BELEČKO ZAVRŠJE - POKLONAC/KAPELICA ŽALOSNE GOSPE

Nalazi se uz cestu na potezu Belec - Budinščina. Kapelica je najvjerojatnije nastala krajem 19. ili početkom 20. st. jer su detalji poput vijenca i plitkih lukova, koji su na ovoj kapelici prisutni, tipični arhitektonski elementi kasnog 19. st. Spomenica župe Belec samo spominje  kako je pil Majke Božje od sedam žalosti blagoslovljen nakon obnove 1927. Prema tlocrtu, riječ je o jednostavnoj četverokutnoj zidanici s ulazom s istočne strane te prozorima na južnoj i sjevernoj strani. Unutar kapele nalazi se oltar Žalosne Gospe. Natkrivena je limenim krovom. Kapelica je redovito održavana zahvaljujući mještanima Belečkog Završja te je polazna točka procesijskog slavlja na blagdan Svetog Trojstva, kada nakon blagoslova procesija kreće od kapelice Žalosne Gospe do kapele Svetog Trojstva u Selnici Donjoj.

 

PETRUŠEVEC - KAPELA SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Kapela sv. Antuna Padovanskoga sagrađena je 1934. na inicijativu mještana Petruševca. Riječ je o jednostavnoj zidanoj građevini čije je glavno pročelje smješteno prema cesti koja vodi od Petruševca u Konjščinu. Pročelje završava trokutastim zabatom i tu je smještena plitka niša zatvorena staklom, u kojoj je smješten raspeti Krist na križu. U kapeli se nalazi kip sv. Antuna Padovanskog. S gornje strane kapele podignut je drveni zvonik, a u blizini su postavljene drvene klupe. Ova kapelica bila je blagoslovljena 22. srpnja 1934 te se otada redovno održava zahvaljujući mještanima Petruševca. Ovdje se održava proštenje s procesijom u nedjelju oko blagdana sv. Antuna Padovanskog (13. lipnja).

 

SELNICA DONJA -KAPELA PRESVETOG TROJSTVA

Kapela Presvetog Trojstva smještena je u blizini ceste u Selnici Donjoj. Izgrađena je na inicijativu mještana između 1938. i 1939., o čemu svjedoči natpis na ploči smještenoj u plitkom nadvoju ulaza: PR.SV.TROJSTVO UTM 1/5 1938-1939 GD. Kapela se skromnim i jednostavnim oblikovanjem referira na bogato naslijeđe sakralnog graditeljstva Krapinsko-zagorske županije, nastavljajući se na tradiciju izgradnje feudalnih crkava s tornjem u pročelju, koje poznajemo od razdoblja romanike nadalje. Ova mala kapela ima naglašeni zvonik kroz koji je ulaz u unutrašnjost kapele. Podijeljen je vijencem u dvije zone, od kojih je donji dio kvadratnog tlocrta, a gornji osmerokutnog te završava limenim krovom. U kapeli se slavi proštenje uz procesiju na blagdan Presvetog Trojstva (nedjelja nakon blagdana Duhova).

 

BELEC - POKLONAC MARIJE LURDSKE

Poklonac ili kapelica Marije Lurdske podignut je u neposrednoj blizini župne crkve sv. Marije Snježne, uz cestu koja vodi kroz naselje do puta za Belecgrad. Kapelica je podignuta 1930. kao zavjetni dar  M. Delije nakon sretnog povratka iz rata. Izradio ga je kipar F. Pepelar iz Zagreba, o čemu svjedoči natpis u donjem desnom kutu pročelja. Riječ je o jednostavnijoj neogotičkoj gradnji sa šiljatim krovićem s križem na vrhu. Poklonac Marije Lurdske blagoslovljen je 15. lipnja 1930. uz svečanu procesiju koja je išla od kapele sv. Jurja.

 

 

 

JURANŠČINA - PIL PRESVETOG SRCA ISUSOVOG

U Juranščini, u zaseoku Kovačeki, nalazi se pil Presvetog Srca Isusova koji su podignuli mještani još 1899., za vrijeme župnika Cesarca, koji naručuje kameni  kip Srca Isusova iz Grödena. Pil je blagoslovljen nedjelju po blagdanu Srca Isusova 1899., uz svečanu procesiju koja je krenula iz župne crkve.  Ovdje se služi misno slavlje nakon procesije koja tradicionalno  kreće iz župne crkve sv. Marije Snježne u Belcu na blagdan Srca Isusova i Marijina.

 

Copyright 2014 by  B.D.M. Snježna - BELEC

Komtaktirajte nas

Posljednji tweetovi

Slijedite nas

Naši prijatelji

BDM Snježna, vlč. Milan Pušec

Belec 52

49254 Belec

+385 (0)49 465 302

zupa.belec(at)zg-nadbiskupija.hr

belec.zupa(at)gmail.com