz druge perspektive. Nakon sv. mise slijedilo je zajedničko druženje u vatrogasnom domu pokraj crkve.

beliečki zvuon.pdf

i.s.

29

OŽU

Blagoslov i montaža novog crkvenog zvona

Objavljeno: 29. ožujak 2017.   /    Tagovi: župa belec, blagoslov zvona, svečanost, mijo gorski

 

U nedjelju 2. travnja bude svečani blagoslov novog zvona crkve sv. Marije Snježne u Belcu u 11:00, nakon čega slijedi svečano misno slavlje koje će predvoditi mons. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskup. Blagoslov i misno slavlje pratit će domaći zbor uz muzičku pratnju Karla Frtalja te  Zbor mladih iz Lonjice  (Župa Brckovljani) s orguljašicom Anom Lisičak, studenticom Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Tijekom mise izvest će se demontaža starog zvona i montaža novog te se nadamo da će u nedjelju novo zvono i zazvoniti.

Novo zvono lijevano je u majstorskoj radionici Grassmayr u Insbrucku, budući da je originalno zvono iz 18. st. zapuklo u svibnju 2015. te više nije moglo biti u funkciji. Ovim svečanim blagoslovom i misnim slavljem privodi se dvogodišnji projekt prikupljanja donacija za izradu novog zvona  kraju, zahvaljujući trudu naših župnika pok. vlč. Mirka Borjana, vlč. Dražena Radigovića - privremenog upravitelju župe u 2016. te sadašnjeg župnika vlč. Milana Pušeca. Sreadstva za zvono sakupljena su donacijama župljana i prijatelja župe te Grada Zlatara i Krapinsko-zagorske županije.

i.s.

 

4

LIP

Blagdan Duhova

Objavljeno: 4. lipanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, duhovi

 

Misnim slavljem u 11:00 proslavili smo blagdan Duhova - blagdan silaska Duha Svetoga na apostole pedeset dana nakon Uskrsnuća, koji se ujedno slavi kao rođenje crkve. Belečke mažoratkinje su u svečanim uniformama prisustvovale na misnom slavlju. Kao što je to u našoj župi tradicija, ovaj blagdan proslavljen je proštenjem te tradicionalnom zabavom u vrtu DVD-a Belec. Danas smo ujedno imali posjetu uz razgledavanje crkve američkih potomaka obitelji Sambolić, koja je 1910. emigrirala u Pennsylvaniju te su po prvi puta došli u Hrvatsku upoznati svoju rodbinu i korijene. Crkvu su posjetili Michael i Sarah Sambolich.

i.s.

 

28

SVI

Prva Sv. Pričest

Objavljeno: 28 svibanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, prva pričest, nevenka puklin, milan pušec

 

U župi BDM Snježne u Belcu proslavljena je u nedjelju  28. svibnja  prva Sveta Pričest misnim slavljem u 11:00, kojeg je predvodio vlč. Milan Pušec. Sakrament Svete Pričesti primilo je 13 prvopričesnika. Za ovaj važni dan male đake pripremali su  vjeroučiteljica Nevenka Puklin te vlč. Pušec, a svoj doprinos su dale i mame Snježana i Mateja, koje su bile čitači. Mali prvopričesnici su pjesmom pratili misno slavlje uz pratnju orguljaša Karla Frtalj. Nakon mise slijedilo je zajedničko fotografiranje s vlč. Milanom Pušec, ravnateljicom OŠ Belec Vericom Havoić, učiteljicama Nikolinom Puklin i Ljerkom Belak te vjeroučiteljicom Nenom.

i.s.

7

SVI

Obilježavanje blagdana sv. Florijana

Objavljeno: 7 svibanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, florijan, dvd belec

 

Svečanom procesijom od župne crkve do kuće pok. biskupa Marka Culeja  u Malom Repnu te misnim slavljem uz kip sv. Florijana obilježili smo blagdan navedenog sveca, zaštinika od poplave i požara. U procesiji, koja je krenula u 16:30 iz Belca, sudjelovali su članovi DVD-a Belec, DVD-a Zlatar te DVD-a Donja Batina, Belečke mažoretkinje te domaći vjernici, kao i prijatelji pokojnog biskupa. Misno slavlje predvodio je vlč. Mirko Totović - prebender Prvostolne crkve, a u koncelebraciji su sudjelovali domaći vlč. Milan Pušec i vlč. Antun Motočić.  Procesiju i misno slavlje pratila je Gradska limena glazba iz Zlatara.

i.s.

23

TRA

Proslavili smo blagdan sv. Jurja

Objavljeno: 23. travanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, uskrs 2017, jurjevo, kapela sv. jurja

 

Misnim slavljem u 9:00 u kapeli sv. Jurja proslavili smo blagdan sv. Jurja, kršćanskog mučenika porijeklom iz Palestine te zaštitnika srednjovjekovnih vitezova i križara, kao i zaštitnika konja. Sv. Juraj bio je vojnik rimske vojske koji je kao vjernik mučen za vrijeme progona kršćana pod carem Dioklecijanom, a često ga se prikazuje kao vojnika koji ubija zmaja, koji simbolizira poganstvo. Navedeni ikonografski predložak koristio je i I. K. Ranger slikajući sv. Jurja za tadašnju župnu crkvu u Belcu, a danas kapelu sv. Jurja.  Sv. Juraj je ujedno i zaštitnik Krapinsko-zagorske županije, a ovim putem zahvaljujemo KZŽ na potpori od 15 000,00 kn za nabavku zvona, koja je dodijeljena putem natječaja Javni poziv za predlaganje projekata za program javnih potreba u kulturi Krapinsko zagorske županije.

Svim Đurđicama, Đurđama, Jurajima, Đurima i Juricama sretan imendan!

i.s.

5

KOL

Proslavili smo blagdan Gospe Snježne

Objavljeno: 5. kolovoz 2017.   /    Tagovi: župa belec, proštenje, gospa snježna 2017, kzž, zaštitnica kzž

 

Proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom u 11:00. Misno slavlje predvodio je vlč. Dominik Jaić iz Vrbovca, a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Josip Ban iz Župe Orehovica, vlč. Vladimir Drnetić iz župe Lobor, vlč. Stjepan Halužan iz Župe Mače, te domaći župnik vlč. Milan Pušec. U slavlju su sudjelovali još vlč. Matija Knok, porijeklom iz susjedne župe Lobor te vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić, bogoslov Marko Malek - Solgat te sjemeništarac Luka Žeželj. U svojoj propovijedi vlč. Luka Jaić je naglasio kako na današnji dan slavimo i dan Domovinske zahvalnosti: "Dan pobijede i Domovinske zahvalnosti podsjeća nas da smo mnogo toga učinili, mnogo toga pretrpjeli mnogo toga izgubili, i u suzama ostavili iza sebe. Ali nam je, draga braćo i sestre, mnogo toga dano odozgor, od dragoga Boga kojemu su upućene nebrojene i iskrene molitve u najtežim trenucima, a kojemu i danas upućujemo  i neprestano molimo za mir  i blagostanje. Za našu divnu domovinu, za naše branitelje, za svaku suzu, za svaku kap znoja i kap krvi prolivene da bi mi ovdje danas stajali ponosna srca." Vlč. Luka Jaić istaknuo je važnost štovanje Gospe Snježne slijedeći njen primjer u vjeri:" Njena Vjera bila je joj je snaga i put kroz sve križeve života, nije shvaćala što joj se događa i zašto to tako mora biti, jednostavno je u vjeri ostala jaka tiho govoreći: Bože neka bude volja tvoja."  Blagdan Gospe Snježne, kad Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, glavno je proštenje belečke župe, koje pohode mnogobrojni hodočasnici još od čudesnog ukazanja u Belcu u 17. st.. S obzirom da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica KZŽ-a, misnom slavlju prisustvovali su predstavnici vlasti: predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te članovi županijske skupštine, kao i predstavnici Grada Zlatara: gradonačelnica Jasenka Auguštan Penetek te dogradonačelnik Stanko Majdak. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec,  Belečke mažoretkinje, KUD Belec i Olditmer kluba VW Buba. Misno slavlje pratila  će Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja vlč. Luka Jaić udijelio je mladomisnički blagoslov, nakon čega je slijedio zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu, te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne. Nakon mise počela je tradicionalna vatrogasna zabava u vrtu DVD-a Belec.

i.s.

28

SRP

Ususret blagdanu Gospe Snježne

Objavljeno: 28. srpanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, proštenje, gospa snježna 2017, kzž, zaštitnica kzž

 

Blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije proslavit ćemo u subotu 5. kolovoza svečanim misnim slavljem u 11:00 u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu. Crkva Sv. Marije Snježne u Belcu izgrađena je u 17. st. nakon čudesnog ukazanja Gospe na području koje se tada nazivao Kostanjevec, nakon čega postaje jedno od važnijih hodočasničkih odredišta u Zagorju. Misno slavlje predvodit će vlč. Dominik Jaić, koji će na kraju misnog slavlja udijeliti mladomisnički blagoslov. Proslavi svetkovine Gospe Snježne prethodit će pobožnost sv. Josipa u srijedu 2. kolovoza u 19:00, te klanjanje Srcu Isusovom u petak,4. kolovoza od 18:00. Blagdan Gospe Snježne, kad Hrvatska ujedno slavi Dan domovinske zahvalnosti, glavno je proštenje belečke župe, a s obzirom da je Majka Božja Snježna u Belcu zaštitnica KZŽ-a, očekuje se dolazak predstavnika županije, župana Željka Kolara i predsjednice Županijske skupštine, Vlaste Hubicki kao i drugih dužnosnika te predstavnike Grada Zlatara. Ovom slavlju će se pridružiti pripadnici braniteljskih udruga, članovi DVD-a Zlatar, Belec i Donja Batina, Belečke mažoretkinje, KUD Belec i Olditmer kluba VW Buba. Misno slavlje pratit će Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Nakon mise održat će se tradicionalna vatrogasna zabava u vrtu DVD-a Belec.

Idući dan, u nedjelju 6. kolovoza obilježit ćemo 90 godina kontinuiranog rada DVD-a Belec. Nakon okupljanja uzvanika i članova, slijedi svečana skupština u 9:00 na kojoj će se dodijeliti diplome i zahvalnice. Nakon skupštine će se formirati ešalon te slijedi polazak na sv. misu u 11:00 u crkvi sv. Marije Snježne, koju će predvoditi vlč. dr. Zvonimir Kurečić. Članovi DVD-a Belec sudjeluju u čuvanju Kristovog groba, u Belčkoj Vuzmenoj prešenciji, koja se kontinuirano održava više od 100 godina, proslavi blagdana sv. Florijana, hodočašću na Mariju Bistricu i manifestaciji Dani kajkavske riječi Zlatar, sudjelovanjem u javnoj vatrogasnoj vježbi. Vatrogasni dom u Belcu sagrađen je na nekadašnjem župnom zemljištu u blizini crkve sv. Marije Snježne, koje je  vlč. Ljudevit Jesih darovao vatrogasnom društvu. Vlč. Jesih je kao član DVD-a Belec 1.09.1937. blagoslovio kamen temeljac budućeg vatrogasnog doma u Belcu, a jedan od vrlo dragih članova bio je prvi varaždinski biskup i naše gore list pok. biskup Marko Culej. Nakon nedjeljne mise također bude tradicionalna vatrogasna zabava te se nadamo mnogobrojnim hodočasnicima i gostima. Svečana proslava održava se pod pokroviteljstvom Ureda predsjenice RH Kolinde Grabar Kitarović.

 

i.s.

12

SRP

Hodočašće belečke župe Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno: 12. srpanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, marija bistrica, milan pušec

 

Župa Belec već tradicionalno hodočasti Majci Božjoj Bistričkoj po blagdanu sv. Margarete, a tako je  bilo i ove godine: na hodočašće se krenulo u nedjelju 16. srpnja iz Belca organiziranim prijevozom  u 7:00. Posebne pohvale idu malobrojnim, no hrabrim hodočasnicima koji su krenuli u ranu zoru pješke do Marije Bistrice. Ispred svetišta okupile su se djevojke u bjelini koje su nosile vjerske simbole, kao i momci sa zastavama - pahima, kako je već to običaj u našoj župi te se krenulo prema Kalvariji. Svečano misno slavlje bilo je u 11:00, nakon čega je slijedila okrepa te organizirani povrat u Belec.

i.s.

12

SRP

Najava margaretskog proštenja

Objavljeno: 12. srpanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, marija bistrica, milan pušec

 

Ove nedjelje slijedi nam margaretsko hodočašće u Mariju Bistricu. Imamo organizirani prijevoz- bus koji kreće u 7:00 ispred crkve u Belcu, a u mogućnosti je prikupiti hodočasnke prethodno kroz Selnicu i Završje. S busom ide i naša belečka bjelina. Za one voljne pješačenja, polazak bude oko 3:30 isto od crkve.  Okupljanje hodočasnika župe Belec bude u osam  kod svetišta Majke Božje Bistričke, kada se nakon ophoda kreće prema Kalvariji, nakon čega slijedi misa u 11:00. Zbog hodočašća bude samo jedna misa u našoj župi  u subotu u 20:00

i.s.

25

LIP

Blagdan Presvetog Srca Isusova u Juranščini

Objavljeno: 25 lipanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, pilek, srce isusovo, milan pušec

 

Svečanom procesijom i misnim slavljem kod pileka - poklonca Srcu Isusovom u Juranščini završila su slavlja na otvorenom u našoj župi, koja se održavaju tijekom lipnja. U procesiji, koja je krenula iz župne crkve u 10:30, sudjelovale su Belečke mažoretkinje koje su u bjelini nosile crkvene simbole nakon raspela i zastava, a procesiju je pratila Limena glazba iz Zlatara te pjesma crkvenog zbora. Misu je predvodio vlč. Milan Pušec, kojeg je pratio sjemeništarac Luka Železnjak iz Konjščine. Blagdan Srca Isusova (kao i Marijina) uvodi se nakon ukazanja Srca Isusova redovnici Mariji Margareti Alacoque 1675. u Francuskoj, nakon čega se pobožnost proširila sve do Rima, a župljani belečke župe podigli su pil 1899. za vrijeme župnika Cesarca. Mažoretkinje su nakon mise izvele par koreografija, a potom je slijedilo zajedničko druženje uz domaće kolače i piće.

i.s.

6

KOL

90 godina rada belečkog DVD-a

Objavljeno: 6. kolovoz 2017.   /    Tagovi: župa belec, proštenje, gospa snježna 2017, kzž, zaštitnica kzž, dvd belec, 90 godina dvd-a belec

 

Kao nastavak velikog slavlja u našoj župi nakon blagdana Gospe Snježne, proslavili smo 90 godina kontinuiranog rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belec svečanim misnim slavljem u 11:00 kojeg je predvodio vlč. dr. Zvonimir Kurečić. Prethodno je održana svečana vatrogasna skupština u 9:00 na kojoj su podijeljena priznanja i zahvalnice, a potom su domaći vatrogasci te mnogobrojni gostujući članovi raznih DVD-a formirali ešalon te mimohodom ušli u župnu crkvu kako bi prisustvovali misnom slavlju. Jubileju vatrogasaca prisustvovala je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, izlasanik Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Zoran Gregurović, te gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek. Nakon misnog slavlja slijedilo je zajedničko fotografiranje, ručak te veselica za sve okupljene u vrtu DVD-a. Belečki DVD nastao je 1927., a jedan od osnivača bio je i tadašnji belečki župnik vlč. Jesih koji je darovao crkveno zemljište u blizini župne crkve za izgradnju vatrogasnog doma. Ova povezanost vatrogasaca i župe manifestira se u mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima: belečki DVD sudjeluje u čuvanju Kristovog groba na obredu Velike Subote, procesijama za Uskrs, Florijanovo, kao i blagdanu Gospe Snježne. Proslava 90 godina DVD-a Belec održana je pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

i.s.

3

RUJ

Hodočastili smo na Trsat i u Ludbreg

Objavljeno: 3. rujan 2017.   /    Tagovi: župa belec, hodočašće, trsat, ludbreg

 

Župa Belec tradicionalno hodočasti na Trsat nakon blagdana Velike Gospe, a tako je bilo i ove godine: polazak hodočasnika bio je u ranim jutarnjim satima u subotu 19. kolovoza. Nakon križnog puta te ispovijedi slijedila je sv. misa, a potom su hodočasnici krenuli put Crikvenice na kupanje te se uz molitvu, pjesmu i viceve vlč. Milana Pušeca u veselju vratili kućama. Ove nedjelje smo hodočastili u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg nakon jutarnje mise u 7:00. Svečano misno slavlje predvodio je biskup Egidije Živković iz Gradišća u Austriji. Ludbreško svetište je zagovorna crkva Hrvatskog sabora, stoga je pozdravnu riječ uputio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Povratak za Belec slijedio je nakon pobožnosti križnog puta koji je počeo u 15:00.

i.s.

10

RUJ

Zaziv Duha Svetoga povodom početka nove školske godine

Objavljeno: 10. rujan 2017.   /    Tagovi: župa belec, oš belec, zaziv duha svetoga

 

U prepunoj župnoj crkvi sv. misom  za naše đake u 9:00 molili smo za uspješan početak nove školske godine. Učenike OŠ Belec pripremila je vjeroučiteljica Nevenka Puklin. Misno slavlje predvodio je naš vlč. Milan Pušec, uz muzičku pratnju časne sestre i učiteljice glazbene kulture OŠ Belec Mirjane Horvat te školskog zbora. Osim roditelja, na misi su prisustvovali i učitelji belečke škole.

i.s.

17

RUJ

48. DKR - Tu v Belcu sme doma

Objavljeno: 17. rujan 2017.   /    Tagovi: župa belec, dkr, tu v belcu sme doma 2017, udruge, belec, manifestacija

 

Povodom održavanja 48. Dana kajkavskih riječi u Zlataru koje se održavaju u razdoblju od 23. rujna do 1. listopada, pozivamo sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji Tu v Belcu sme doma ove nedjelje 24.rujna te u utorak 26 rujna. Manifestcija Tu v Belcu sme doma održava se po sedmi put, a ovdje je detaljan program događanja:

24. rujna, središte Belca – uz Vatrogasni dom

8.00 Kretanjem do zdravlja – organizirano  pješačenje do vrha Osinec, utvrde Belecgrad te odmor u planinarskoj kući

10:00 predstavljanje belečkih udruga, OŠ Belec i OPG-a belečkog kraja na štandovima

crkva sv. Marije Snježne

11.00 Meša z kajkavskemi popevkami, predvodi vlč. dr. Zvonimir Kurečić

12:00 Ivan Kukuljević Sakcinski i njegov doprinos u istraživanju lokaliteta, izlaganje Ivane Sambolić

zabavni vrt DVD-a

13:00 Kulturno-umjetnički i zabavni program uz nastup izvođača: Kajde, KUD Belec, OŠ Belec, Belečke mažoretkinnje, te svirku grupe Akustik

14:00 - 16:00 izložba "Belec negdar i ve" (mala sala DVD-a, park i prostorije iznad pošte)

OŠ Belec

18:00 predstavljanje Zbornika radova učenika OŠ Belec "Pouna smieha!"

26. rujna crkva sv. Marije Snježne

18:00 koncert - gostovanje 47. Varaždinskih baroknih večeri, Istvan Konya, lutnja

i.s.

 

 

 

19

LIP

Prešencije povodom Sv. Trojstva, Tijelova i sv. Antuna Padovanskog

Objavljeno: 19. lipanj 2017.   /    Tagovi: župa belec, trojstvo, petruševec, antunovo

 

Mjesec lipanj u našoj župi je poseban jer većina blagdana proslavi se na otvorenom, kod poklonaca uz svečane procesije ili kako se kaže po domaći prešencije. Tako je 11. lipnja bila prešencija od poklonca Gospe žalosne u Završju Belečkom uz misu u Donjoj Selnici, kojom smo proslavili blagdan Sv. Trojstva. Na ranoj misi u 7:30 naši đaci su imali misu zahvalnicu za ovu školsku godinu. U četvrtak, 15. lipnja proslavili smo blagdan Tijelova, spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak, kod kojeg su se obišle četiri postaje: kapelice Sv. Križa, kod Kalvarije, kapelice Majke Božje Lurdske. Ove nedjelje smo proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog procesijom od raspela u Petruševcu te misnim slavljem kod kapelice sv. Antuna Padovanskog. Procesije i misna slavlja pratili ja Gradska limena glazba iz Zlatara, a Belečke mažoretkinje su podržale i ovaj puta našu tradiciju nošenja crkvenih simbola  u bjelini, ispred koje se nose pahi - zastave.  Misna slavlja predvodio je vlč. Milan Pušec, kojemu se ove nedjelje pridružio Luka Železnjak, sjemeništarac iz Konjščine. Blagdan sv. Antuna, portugalskog sveca, slavi se 13. lipnja čime se obilježava dan njegove smrti -13. lipnja 1231. u Padovi, a slavi se kao zaštitnik Padove, braka, žena, djece te kao pomoćnik u raznim nevoljama te za ponovno nađene stvari. Svečanom slavlju sv. Antuna prisustvovao je dogradonačelnik Stanko Majdak, a nakon mise slijedila je veselica u organizaciji udruge VIP.

.i.s.

 

 

 

<

1

2

3

4

5

6

>

 

 

 

 

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Kontaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

Župa BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

uredovno vrijeme župnog ureda utorkom od 14:00 - 18:00

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com